Followers

Sponsored By

Friday, December 30, 2011

Nama Anak Jin

Seram je dengar topik ni ye..ni semua gara-gara pendedahan ustaz sharhan syafiee pengamal perubatan islam yang terkenal abad ini lah..

saya tak tgok pun rancangan tu..samada dekat WHI atau AL-KULLIYYAH..tp saya tahu kisah ini apabila mesyuarat di sekolah dan cikgu2 kat sekolah sibuk nak menukar nama panggilan anak2..ada yang tgah peknen dah berimpian nak meletak nama nama tu pun terus berpesan pada rakan2 jangan memanggil nama baby dlm kandungannya dengan nama itu..Yang lebih havoc lagi bila ada juga kawan2 mereka terus publish di fb supaya jangan memanggil nama anak anak mereka dgn nama nama yang telah disenaraikan oleh ustaz tu..

saya pun eager nak tau nama apa yang dinyatakan ustaz tu...

bila dengar je nama nama yg dinyatakan..rakan2 yang anak mereka bernama ini..pucat lah muka...saya kata..glamournya nama anak jin ni ye...

sebenarnya melalui ilmu saya..majority nama yang dinyatakan ni bukan dari bahasa arab..tetapi saya pun tak pasti bahasa mana..mcmn saya tahu tu bukan perkataan arab?

em..saya kan belajar bahasa dan sastera arab selama 6tahun di uia..perkataan arab ni ada formulanya..cuma nak terangkan dekat org susah lah sket..saya pun belajar 6tahun ..mcmn saya nak terangkan dalam satu masa kan..

cuma ustaz tu kata..tak payahlah sampai pergi jpn tuko nama..cuma panggil lah dgn nama lain..kita kan sekarang ada 2 atau 3 perkataan nama anak kan..ustaz tu kata lagi..kebanyakan nama nama yg disenaraikan adalah pesakitnya yang mengalami masalah gangguan jin..em..mesti orang marah kan dgn penyataan ustaz tu..

Sunday, December 25, 2011

Perkembangan bayi 10bln


Ini saya petik dan saya terjemah dari website baby centre.com...memandangkan Riyash saya sudah 10 bulan mari kita tengok..secara umunya apa yang bayi 10bln boleh capai di minggu pertama 10 bln nya...

Bayi anda mula memahami perkataan2 mudah dan ayat mudah

Waktu ini adalah sangat sesuai anda lebih banyak berbual2 dengannya
Mulakan perbualan dengannya dengan mengulang ulang perkataan yang disebutnya dengan menggunakan bahasa orang dewasa.
Elakkan bercakap dengan bayi anda dengan bahasa bayi atau bahasa pelat untuk menggalakkan skil komunikasinya.
Kalau bayi anda bercakap2 dengan bahasanya..anda harus melayan perbualannya dengan menjawab menggunakan bahasa yang betul..
Lama kelamaan anda akan mula memahami bahasanya dan gerak tubuhnya.
Adalah sangat penting untuk anda memberitahu bayi anda nama kepada setiap benda yang ditunjuk oleh nya.

Oh..patutlah Riyash da mula bercakap sekarang ini...Ya..saya akan terus mengajaknya berbual dan memperkenalkan Riyash dengan banyak lagi objek di sekelilingnya..Ibu sayaaaaang Riyash

Saturday, December 24, 2011

Dia anak cemerlang dah 10 bulan








Jangan salah anggap..bukan saya nak puji melambung pun anak kecik saya..tp dah hakikatnya memang dia cemerlang..nak buat mcmn..dah makna nama dia mcm tu.. MUTAFAWWIQ yang cemerlang..

Alhamdulillah..budak busyuk saya tu dah pun 10 bulan..dulu hampir 10 bulan dia dalam perut saya..Kini dah pun berusia 10bulan ..
Riyash masih belum boleh berjalan lagi..Malah nak berdiri sendiri (lepas tangan) pun tak mau buat..Yang dia suka sekarang..merangkak..mengemas rak kasut..Turun naik sofa..turun naik katil.memapah dr satu tempat ke satu tempat...Selalu buat ibu dia kering darah..Dah le kememe..tau kememe apa?Maksudnya kuat nangis..Kalau dah jatuh..sapa yg susah?Ibu jugak...

Sikap Riyash dan Rikazz mmg berbeza..Yg sorang berdikari dan yang sorang lagi nak melekat je dengan ibu dia yang comel ni..Saat saya menaip ni..Rikazz tiada bersama kami..Ikut oma dia tidur rumah daddy ngah dan mummy ngah dia..Sejak Daddy ckp nak ajak Rikazz balik kampung..ditunggu dan diulang2 je ayat daddy ngah nak bawak dia balik kampung..tak sampai hati nak halang dia ikut daddy ngah dia tu..

