Followers

Sponsored By

Tuesday, December 9, 2014

Rezeki yang dinanti

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ini...hari yang tidak mahu aku lupakan.Sebab apa...sebab perkara yang aku nantikan sekian lama...akhirnya terjadi juga.
Mungkin bagi orang lain..ah terlalu awal..tidak perlu dihebah pada dunia.Tapi bagiku..blog ini banyak menyimpan kisah2 yg kadang2 aku memang lupa..bila membaca entry2 lama...seakan semuanya terpampang di depan mata.
Apa yg nak aku kongsikan di sini...
Sejak 5 September 2013... Saat nikmat tiub fallopio ku diambil semula Oleh Yang Maha Kuasa...aku menjalani kehidupan seperti biasa.Period ku yang dulu tunggang langgang dan sering istihadhah...semakin membaik dan teratur.Kalau dulu..aku tak boleh menduga bilakah tarikh haidh ku yg seterusnya..tp sejak laporoskopy tu...haidh aku mmg sgt sgt teratur.Tepat...on time...Jarang2 sangat lewat atau tercepat.Dalam masa setahun lebih itu..ada beberapa kali aku menjalani UPT dengan harapan..tube aku yg sebelah kiri ini berfungsi dengan baik...Namun ..aku hampa kerana masih tiada rezeki.Namun aku positif dan membesarkan dua hero yg aktif ini...Suamiku juga tidak kisah...jadi aku tak rasa tertekan langsung.
Aku menggunakan Aplikasi MY CALENDAR cadngan dari sahabatku nurul Jehan.Memang sangat membantu...tiap2 bulan ternanti2 sahabat baik datang.
Tetapi entah kenapa kali ini...aku tak rasa ia akan datang.Riyash yg masih menyusu ku katakan padanya SUSU UNTUK ADIK BABY..dan ada beberapa simptom yg membuatkan aku rasa ada sesuatu di dalam rahimku.
Tengahari tadi...aku belanja barang di Giant sempat aku singgah ke Guardian utk membeli UPT.tp mode masih menanti kedatangan haidh yg septtnye dtg hari ini...Sampai sahaja di rumah...aku terus mencelup upt tu..org kata kene tggu pagi kan.Tp aku yg dah banyak pengalaman mencelup celup ni...KALAU DAH PEKNEN celuplah bila bila masa sahaja...pasti double Line.
Memang aku ni x sabar...teruslah mencelup...Dlm bilik air..aku tgok satu line je.Menghela nafas panjang...aku positif menunggu kedatangan haidh.Pasti dah nak dtg wlaupun lewat...
Lalu ku masukkan upt dlm kotak dan terus ku campakkan ke dalam bakul sampah.
Pukul 2... Aku terdetik nak lihat kembali UpT tu..dan ternyata ada line kedua yg agak samar.Yelah...haidh x lewat lagi...celup tengahari..sudah tentu hormon msh belum tinggi.Namun bak kata gynae di PPUM.kalau tiada hormon xkan UPt positif..hehehe.Alhamdulillah...
Kini hanya doa ku pohon agar kandungan ini kuat sihat dan selamat.
Tidak mahu lagi rasanya menerima kehilangan.
Jadi..dengan ini..aku mohon doa kalian utk kandungn ke-7 ini..agar selamat semuanya...Riyash nak jadi abang!!!! Mudah2an setelah 4 tahun penantian...semoga semuanya kuat dan selamat.

Friday, May 9, 2014

Wajah2 seiras.

Sejak2 akhir ni kerap saya ketemu wajah seiras.sampai mak pun dah naik bosan.hahaha.Mereka bukan kembar...Dan juga tidak sama umur.Jomlah tengok dan nyatakan pendapat anda tentang gambar ini.Yg manakah bersetuju dengan mata saya.

Tuesday, May 6, 2014

Abang dan Adik

Assalamualaikum.

Saya ada anak dua orang je buat masa ni.Termimpi2 kalau ada baby lagi.Kalau tak ada pun xpe,jagalah dua orang hero yang baik budi subhanaallah.

