Followers

Sponsored By

Wednesday, September 16, 2009

Meriahnya Jalan TAR

Akhirnya hajat aku nak ke sana terlaksana jua.Semalam lepas balik sekolah,aku n suami tak lupa juga Rikazz terus mengharungi lautan kesesakan lalulintas.Kami sudah pun siap siap membeli air dan roti.Bimbang sudah tiba waktu berbuka puasa tetapi masih terperangkap dalam jammed yang panjang.Namun kami berjaya parking kereta pada pukul 7malam.Kami park kereta kat CITY CAR PARK dengan harga RM6 per entry.Mahal kan..orang kat KL ni dah tak kisah pasal mahal kan.Yang penting dapat pergi ke tempat yang diingini.

Aku sempat mencari juadah berbuka.Beli nasi tomato dengan harga RM 5?huh..geleng kepala.Konon nak makan lah kat mana mana tepi jalan.Tapi takde tempat.Sempat juga sekali round kat pasar Jalan tar tu.kat situlah yang sesaknya.Pasar yang panjang kalau RAMADHAN tiba pasar tu start dari pagi sampai tengah malam.

Bila azan berkumandang para peniaga sibuk bentang tikar..makan kat atas tikar tu dengan pekerja masing masing.Nampak meriah sangat.Aku cari kedai makan yang kosong n duduk makan kat situ.mujur takde makanan yg B berkenan masa kat bazaar tu.Dapat gak menumpang duduk.

Lepas makan..kami teruskan perjalanan dan pencarian.Macam2 gaya promosi yang mereka buat untuk menarik pelanggan.Ada yang membuka pentas dan menyanyi sambil berjoget bagi mempromosi tudung jualan.Ada yang guna pembesar suara.Ada yang pegang capal saiz king kong kot..katanya..NAK CAPAL SEBESAR BAPAK GAJAH N SEKECIL BABY PUN ADA JUAL DSINI.tapi memang besar giler lah capal tu.Sama besar dengan badan n ketinggian kita.Songkok besar pun ada.hahaha..kelakar sungguh.Memang banyak pilihan..rambang mata..Mujur aku dah beli semua..kalau tak..penin pala B nak tunggu aku pilih nanti.

Rikazz buat apa?lepas kepenatan melihat ragam manusia..dia tidur dalam porch.Tu pun abah dia yang dukung.Aku tak larat ler..nak mendokong Rikazz sekarang..

Setelah puas mencuci mata..aku pun telah memilih gerai untuk kuih raya..so aku sambar ler 4jenis kueh dengan harga RM50.Risau gak takut tak sedap kan..Tapi penjual tu bagi kita rasa.Berpegangkan kata kata besanku kak DIA.katanya kuih yang dibelinya di jalan TAR sedap..aku pun tawakal je lah.

Balik rumah..mencuba satu persatu..alhamdulillah..ternyata ada mutu dan rasa walaupun murah..

Kawan2..rikazz dah dapat duet raya pertama dari kak Yosni..kawan sekerja aku.Thanks kak.semoga rezeki akak bertambah lah murahnya..

15 comments:

nur rabiatul adawiyyah said...

wah..dah sampai ye ke jalan TAR..atul yang ofis dekat dan umah pon dekat ngan jalan TAR pon tak sampai lagi..tak taulah bile dapat sampai...

isabelle said...

harap2 esok dah ramai org blk kg, so lapang le skit jln TAR tu. hehehe.
i x beli baju raya lg nih.huhu

Sitisifir10 said...

uu..tak sempat nak explore jalan TAR sebelum raya masa bujang dulu...sekarang? Sorila....dah tak dayo...masyarakat ramai sangat kang susah nak kontrol

sygDsyg said...

wah, syoknya ronda2 jln TAR ... anum 1st week posa lgik da smpi sna tp tkde la meriah sgt sbb g awal kan, tu pn g tengah hari TANPA si adif ... klu adif ikut, mau ilang tkpun patah tangan sbb dukung dia hahaha ... thn ni raye kl jew so leh g mlm raya pulak ... n still TANPA adif .heeee ... isabelle, smpi ke mlm raye nti ramai org tau... seyessss ...

-DiraDiya- said...

syoknya dpt ke sna..
ku blm bpeluang..
kalo nk tgk babah adam jd incredible hulk.. sila la ajk dia ke sna..
mau ijo.. mndi peluh bgai dia kt sna..
nk² plk sjk ada adam ni..
ku rndu jln TAR.. wahh.. tetibe..

$WeeT HoNeY said...

wahh... dah lama tak g sana sejap pindah semula ke kg halaman JB ni... rasa nya dah dekat 2thn kot... ghindu nyer dgn kesesakkan KL... hehehee..


"salam perkenalan"....

Putra Mama said...

Jln TAR.. sbb bwk Fawzan gi Jln Tar aritulah, trus Fawzan kene demam n suspek H1N1.. lps ni kalo nak gi pun, kene tinggalkan die dlm keta ngan daddy, mama jln sorg2.. ;p

Mummy_Sofea said...

wahh wahh ibu rikazz bestnya g jln tar...dulu tiap kali raya wajib g situ..tp skang da xder kesempatan...ingat nak g gak..nak tambah baju raya...tp..ermmm

mama uzma said...

bestnya...
sejak ada uzma..
x penah jejak lg jln TAR nih..
jeles2...!!

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

makasih la nazz uplod gambo tu.. rindu weh nak sopeng kat situ.. ni le pes time raye ku kuar kan TAR dr list. Daddy Fia surrender katanya.. gigit jari le daku....

pija5120 said...

ishh.. tak lalu la nk redah lautan manusia time raya2 ni...mmg teringin nk pg, tp 2 hero ni jenis tak bleh bersesak..

Iela Fazielah said...

bestnyer dpt gi jln TAR malam2... hubby ila xsuke jln tempat crowded2.. telan air liur jela ila....huhuu

Naz-Segalanya disini said...

to atul..jalan tar tu tmpat wajib.nak rasa meriahnya raya kat kl ni..g ler jln tar.hehehe

isabelle..jalan tar malam raya lah paling ramai manusia..tp mlm tu lah paling murah pakaian kan.

masa bujang dulu..lagi le panjang langkahnya siti.dah kawen ni tggu ler abah rikazz..

anum..abah rikazz pun patah tangan dah mendokong si rikazz..

dira..abah rikazz pun dah mandi peluh.dia kuat berpeluh..rikazz pun sama..tp si rikazz tu kalau ajak jalan..dok sebelah api pun diam.hahaha

salam perkenalan gak honey..mama fawzan..jangan bawak fawzan lagi..sian dia..

dylla..tambah jangan tak tambah

iena..klu tak jejak lagi baik jejakkan..dah dkt 10bln tu..lama oo

lina..pujuk rayu lah sket shahril tu.hehehe

mrs izah azli said...

wah... syoknyer.. izah dah 2 taun x pegi, sejak kawen x lepas nak bejalan2, waaaaaaa..!

MAMADANISH78 said...

dulu masa mamaD dok KL...mmg jalan TAR ni la tmpat pertama mamaD serbu...he2.

SIGN JANGAN TAK SIGN