Berbalik kepada Riyash..Riyash ni suaranya besar range nya..mulut Riyash mmg peramah..selalu je berbunyi..Mungkin Allah da makbulkan doa saya..tak payah jalan cepat2 tp biar ckp cepat...Riyash dah boleh mengajuk perkataan2 sejak dia baik dr demam campak..Jom kita cek perkataan apa yg Riyash ajuk tu ye...

1.Acu
2.Cucu = Susu
3.Duck
4.One
5.Two
6.Ada
7.Babai
8.No
9.Nam = Enam
10.Tujuh
11.Book

A B C pun dia ikut..tp c jd CI..td saya bukak buku iqra'..konon nak ajo abang dia..tp nak ngajo Rikazz ni tak boleh formal..ada ke belajar mengaji sambil berguling2...Tak sopan langsung..Sempat sampai ta je..nasib bek ajo sekali dia dah boleh bezakan...geram mengajo Rikazz..pergilah pindah ke adik..Nasib baik adik ikut A dan BA..tp dia pulak sibuk nak menyelak page lain..alahai..last SODAQALLAHULAZIM..ibu nak tengok mastercheff..huhuhu

Sunday, December 18, 2011

Suamiku..(Entry pre wedding anniversary)







Dulu aku pernah kongsikan kisah kepincangan keluargaku..Ya..aku anak dari broken family.Ayahku berkahwin lain dan meninggalkan kami sekeluarga..adik beradik..Sangat seksa dan derita meneruskan hidup..meredahi liku2 yang berada di hadapan mata tanpa kasih sayang dan tanggungjawab seorang ayah...Lebih kasihan lagi adikku yang bongsu Aniq Abqari yang memang tidak kenal erti kasih sayang seorang bapa ..kerana ayahku meninggalkan kami ketika adikku Aniq masih kecil lagi..

Aku pernah ditanya oleh seorang ustaz ketika aku berada di Sekolah Menengah dulu..

"NAZLA..KAMU TAK BENCI LELAKI?"

"kenapa ustaz?"

" YELAH..AYAH KAMU DAH BUAT KAMU SEKELUARGA MENDERITA BEGINI..SELALUNYA ORANG MCM KAMU AKAN BENCIKAN LELAKI"

"tak lah ustaz..yang bersalah tu ayah saya.kenapa saya mesti nak membenci lelaki lain yang tidak ada kena mengena dengan hidup saya?"

Aku tak akan lupakan pertanyaan ustaz itu sampai bila2..Ye..walaupun aku pernah didera secara psikologinya sejak berusia 7tahun lagi..namun aku tak mahu menyalahkan org lain atas apa yang menimpa diriku..Cuma aku agak sensitif bila melihat kawan2 yang bahagia dengan ayah mereka yang baik..penyayang dan bertanggungjawab..Aku tidak seuntung mereka..

Sejak kecil aku selalu berdoa..agar Allah kurniakan aku seorang lelaki yang sanggup susah senang denganku..dan mengasihiku walau apa pun yang terjadi..Aku tidak jemu mencari dan menanti..
Seorang demi seorang lelaki aku temui..mencuri hatiku dan meninggalkan aku..kerana alasan mereka tidak sanggup untuk menanggung beban keluargaku..tambahan pula aku adalah anak sulung dalam keluarga...

Sehinggalah aku bertemu dia..

Orangnya agak kasar..tidak tahu bermadah pujangga denganku..
Tidak romantik...sukar untuk memberiku hadiah atau pujian..
Pendiam..lebih banyak mendengar..sehingga ada saudara mara dan sahabat handai yang menuduh dia sombong...

Namun..aku bersyukur kepada Allah kerana Allah telah makbulkan doa2 ku selama ini..

Bersamanya..aku tidak hidup kaya..bermandi wang ringgit atau intan berlian..
Namun..dia sabar melayan kerenahku..
Tidak pernah menyakiti aku..
Setia bersamaku saat kami susah dan senang..
Tak jemu berulang alik melawatku dan menjagaku ketika aku bersalin di hospital..
Tidak membiarkan aku sendiri melaui saat saat genting dalam hidupku..
Sanggup menerima aku ketika aku gemuk yang teramat sangat...
Bila aku kata...B..SEMUA ORANG KATA SAYANG GEMUK..MESTI B MALU NAK JALAN DENGAN SAYANG YANG GENUK..ADA ISTERI YANG HODOH MCM SAYANG..jawapannya..Kurus2 sangat pun bukannya cantik..mcm ni kan sedap nak peluk..barulah seksi...
Entah seksi tang mana lah tu..walaupun aku tahu dia hanya ingin menjaga hatiku..tp kata2nya buat aku senang..dan aku tahu dia maksudkannya ketika menyebutnya..