Teringat masa membesarkan Rikazz dikala dia berusia 3tahun.Itulah tahun kenakalannya yg amat sangat sepanjang 5 tahun saya membesarkannya.Semua perkara yg tak elok di tv ditirunya.Tendang adik..bergaduh bercakar sampai berdarah2 adik dikerjakan.Maka kerap juga saya mendendanya.Sangat2 tidak sabar dengan Rikazz masa tu.Lepas memarahinya saya menangis minta maaf.
Pernah satu kejadian...selepas saya memarahi Rikazz..dalam sedu sedan Rikazz datang kepada saya dan mencium saya bertubi2...seperti dia tidak pernah memcium dan dicium sebelum ni.Hati saya jadi tak keruan...Risau kalau2 tu petanda2 sesuatu yg buruk akan berlaku.Selepas Rikazz mencium saya sambil menangis...dia tertidur.Hati saya sayu yg amat sangat.Memikirkan apa yang telah dia lakukan dan apa yg saya lakukan padanya.
Dalam pada hati tak keruan itu..saya panjatkan doa sepanjang malam agar mohon Allah beri saya ruang untuk hidup lebih lama dengan Rikazz.Mohon ampunkan dosa saya yang tidak amanah dengan pinjaman Allah ini.Mohon diberikan saya kesabaran yang tinggi untuk mendidik dan membesarkan pemimpin Islam akan datang ini.
Alhamdulillah..Kini Rikazz telah pun berusia 5 tahun..seorang anak yang cepat tangkap pelajaran walaupun kuat berkhayal.Ini respon cikgunya pada Rikazz.Segala kenakalan Rikazz semakin berkurangan...Kalau yang tinggal..nakalnya menyakat adik yg tak hilang2.Suka mendengar adik menjerit dan menangis.Tapi dengan rakan2 Rikazz agak sabar jugalah...

Sekarang masa untuk saya menghadapi adik Rikazz yg memang saya pasti inilah masanya yg paling menguji saya.Riyash pula suka sangat meludah,menjerit dan menumbuk2 perut saya.Tenaga lelaki walaupun kecil tapi kuat.Tapi saya selalu ingatkan diri saya agar tidak bertindak keras seperti Rikazz dahulu...mulut dan rotan tetap ditangan...Tapi kalau saya tak tahan sangat dengan apa yg dia buat saya tinggalkan dia sendiri dan berkurung dalam bilik untuk beberapa ketika.Itu lebih baik dari melayan api ketidaksabaran saya yg memang tak sabar ni.
Namun baru sekejap tadi dia mengulangi perangai meludahnya sehingga basah baju dan badan saya kerana air liurnya..Saya tak tahulah..memang pantang betul...saya marah dia dan suruh dia naik atas katil.Berbanding Rikazz Riyash lebih memahami dan terasa bila dimarah.Tidak sampai beberapa minit dia dah pun tidur. Tidur dalam kesedihan dimarahi oleh saya.
Sampai hari ni saya berfikir...dari mana dia belajar meludah untuk mempertahankan dirinya...
Tahun depan Riyash 4tahun.Tiada pilihan saya perlu menghantarnya ke sekolah.Dia pun dah pandai berkawan...
Bila merenung wajah2 tulus mereka...hati ini terlalu ingin buat mereka bahagia...tidak ingin melihat mereka menitiskan air mata.Tapi ada perkara yg boleh dibiarkan dan ada yg tidak.
Saya masih ingin mencuba menjadi ibu yang baik buat mereka.Doakan saya dan anak2 saya.Amin