Kini..usia pernikahan kami sudah menghampiri 4tahun..ini bermakna sudah 6tahun kami saling mengenali...

Aku semkin mengenali dirinya..Dan dia juga begitu..Aku tidak mahu berharap lebih dr nya..Yang aku harapkan..aku dapat bersamanya sehingga ke akhir hayat kami..melihat anak anak membesar di depan mata..kemudian mendapat cucu..dan kalau hayat kami dipanjangkan oleh Allah..kami akan dapat bertemu dgn cicit kami kan...

Terima kasih dia..DIA..MUHAMAD RIZAL

psst...waktu menulis entry ni..jatuh jua air mataku..

Thursday, December 15, 2011

Saya Dah kurus ke???

8 bln yg lepas Terkini 2hr yg lepas

Of cos lah blom masuk kumpulan kurus lagi pun..sbb saya dulu mmg kurus lah..tp skang ni bila dirasa rasa baju yang dah mula melonggar..mestilah rasa saya dah susut lah badan berbanding 8bln yg lepas..xpelah..korang nilai lah sendiri..pape pun saya dah puas dengar org kutuk kutuk badan saya ni...pape pun saya dapat pakai banyak baju semula dgn selesa saya dah bersyukur..

Tips???

BREASTFEED je lah..sbb saya mmg xdiet setakat ni..nak pakai PREMIUM BEAUTIFUL pun xmampu..bnyk lg nak guna duet..kalau ada duet terpijak..nak jugak kan..hehehe

Sunday, December 11, 2011

Riyash TerCAMPAK!





Bukan ibu sengaja mahu Riyash sakit..ampunkan ibu..Ibu cuba elakkan..Tapi dah takdir.Di usia 9Bulan Riyash terpaksa menghadapi kesakitan sebegini..
Ibu mana yang ingin melihat anaknya sengsara...Barulah kini ibu tahu..mengapa Riyash kerap sangat mengalami demam panas yang sangat tinggi dan mengapa demam itu berulang selang seminggu..Sejak Riyash berusia 8bulan..Riyash terpaksa menanggungnya..Maafkan ibu sayang..

Namun kini..barulah segala persoalan ibu terjawab..Ibu lega dengan keadaan Riyash sekarang..Ibu tak perlu bawa Riyash ke hospital untuk dicucuk cucuk..kerana..kini ibu tahu apa sebab Riyash terpaksa berdepan dengan demam panas itu..Sebab Riyash sudah

TERCAMPAK

dek demam campak

Ya kawan-kawan..sama seperti Rikazz..pada usia 9bulan Rikazz dapat demam campak..Simptomnya sama...cuma Riyash ni terlalu lama..Simptom2 yang saya dapat monitor hasil pengalaman sebagai seorang ibu :

1. Demam yang tinggi
2.Demam berulang2
3.Demam yang panjang
4.Muntah2
5.Cirit birit
6.Bila demam kebah mulalah tumbuh bijik campak ni..

Memang sedih bila Riyash asyik demam tinggi.Ini kali keempat sejak dia 8bulan.Dah 4kali juga jumpa doktor.Masa demam awal tu ingat dah kena campak tapi Doktor kata..tu ruam panas sbb badan dia terlalu panas..
Beza ruam panas dengan campak..

Ruam panas struktur bijinya kurang timbul dan bersambung2 mcm gegata
bIJI campak strukturnya timbul dan sebiji sebiji..

Sekarang biji campak Riyash dah sampai ke punggung..Tunggu sampai kaki insyaallah sembuhlah Riyash

Demam yang keempat ini sangat panas berbanding demam yang lain.Mujur termometer tu ada 4o darjah je.Kalau ada lebih nombor mungkin suhu itu dah lebih dr bacaan 40..Dua kali saya menghadapi Riyash yang badannya panas menggigil sehingga hampir kejang..Apa yang saya buat saya teruskan basahkan kepala Riyash..dan alirkan air sejuk di tulang belakang dia..Menjerit2 lah Riyash namun lepas tu suhunya turun sedikit..

Apabila Riyash kebah dr demam pagi ini..apa yang dia pandai???