Monday, March 31, 2014

Zoo negara sedang renovate

Memandangkan Rikazz Qalby Muntasyee ni dah bersekolah.Jadi wajiblah kami meraikan nye pada cuti sekolah ni kan.Xdalah nak rai besar2 hebat2 mahal2..tp at least luangkan masa dengan dia pergi kemana2 ada juga buah tangan pengalaman yg nak dikongsikan dengan rakan2nya seperti Darwish, Shauqi..
Kali ini ibu dan abi Rikazz da sepakat nak bawak Rikazz dan Qaiyd ke Zoo Negara.
Terimbau kenangan ibu jadi tourist guide org Arab kat zoo negara sebab pekerja zoo negara dah habis akal nak komunikasi dengan pelancong2 Arab ni.Masa tu ibu masih menuntut lagi di Uiam...Masih terngiang2 dan terbayang2 suasana masa kami bekerja kat zoo tu.
Nak share sikit pengalaman dengan driver tram kat zoo tu.Bila dah habis satu pusingan...abang tu mintaklah orang Arab tu turun.sbb dah sampai stesen terakhir.Tapi dia xtau nak ckp mcmn dengan org Arab tu.Yg Arab ni bhasa inggeris pun dia xfaham.So abang tu pun kata..SODAQOLLAHULAZHIM..tercengang2 lah org2 Arab ni..tp tak jugak si Arab ni turun2..so dia tanyalah saya dan rakan2 lain ni mcmn nak cakap dengan Arab ni suruh turun..
Kami ajar abang tu..WASOLNA mksudnya kita dah sampai.Gelak besar abang tu..dia kata awat pendek sangat.Aku bantai sodaqollah panjang2.hahaha.
Ok berbalik pada ziarah kami ke zoo ni..sampai2 je org xramai.maklumlah hari Selasa.
Bayaran tiket
Dewasa : Rm30
Kanak2 3 hgga 12 tahun : rm15
Naik tram Rm 5 dewasa rm3 kanak2
Tapi sampai2 je halaman depan pintu masuk tu tgah renovate.ingatkan luar je.rupanya...Dalam2 pun bnyk tempat lagi dia renovate.Xda gajah show mcm dulu.Harapkan multi animal show je lah..orang utan si manja dah xbuat show...yg ada binturong dgn dumby si anjing laut.Burung kakak tua n macau pun dah xda.
Pas tu rumah butterfly pun dah siap rumah baru cume blom boleh masuk...Diorg dah welcome panda..tak lama lagi zoo ada panda besar...dan yg best ada Hamimau kata riyash.
Harimau putih..harimau albino.badannya memang putih.Masa kami sampai harimau tu tgh berenang2...harimau pandai berenang tau kawan2...pas tu safari walk pun tgah renovate.Agak lintang pukang gaklah zoo.bersepah2 dengan kayu kayan batu2 an...
Mcm xbest plak tahun ni ...zoo negara renovate...genting theme park pun renivate.masalahnya..tahun ni kan tahun melawat malaysia.Awatnye sume renovate tahun ni?renovate tahun2 sblm ni..2014 dah ready dah sepatutnya...
Riyash demam tp kami ttp bawak jugak sbb hr tu je abi dia cuti.Tak syoklah jalan2 abi xda kan.
Lepas g zoo yg panas terik tu kami g ulu yam..sbb qaiyd kata nak mandi..Rikazz sukalah dpt mandi.Qaiyd dah xlarat dah masa tu.Badan pun dah makin panas.
So kengkawan mana yg berhajat nak ke zoo negara buat masa ni bolehlah pk2 bnyk kali la...katanya TOWARDS WORLD CLASS ZOO

Tuesday, March 25, 2014

Berita MH370

Terjawab sudah penantian rakyat Malaysia tentang misteri kehilangan Mh370 bersama 200 lbh penumpang dan anak kapal di dalamnya.
Plane ini disahkan terhempas ke dalam laut ganas yg sangat dalam kedalamannya.LAUTAN HINDI.
Pelbagai kepakaran digunakan, teori dikeluarkan,fakta dihimpunkan...namun akhirnya Tok Najib Pm kita telah pun membuat konklusi...
Walaupun bangkai pesawat masih belum ditemui...begitu juga dengan mangsa2 di dalamnya...mash ada mcm2 spekulasi ttg kejadian ini termasuk kapten zahari yang dituduh sbg dalang.klu ikut logik kenapa dia nak korbankan nyawanye sdr.sy lebih suke teori yg cockpit mengalami kebakaran menyebabkan kapten n pembantu lemas lalu kapal terbang terbang secara auto...kehabisan minyak dan terhempas ke dlm laut...
Walaupun x knl secara lgsung dgn mangsa...tp mcm muzi yusof tu org kampung suami..kg jenjarom.x silap beliau ketua umno kuala langat..begitu juga safwan ramli yg merupkan ex uia yg mn rata2 senior2 saya mengenali beliaun n isteri.
Tidak tergambar difikiran bagaimana keadaan mereka ketika kecemasan...adakah telah pengsan atau dlm keadaan sedar?
Hanya Allah yg Maha Mengetahui...kerdilnye diri insan ini.
Menyaksikan perbincangan tv3 dgn kapten nik ...beliau masih menanti objek berwarna merah yg pasti akan mengesahkan itulah objek yg dinanti.
13 hr sahaja lg berbaki utk mencari kotak hitam yg menyimpan rahsia keperitan n penderitaan mangsa.Ya Allah...kami dengan rendah hati memohon..Kau bukakanlah jalan kepada kami merungkai misteri ini Ya Allah...

Saturday, March 22, 2014

Saya SPM 2000

Senang kan nak ingat?saya mengambil Spm tahun 2000.Ketika itu..Spm terbuka kali pertama diperkenalkan.Apa itu Spm terbuka?sistem gradingnye dah tak ikut pangkat2 tapi ikut berapa banyak A yg kita perolehi.
Sy mengambil Spm di SmBenut..tumpang pusat sbb sekolah kami sekolah rakyat dan xcukup calon utk menjadi satu pusat.
Apa target saya masa SPM ek?saya xberani nak target tinggi2 sbb orang kata SPM ni susah.kalau dulu nak dapat PANGKAT 1 agreget 6 uiii susah mak ai...maka tak beranilah saya meletak target yang rasa sukar dicapai oleh akal saya ni...
Apa yg saya buat masa Spm...preparationnya ialah jawab mcm2 soalan yg pd buku2 rujukan n latihan yg dijual di kedai.Habis buku sendiri...buat pulak buku org lain.Itulah kerja saya beberapa bulan sebelum Spm.
Masih ingat lagi...paper terakhir ialah Bahasa Arab Tinggi...lepas paper tu kami laung MERDEKA!!!
Bila result kuar...cikgu2 suruh saya teka apa result saya...saya dah takut nak dengar.Sebab masa paper Al Quran As Sunnah saya tidur setengah jam ms exam...hahaha...
Bila tengok result tu..alhamdulillah..saya memang mencapai target..
Saya berjaya memperoleh 6A1 malah ada lebihan pulak 1A2..kira2..semua saya dpt 7A lah...subjek lain?hahaha...mmg aneka warna lah.
1B3
1B4
1C5
1D7...
Apa yg 7 tu?ha...inilah pencapaian terbaik saya selama saya belajar Matematik tambahan..Dpt 7..hahaha...
Dengan result yg diperoleh..saya tidak berfikir panjang lagi utk mengisi borang UPU dan memilih course Bahasa Arab di Uiam...
Terima kasih kpd guru2 yang gigih mengajar kami..cikgu jalijah cikgu maths modern yg memberi tunjuk ajar add maths tu..dan cikgu best..cikgu sejarah saya..arwah cikgu bachok yg baru meninggalkan dunia ini.Alfatihah utk almarhum

Monday, March 17, 2014

Ahli keluarga baru

Sudah 6bulan peristiwa kandungan luar rahim dan laporoskopy ku lalui.Dan daku sangat2 bersedia untuk mengandung dan mencium bayi kecilku sendiri...7 hari lewat ku pikirkan ada berita gembira untukku.Namun rezeki tidak berpihak kepada kami sekeluarga.Memang sedih tapi sudah ini bahagianku.Sudah doktor katakan peratusan untukku mengandung semula setelah sebelah tiub falopioku dibuang akan menurun 10 persen dari wanita lain yg sempurna..bagaimana harus daku mengharapkan sesuatu yang lebih kan?emmm
Tak mengapalah...kini hidup kami sekeluarga diserikan dengan anak kecil yang datang di hadapan rumah di suatu malam.Membuatkan hati kami sekeluarga terhibur dengan keletah manjanya dan mulutnya yang tidak henti berbunyi.
Ku namakan ia TWIN.asalnya Twin dtg bersama adik beradiknya.Namun adiknya agak liar.Mungkin tidak biasa dengan manusia.
Kini...setiap hari kami diserikan dengan Twin yang manja dan pandai mengambil hati.
KamimsayangTwin