Dia pandai menggeleng tanda tak boleh..kalau kita nak ambil apa yang dia tengah pegang..Bertambah akal Riyash..Kalau Rikazz dulu lepas demam campak dia dapat jalan laju..sebab Rikazz dah mula jalan masa dia 7bulan..Riyash ni tengah rajin diri2..belum jalan lg..

Ni sedikit info demam campak :

DEMAM campak atau measles adalah penyakit yang berpunca daripada jangkitan virus paramyxovirus dari genus Morbillivirus yang membiak di sel kerongkong dan paru-paru.

Penyakit ini masih belum ada penawarnya dan mudah berjangkit dari seorang individu kepada individu lain melalui titisan lembapan atau cecair badan individu yang dijangkiti ketika bersin atau batuk.

Virus demam campak juga boleh berada serta hidup di udara dan permukaan yang dijangkiti sehingga 2 jam, di mana ia berpotensi menjangkiti manusia.

Bagi sesiapa yang dijangkit demam campak, mereka mampu menyebarkan virus penyakit ini kepada individu lain dalam tempoh empat hari sebelum dan selepas ruam mula kelihatan pada badan pesakit tersebut.

Tanda-tanda demam campak termasuk;

* Ruam yang bermula di muka seterusnya merebak ke seluruh badan.

* Demam dengan suhu yang sangat tinggi

* Batuk

* Selesema

* Mata kemerahan

Pakar Kesihatan Awam (Kesihatan Keluarga), Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (JKWPKL), Dr. Noraliza Noordin Merican menjelaskan demam dan ruam kemerah-merahan adalah tanda asas campak.

“Tetapi demam yang dihidapi mungkin juga berpunca daripada jangkitan virus lain. Untuk mengesahkan demam campak, ujian darah boleh dilakukan.

“Selain itu, simptom lebih teruk demam campak termasuk keradangan pada selaput mata, selesema dan batuk,” katanya.

Vaksin elak komplikasi

Demam campak itu sendiri sering dianggap sebagai sesuatu yang biasa dan tidak berbahaya oleh kebanyakan ahli masyarakat.

Namun, apa yang dikhuatiri adalah komplikasi yang mungkin timbul, terutamanya di kalangan kanak-kanak, sehingga boleh membawa maut.

Dr. Noraliza menyatakan perkara paling dikhuatiri adalah jangkitan demam campak pada kanak-kanak yang membawa kepada komplikasi sampingan seperti pneumonia atau meningitis.

“Jika berlaku komplikasi yang serius, kanak-kanak tersebut perlu dimasukkan ke wad bagi mengelakkannya melarat sehingga membawa maut. Bagaimanapun, golongan dewasa yang menghidap demam campak jarang mengalami komplikasi sampingan.

“Penyakit tersebut sudah lama wujud tetapi masih belum ada rawatan khusus untuknya. Rawatan hanya sekadar mengatasi simptom yang timbul dan menggantikan cecair badan,” ujarnya.

Menurut beliau, pesakit biasanya diberikan ubat demam, antibiotik (jika ada jangkitan sekunder bakteria - pneumonia atau otitis media) dan menambah air jika badan kekurangan air.

Tambahnya, pandangan bahawa air kelapa menjadi penawar campak juga mungkin kurang tepat kerana tiada bukti saintifik yang menyokongnya. Kemungkinan air kelapa berfungsi membantu menggantikan cecair badan pesakit dan menampakkannya semakin sihat.

Dr. Noraliza menegaskan ramai yang masih mengambil ringan pentingnya imunisasi dan berfikir anak mereka sentiasa sihat.

“Komplikasi demam campak akan bergantung kepada tahap imuniti anak. Jika anak tiada masalah kesihatan, maka kurang risiko untuk mendapat komplikasi yang teruk.

“Tetapi, jika ada masalah tertentu seperti kurang nutrisi, imuniti rendah atau kanser, demam campak akan menjadi lebih teruk sementara komplikasi yang dihadapi boleh menyebabkan kematian,” jelasnya.

Menurutnya, imunisasi adalah cara terbaik mengawal penularan virus campak, terutamanya kerana hanya terdapat satu jenis virus campak.

Tambahnya, virus lain yang mempunyai beberapa jenis berbeza (strain) lebih sukar dikawal kerana memerlukan beberapa jenis vaksin yang khusus mengikut jenis virus.

Dr. Noraliza menjelaskan Malaysia kini mengguna pakai suntikan vaksin MMR (measles, mumps, rubella) yang diberikan ketika anak mencapai umur satu tahun.

“Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengambil langkah memberikan suntikan vaksin tersebut bagi mengelakkan kematian atau kecacatan akibat demam campak.

“Selain suntikan MMR pada umur satu tahun, satu lagi suntikan booster MMR akan diberikan ketika anak mencapai umur tujuh tahun (Tahun satu),” katanya.