Friday, February 28, 2014

Dia bakal engineer

Dibesarkan dalam keluarga yang tidak sempurna...dia selalu membuat masalah di sekolah, tidak masuk kelas, buli murid yg lebih kecil darinya,buli rakan2 sebaya.sejak dia hadir ke sekolah kami...namanya sentiasa menjadi bualan di kalangan murid2, guru2 malah ibu bapa juga.Kerana apa?kerana masalah2 yg dia lakukan.Kadang2...saya yang bosan...malah cikgu2 yg lain pun bosan...sebab nama dia je yang naik dekat ofis.GPk Hem kami yg baik hati tu dah tak larat nak nasihat...rotan pun sudah..Malah saya sendiri pernah bacakan dia yasin tahun lepass...Tapi..anak ini ,memang bijak...anak ini sebenarnya lembut hati...anak ini ada masa depan yang baik...Hari demi hari...saya nampak perubahannya walaupun tidak banyak.Saya yakin dia akan jadi seorang yang berguna suatu hari nanti.
Dalam kenakalannya..dia seorang yang berbakat, dalam bidang muzik, nasyid, lebih2 lagi sukan...Kalau dulu, kerap juga dia todak hadir ke sekolah.Namun, sejak dia menyibukkan diri dengan aktiviti kokurikulumnya...dia jarang sangat tidak hadir ke sekolah walaupun banyak juga masa dia ghaib dari kelas.
Saya tak tahu apa perasaan saya bila tengok dia...tapi dalam hati saya...saya tak mahu marah2 dia.Sebab saya pernah merasai situasi keluarga seperti dia...Siapa lah yg mampu membaca isi hati dan perasaan insan seperti dia.Lebih2 lagi yang tidak pernah merasa situasi yg dia lalui...
Bila fikirkan apa yg dia buat tahun lepas...baling anjing tuan rumah depan sekolah...bila ditanya kenapa? Jawabnya anjing tu bising sangat.hahaha
Awal bulan ini...kes baling makcik kantin dengan ketul ais...bila ditanya..jawabnya nak baling budak yang bising dan ganggu dia nak makan tapi sasaran tak tepat...
Memang nakal kan...
Apa2 pun Airiel...ustazah doakan awak berjaya dalam hidup suatu hari nanti.Tak mustahil...akan datang saya akan jumpa dengan engineer Airiel.Amin

Friday, February 21, 2014

Eid Milaad Saeed Ya Qa'iyd Mutafawwiq

Assalamualaikum
Buat anak ibu Qaiyd Mutafawwiq yg ibu kasihi
3 tahun sudah kita hidup bersama.
Syukur alhamdulillah...
Mungkin qaiyd adalah hadiah terakhir Allah utk ibu yg ditiupkan dalam rahim ibu..
Mungkin juga Qaiyd juga akan merasa menjadi seorang abang suatu masa nanti.
Namun buat masa ini, Qaiyd lah anak bongsu ibu
Tiada apa yg mampu ibu belikan buat sayang ibu di hari ulangtahun kelahiranmu.
Hanya sebiji kek boboiboy kartun kegemaranmu dan sebiji kerusi kecil utk permainanmu
Doa ibu buatmu sayang, semoga menjadi Qaidul Muslimin wal mukminin di masa akan datang...
Ibu abi dan Abang Qalby sayang Qaiyd Mutafawwiq
RIYASH QA'IYD MUTAFAWWIQ BIN MUHAMAD RIZAL
22.2.2011 till 22.2.2014
3 tahun

Sunday, February 16, 2014

Perbezaan KHALIF dan KHALEEF

Assalamualaikum semua.saya pernah berjanji untuk membuat entry tentang satu lagi ejaan nama KHALEEF yang banyak ditemui di dalam buku nama2 dan website sebagai khalifah.

Diatas saya ada sertakan printscreen dari mukjam bahasa arab-bahasa arab untuk word KHALEEF.

Khaleef dengan ejaan Arabnya خليف ( cara sebutan dipanjangkan bunyi suku kata leef)
Dari mukjam ( kamus bahasa arab AL WASITH)
1.Jalan الطريق
2.Jalan antara 2 bukit or gunung الطريق بين الجبلين
3.Orang yang menyalahi janji المخالف للعهد والميثاق
4.YANG TERPILIH المستخلف

Begitu juga dengan mukjam al ghaniy memberi maksud2 ini.Namun maksud YANG TERPILIH tiada dalam kamus atau mukjam arraid

Saya juga telah menghubungi PROFESSOR MAJDI BIN IBRAHIM. Yang bertugas di ISTAC dan merupakan pensyarah Bahasa Arab dan kesusasteraan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.seorang Muwallad iaitu seorang Melayu Kelantan yang dilahirkan dan dibesarkan di Makkatul Mukarramah.Mempunyai kerakyatan Arab Saudi.Prof Majdi merupakan salah seorang panel penggubal Buku Teks Bahasa Arab bagi sekolah2 Kebangsaan di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia.Beliau mengesahkan Nama KHALIF( خالف) ( cara sebutan panjang pada sebutan kha) tidak sesuai digunapakai utk nama anak dan membawa maksud yang tidak berapa baik dan sesuai.Walaubagaimanapun...penggunaan nama KHALEEF adalah lebih sesuai dan diterima pakai utk maksud YANG TERPILIH dan menghampiri maksud Khalifah.Walaubagaimanapun, beliau lebih menggalakkan penggunaan KHALIFAH kalau inginkan maksud yg lebih tepat bagi maksud KHALIFAH since khaleef juga ada maksud yg xberapa elok.