Beliau turut menegaskan vaksin MMR tidak boleh diberikan jika anak di bawah umur satu tahun tetapi vaksin tunggal campak (measles) sahaja boleh diberikan ketika anak berusia enam bulan seperti yang diamalkan di Sabah.

Populasi dinamik KL

Dr. Noraliza turut membangkitkan masalah peningkatan kes demam campak di Kuala Lumpur kebelakangan ini.

“Populasi di Kuala Lumpur dinamik di mana aktiviti keluar dan masuk penduduknya berlaku dengan cepat.


Info dr www.utusanonline.com bahagian kesihatan



Saturday, December 10, 2011

Mesin basuh meletup dan berapi!

Ni muka baru
Mesin lama
Mesin baru

Pop! Pop! pop! Dah mcm bunyi mercun pop pop pulak.Tapi itulah yang terjadi kepada diriku minggu lepas.Ahad pagi aku mencuci baju seperti biasa..dengan menggunakan mesin basuh semi auto jenama upsson 3.5 kg..kecik kan?jenama pun tah apa apa tah..
Tahun ini..adalah tahun keempat mesin tersebut berjasa kepada kami sekeluarga.Dari kami berdua..sampai dah ber 4 dan berenam dalam rumah ni.Mesin tulah yang membantu meringankan tugas tugas membasuh.

Sebelum bunyi letupan..mesin tu dah round 2kali dah.maklumlah..mesin kecik..mestilah kena pusing banyak kali.Time nak basuh tudung..dah pusing dah..aku terdengar bunyi letupan di dapur basah.Mula mula menjenguk air cond..manalah tau air cond yang meletup.Bila datang ke dapur..dah berapi api mesin tu..TidaK!!!!Aku dah panik.Macamana nak stopkan mesin ni.Dengan segera ternampak suis utama.Lalu suis itulah yang ku tutup.Nampaknya tergendalalah tugas tugas membasuh.

Telefon baby tuaku.Kami nekad nak pergi beli mesin basuh lain.Sehari je tak membasuh alamatnya menggununglah kain.Lagi baju bebudak ni.Asyik kotorkan baju kan.Tunggu suami balik ajak pergi Giant.Giant Kinrara tutup pukul 1 pagi.So sempatlah tunggu Baby balik keje malam.

Bila dah sampai Giant pergilah memilih mesin auto murah murah.Dah alang alang nak beli baru..biar lah beli auto terus.Memang dah lama teringin nak pakai mesin full auto tp rasa mcm belum ada kepentingan.So tertangguh tangguh.Pilih pilih Haier 7.5kg tp aout of stock.Sales girl tu cadangkan ambil Samsung.Dia kata kalau ada problem cepat je techniciannya datang.bolehlah kami setuju nak ambil mesin samsung 6.8kg dengan harga 609RM.Murah kan???murah lah sangat...(Terpaksa kuburkan impian nak ganti hp yang dah retak seribu skrinnya)

Mintak deliver ke rumah katanya driver cuti sampai Khamis.Khamis???Suami tak setuju nak tggu driver..dia kata nak bawak balik mesin sendiri..Naik tangga???Tingkat 5???Aku dah banyak kali ckp kat dia..jangan lah..takde orang nak tolong angkat.Selalu dukung Riyash pun dah mengah..Ni nak angkut mesin naik tangga tingkat 5?Tapi kalau dah nekad..memang dia sanggup...Dulu mesin basuh lama pun suami bawak naik moto sampai rumah.Masa tu belum ada kete.Baru kawen..

Akhirnya setelah hampir setengah jam ku tunggu di rumah barulah Babyku sampai..dia angkat mesin macam pikul beg sekolah tu..Bila dia bukak baju..merah merah bahu dia kerana menahan beban mesin tu..Kesian baby..

Tapi yang tragisnya..balik rumah mesin tu tak boleh turn on power..Muka suami nampak kecewa sangat.Aku pun kesian dengan dia...Badan luka luka mesin tak boleh On.Esoknya dia pergi Giant semula Giant kata boleh tukar..tp call Technician Samsung dulu..Memang leceh sebab Driver Giant kata tak boleh hantarkan sbb kami bawak balik sendiri mesin tu..Technician plak berhari2 di tepon tak datang2..Hari Selasa Riyash pulak demam..muntah2..cirit birit..mesin pulak tak ada nak basuh..Mau menggunung baju kotor
Akhirnya ..Hari Khamis jugak baru settle..Button power on tu termasuk ke dalam.Sbb tu tak boleh on..Bila technician cina tu dengar suami bawak naik sendiri..dia kata..Woo..manyak gila oo...