Sebarang pertanyaan dan keraguan...boleh berhubung dengan PROFESSOR MAJDI sdr dan sangat berterima kasih dengan Prof Majdi kerana beliau sudi utk dihubungi bagi penjelasan nama KHALIF ( خالف) dan KHALEEF( خليف).walaubagaimanapun.yg berhajat boleh menghubungi saya di facebook saya yg tertera di sidebar blog untuk mendapatkan nombor Prof Majdi.
Saya tidak memaksa anda utk menerima pendapat saya namun adalah menjadi tanggungjawab saya utk menyampaikan apa yang patut sebagai panduan dan perkongsian orang ramai.wassalam

Wednesday, February 5, 2014

Siapa Saya yang berani Menulis Entry Qalif dan Khalif

Assalamualaikum
Bismillahirrohmanirrohim
Pertama sekali, saya ingin memohon maaf kerana dua entry saya telah menyentuh keibuan n kebapaan anda yg sudi menyinggah di blog ini.
Ramai juga yg mengaku kesilapan dan kekhilafan dan ramai juga yg marah2 dan menuduh saya menyebarkan RUMOURS dan FITNAH.banyak dr kita lebih suka terima yg salah dari mengakui kebenaran.
Dua entry saya boleh dibuka untuk perbincangan since sy nyatakan sumber utk rujukan anda yg membaca.Kalau anda sdr tiada kemampuan anda boleh meminta siapa yg berkemampuan utk menyemak fakta tersebut.
Ramai juga yg menasihati saya agar MERUJUK KEPADA USTAZ N USTAZAH YANG PAKAR dr menyebarkan fitnah dan andaian yg salah.
Besar benar tuduhan FITNAH tu pd saya sedangkan anda sendiri tidak mahu semak sendiri.
Oklah..siapa saya yg berani menimbulkan kontroversi ni.

SAYA MENDAPAT PENDIDIKAN SEKUNDER DI

SEKOLAH MENENGAH AGAMA ARAB ANNUR
pelajar terbaik keseluruhan SPM 2000 dengan memperoleh A1 di dalam subjek BAHASA ARAB TINGGI

Menyambung pelajaran di PUSAT MATRIKULASI UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA dlm jurusan BAHASA ARAB DAN KESUSASTERAAN selama satu tahun setengah dan menerima ANUGERAH BEST STUDENT AWARD IN ARABIC LANGUAGE IN LITERATURE utk tahun tersebut

Meneruskan IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KEMANUSIAAN PENGKHUSUSAN BAHASA ARAB DAN KESUSASTERAAN di UNIVERSITI ISLAM ANTARABANBSA MALAYSIA dan graduate pd tahun 2006.
Mewakili UIAM dlm pertandingan Debat Bahasa Arab persahabatan melawan USIM dan wakil DEBAT BAHASA ARAB INTERVARSITY dan mendapat first runner up dlm pertandingan tersebut

Pernah bertugas sebagai Tourist guide Pelancong Arab ketika saya berada di tahun terakhir pengajian.

Kini seorang guru bahasa ARAB di sebuah sekolah di Petaling Jaya, dan tahun ini merupakan tahun ke 8 saya bertugas.
Telah dilantik sebagai JURULATIH UTAMA NEGERI BAHASA ARAB oleh JABATAN PELAJARAN NEGERI SELANGOR.

INsyaallah sedang dalam usaha menyambung pengajian dalam IJAZAH SARJANA BAHASA ARAB DAN LINGUISTIK.

Begitulah sedikit sebanyak pengenalan buat rakan2 baru semua.salam perkenalan.
Saya sayangkan bahasa syurga ni dan doakan sy berjaya dlm bidang ini.

Jutaan ampun dan maaf saya pohon kpd parent yg terguris hati..
Qulil Haqq walau kana murran
قل الحق ولو كان مرا
Berkata lah benar walaupun ia pahit

Saturday, February 1, 2014

Apa Makna KHALIF yang sebenar

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim.
Berjuta kemaafan saya pohonkan atas entry QALIF semalam.bukan niat di hati untuk memalukan sesiapa.Melainkan dengan niat menyampaikan ilmu dan kebenaran yang ramai dari kita tidak tahu.
Entry saya bukan untuk meraih traffic yang banyak.Sebab saya tidak pernah menerima wang hasil nuffnang tu.Saya telah kongsikan maklumat ini di dalam group nama-nama indah yang bermakna kelolaan saya di facebook.Dan baru kini saya ada kekuatan untuk menyebarkan perkara ini di blog.Memandangkan hari ini waktu cuti jadi saya punye lebih masa untuk mengarang.