Tapi..sekarang rasa lega sbb sangat senang guna mesin full auto ni..relax...Hui..banyak sungguh halangan dan dugaannya..

Wednesday, December 7, 2011

Mencari warna rumah

Em..pening jugak ye..kalau tak dipilih pilih..nanti rambang mata pulak bila dah sampai kedai cat..suami kata
Ruang tamu dia nak purple...
Bilik kami dia nak Biru...
Tapi bila saya tgok cat dulux mcm mcm cantik2 plak...
em...mcmn ek?

cat apa yg best???

Tuesday, November 29, 2011

Alhamdulillah..loan rumah dah lulus..

Nampak tak kertas ni dah koyak?Rikazz nye keje
Ni pelan rumah
Rumah kami sebelah kanan..corner lot

Saja nak share kat sini..Sbb masa memula book rumah tu dulu pun dah citer kat sini kan.Baru je td pagi kerani sekolah kol bgtau surat perumahan dah sampai..kat opis sek..surat tu nak kena reply samada setuju terima atau tak...

Huh lega..submit borang n dok masa 20 Oktober..lulus 22 Nov..Sebulan 2 hr je proses loan gov sekarang...
Jadi selepas dapat kunci rumah saya akan mula membayar RM1095.95 sen sebulan..tak dapatlah enjoy enjoy pas ni sbb dah kena bayar rumah.Tapi satu kepuasan..hasil titik peluh kita nampak tersergam walaupun bukan bungalow atau villa.cuma semi d kecik...hehehe..Terima Kasih Allah atas nikmat mu yang tidak terhingga..

Dr mula mula dihalau dr rumah sewa..kini kau gantikan dengan sebiji rumah sendiri...senang..hati berbunga...

yang bestnya..yg amek corner lot kat taman ni..sume cikgu cikgi..hehehe

Friday, November 25, 2011

Kisah si bujang 9 bulan





Alhamdulillah..diam tak diam dah 9bulan sayang ibu ni.Maknanya dah 9bulan jugalah kesan parut jahitan di perut ibu ni..Nak tau tak apa yg Riyash dah capai masa dia berusia 8bulan?

Riyash dah tambah 2 batang lagi gigi atas menjadikan kesemua giginya 4 batang

Suka gigit orang skang ni.Bila kita menjerit sakit..dia gelak..geram geram

Ha..Riyash dah pandai duduk..kemudian merangkak dan berdiri lepas tangan..semuanya dalam 2minggu dia buat. (Ingatkan Riyash nak combat crawl je)

Riyash dah pandai ikut bunyi..ikut suku kata.Kalau ibu baca buku bergambar Riyash akan ikut serta menunjuk sambil membunyikan suara mengikut sebutan nya..contoh : Fish dia akan ikut uh..kalau papa dia akan bunyi u uh..ha..

Sayangnya graf berat badan Riyash menjunam..berat dia bulan ni 8kg sahaja..masa 6bulan 7.5kg...Nak tau kenapa???

Riyash demam berulang ulang hampir sebulan.Kalau dah demam tu maknanya tak mau makan.Asal susu n makan sikit dia akan muntah..Sedih sangat tgok Riyash...Jd no wonder lah berat Riyash banyak tu je.Huhuhu

Tinggi Riyash 71 cm...

Sejak demam ni Riyash tak mau kalau orang lain pegang dia..bila timang sket pun dia nangis..ngeri..dengan abi dia pun tak nak?hmm...

Tu lah gambar yg ada..Yg selebihnya dalam phone c transfer lg.

Wednesday, November 23, 2011

Dah lama tak cerita pasal Rikazz Qalby kan?

Salam semua..lama tak bersua kan?Biasalah..online sebulan sekali.Maklum lah orang pakai prepaid broadband..ginilah.Kalau topup pun bukan dapat surf intenet pun..Dah anak dua ni..berebut lah kalau bukak laptop ni..

Ha..kali ni saya nak cerita pasal Rikazz Qalby Muntasyee.Siapa???Dah tak ingat??Alahai..ni kisah anak sulung saya lah...

Rikazz skang dah 2tahun 10 bulan.2 Bulan je lagi nak sambut besday dia yang ke 3 tahun.Dah beso anak ibu kan.Makin hari makin nakal.Memang selalu buat pasal.Nampak sangat dia nak curi perhatian kami supaya layan dia.
Selalu je kena cubit dengan ibu.Ibu dia ni cikgu garang..jangan tak tahu...Rikazz ni kalau saya ajo bukan dia nak ikut pun.Dia buat main main je.Last last..saya malas nak paksa dia.Kalau paksa pun dia terseksa buat apa.
Takpe..belum sekolah kan?Ibu follow je lah.Nanti kalau dah sekolah buat perangai jugak siaplah Rikazz ye.
Rikazz ni sekarang..tiap tiap malam minta saya bacakan buku cerita.Tapi bukan saya yang bercerita..dia yang bercerita.Dia akan cerita apa yang dia nampak melalui gambar2 yang ada kat buku.
Dengan adik dia???Uiii..garang..asyik membebel je kat adik.Sebenonya refleks dr ibu dan abi marah dia hari2 lah.Pantang ada barang tercuit sikit..mesti dia membebel kat adik dia dengan muka muka sekali...
Yang bestnya..bila adik nangis je dia pukul n marah adik tu.Tapi rasanya saya xda marah dia kalau dia nangis kesakitan..takde ye..
Masih belum bebas diaper lagi.Niat dihati ibu nak ajo dia dalam masa cuti sekolah ni.Kencing berak dia pun dah banyak.Dah tak tertampung dek diaper tu..
Masih lagi menyusu dengan saya.Tapi dah jarang jarang sangat.Jadi kalau dia dah nak sangat tu..bagi je lah.
Tapi bila dia hisap dia akan tengok..Rikazz kata

"Ibu..darah bu"Sian ibu"..dan meninggalkan susu ibu tu kerana kasihan dengan ibunya..Saya harap tindakan saya tidak memutuskan susu ini betul.Saya tidak mahu memaksa dia putus susu kerana takut emosi dia akan terganggu.Saya percaya masa dan waktu akan mematangkan dia dan seterusnya dia sendiri akan membuat pilihan untuk meninggalkan susu ibunya.

Rikazz ni seorang kanak-kanak yang pandai bersosial.Dia boleh tinggalkan ibu dan abi ni kat pasaraya semata-mata nak main kat playground.Dia nampak gembira sangat bila bersama kawan-kawan.Memang peramah walaupun masih pelat-pelat lagi.Dah sibuk nak sekolah.Tapi ibu belum dapat sekolahkan Rikazz lagi umur 3tahun ni.Sebab kita belum tahu kat mana kita nak tinggal tahun hadapan..Jadi rasanya umur 4tahun nanti dah sangat sesuai lah kalau Rikazz nak sekolah kan,

Rikazz ni sayang sangat dengan sepupu dia satu-satunya Faiqah Mu'affah.Kalau faiqah datang rumah kerja melekat je sebelah Faiqah sampai naik risau saya melihatnya.Bukan apa..Risau terduduk dek faiqah tu nanti...

Saya memang garang dengan Rikazz.Tapi saya garang kalau Rikazz buat salah.Mungkin sekarang dia tak faham kenapa saya marah dia.Tapi lama-lama nanti dia akan tahu yang saya marah tu kerana dia tak sepatutnya berkelakuan begitu.Kalau Rikazz tak buat hal saya masih manjakan dia mcm dulu..
Itu cara saya..setiap orang ada cara masing-masing kan..

Saturday, October 29, 2011

Melawat Hazirah Kiranah




25 Oktober...2011...Adalah hari keberangkatan abah dan mak mertua saya ke Tanah Suci Mekah.Mereka dikehendaki berada di Tabung Haji Kelana Jaya pada pukul 1.30 pagi untuk mendaftar..

Jadi saya ambil kesempatan untuk melawat Hazirah Kiranah..bayi perempuan kedua kepada sahabat maya saya iaitu Hazlina Shahrel.

Nak jumpa si Kirana ni bukannya senang.Entah berapa kali appointment dibuat dengan mummy dia.Tapi baru kali ini berjaya.

Sampai rumah Kirana pada pukul 8.30 malam.Si baby sedang berjaga.Dan sepanjang saya berada di rumahnya..Dan sepanjang dia berjaga..kerja dia menyusu je..Mana le si mummy nya tak slim.ekekeke..

Kirana sangat comel.Kulitnya putih merah.Suaranya uiii...nyaring bila dia tak dapat susu.Agaknya mummy selalu menjerit masa peknen kot.

Pape pun doakanlah saya dapat baby gurl comel mcm Kiranah k..

Hari Kanak-kanak




Baru je tadi...sekolah saya mengadakan sambutan hari kanak-kanak peringkat sekolah.
Beginilah cikgu..dan beginilah sekolah.Pelbagai aktiviti dan program diadakan untuk menarik minat murid datang ke sekolah.Lepas satu..satu program..Pas ni..mggu depan pulak ada minggu Kerjaya pulak.