KHALIF sama juga keadaannya dengan QALIF.cuma maksudnye berbeza..sebutannya berbeza..huruf awalnya juga berbeza.

Kalau QALIF diambil dr perkataan yg berasal dr huruf ق ل ف
KHALIF pula خ ل ف
Beza sedikit sahaja kan? Tapi beza maksudnga BESAR.

Selain QALIF KHALIF juga menjadi pilihan parent untuk nama anak yg menginginkan maksud KHALIFAH.sekali lagi saya katakan TIDAK..ANDA TIDAK AKAN PEROLEHI MAKSUD KHALIFAH PADA EJAAN KHALIF.

Mari kita lihat bagaimana ia terjadi.

Merujuk kepada MUKJAM AL WASITH
KHALIF خالف
Maksudnya
1.Yang lemah, tidak ada nafsu untuk makan
2.Orang yang banyak kekhilafan atau kesilapan

Merujuk kepada Mukjam Ar ROID
KHALIF خالف
Maksudnya
ada beberapa maksud pada al wasith dipersetujui ditambah dengan
1.YANG ROSAK,YANG BERUBAH MENJADI ROSAK

Merujuk kepada MUKJAM AL GHANIY
1.Yang lemah, yang rosak
2.Yang berlawananan
3.Yang berbeza

Merujuk kepada MUKJAM AL ARABIYYAH AL MUASIRAH
1.yang berubah

Segala info disini harap dijadikan panduan oleh ibu bapa yg berniat ingin meletakkan nama tersebut kepada anak.

Kalau anda niat nak letak nama anda bermaksud Khalifah...anda letak jelah word
KHALIFAH UMAR contohnye bukan UMAR AL QALEEF ke UMAR AL KHALIF ke...

Kalau anda nak guna bahasa Inggeris untuk maksud khalifah anda gunalah terus

CALIPH UMAR bin ....
Itu lebih baik dr merubah ejaan.Wallahu A'lam
Wassalam

Friday, January 31, 2014

Apabila nama Qalif n Qaleef bukanlah bawa maksud Khalifah

Sejak akhir2 ini, masyarakat kita dikunjungi gelombang Qalif Qaleef n apa pun jua ejaannya yg bermula dengan huruf Q.
Seandainya ditanya, apakah maksud nama tersebut mereka menjawab... KHALIFAH, PEMIMPIN.
Tahukah anda perkataan tersebut TIDAK SAMA SEKALI membawa maksud KHALIFAH sebagaimana di war2kan di dalam buku nama2 dan website nama muslim?
Sangat kasihan kepada ibu bapa yang tidak tahu dan percaya akan keindahan maksud QALEEF tu.
Saya bukan nak menyalahkan sesiapa dalam hal ini, tapi saya ingin berkongsi sedikit ilmu yang ada tentang asal perkataan tersebut di dalam Bahasa Arab.

QALIF mengikut kata dasar bahasa Arab berasal dari Huruf QOF LAM FA ق ل ف
dari root word FEEL MADHI QALIFA QALIF
bermaksud TIDAK BERKHATAN atau KULUP org melayu kata

Dari root word QALAFA QALIF
bermaksud mencabut atau membuang kulit atau memotong.

Manakala denga  ejaan QALEEF قليف
Maksud
BUAH YANG TELAH DIKERINGKAN dan
SEMANGKUK ARAK YANG TELAH DIPERAH DARI BUAHNYA.

jadi tiada maksud khalifah dr perkataan itu.manakala KHALIFAH di dalam bahasa Arab adalah
KHALIFAH juga dan plural utk Khalifah adalah KHULAFAK
dimulakan dengan huruf KHO خ dan bukan QOF.

Semoga menjadi panduan tuan2 dan puan2 utk lebih berhati2 bila mengikut trend.
Wallahu A' lam

Sumber KAMUS BAHASA ARAB ONLINE ALMAANY
MUKJAM AL WASITH
MUKJAM ARRAID
MUKJAM ALGHANIY

SIGN JANGAN TAK SIGN