Minggu kerjaya kita citer kemudian k..Untuk program hari ini..saya adalah salah seorang AJK Persembahan.Dek kerana request dr guru besar untuk choral speaking..saya pun buatlah..saya gabungkan antara murid tahun 6..tahun 2 dan tahun 1..Macam tak percaya tapi satu kombinasi yang bagus.

Walaupun tak perfect tapi bagi saya cukup bagus.Dengan masa yang suntuk.Mereka dapat menyempurnakan persembahan dengan baik.Tak kira kecil atau besar..Yang penting ada komitmen dan kehendak serta disiplin...pasti menjadi...

Sunday, October 23, 2011

Teruk sangat ke cikgu sekarang?

Rasanya kalau ditanya kepada cikgu2 soalan seperti ini tentu ada lah pihak yg melenting..saya terpanggil untuk menulis disini kerana saya telah terbaca satu artikel sisipan dlm berita mingguan kalau tak silap..yang mempersoalkan tentang sikap guru sekarang yg tiada magical touch dgn murid dan pelajar.Dan yg saya rasa sangat tak seronok apabila penulis membandingkan guru sekarang dgn guru dahulu dan dikatakan guru sekarang hanya tunggu gaji sahaja ..masuk kelas kemudian keluar kelas..

Rasa panas je muka dan kepala bila membaca artikel tersebut.Yelah..bagi saya sebagai seorang guru..saya rasa si penulis tidak patut membandingkan guru dulu dan sekarang.Zaman kami berbeza..Bebanan tugas juga berbeza..Cara pendekatan guru dulu dan sekarang pun berbeza kerana masing masing menghadapi murid dan pelajar yang sangat berbeza zamannya..

Bagi saya setiap guru ada kelebihan dan keistimewaannya..Tak kiralah dulu atau sekarang.Saya rasa sangat tak adil cara penulis itu menulis.Siapa mereka nak menghakimi apa yang kami buat..Menurut artikel itu..guru sekarang tidak menunjukkan kasih sayang terhadap murid2..Pernahkah mereka masuk ke sekolah dan perhatikan seluruh kehidupan kami di sekolah?

Memang kerja guru sekarang banyak..rasanya tak perlu lagi saya senaraikan apakah beban tugas guru.Tapi saya secara peribadi masih lagi mengambil berat anak anak murid saya.Kalaulah saya ini tiada 'magical touch'..mengapa anak anak murid saya pagi2 datang mencari saya semata-mata meminta saya mengajar mereka cara memakai tuala wanita?Mengapa mereka memberitahu saya tentang haidh pertama mereka dan cara menangani masalah yang mereka hadapi?

Bagaimana pula dengan murid lelaki darjah 5 yang telah mimpi basah..Dan perkara ini tidak diketahui oleh ibunya sendiri?Bagaimana pula kami mengesan murid2 yang mengalami masalah keluarga..kemiskinan...ibu yang sakit..kemurungan mereka..kalau kami tak rapat dengan mereka sehingga mereka boleh berkongsi masalah..rahsia hati dengan kami?

Em..saya rasa sangat sangat tak adil apa yg penulis itu tulis...Takkanlah kami nak war warkan setiap kerja yang kami lakukan..Saya percaya..bukan saya sahaja yang masih menyelami jiwa murid2..malah guru2 lain juga begitu..

Kami ini ibarat ibu bapa mereka di sekolah..Kadang2 kami lebih dulu tau masalah mereka berbanding ibu bapa mereka yang sibuk bekerja.
Saya rasa masa saya sekolah dulu..tak ada seorang pun guru saya yang tahu masalah keluarga yang saya hadapi...em...mungkin saya masih mampu untuk menghadapi masalah keluarga dan mengawalnya di sekolah...

em..sedih

Mutafawwiq dah 8bulan



Sedar tak sedar mutafawwiq dah 8bulan...Tapi rasa dia masih kecil sebab dia masih lagi combat crawl dan goyang2 kalau angkat badan..maju merangkak pun sikit2 je..
Memang rasa Mutafawwiq manja sangat dengan ibu bila masih banyak benda yang Mutafawwiq harus bergantung dengan ibu...ibu masih ada baby lagi..

Kalau abang Rikazz dulu...7bulan dia dah berjalan..Dah tak mahu didukung waktu2 mcm ni..Tapi adik masih bermanja dengan ibu.

Mutafawwiq dah pandai nak ikut ibu.Bila nampak ibu pakai tudung dia mula kejo ibu n nangis..Tu tandanya dia nak ikut.Lepas dia demam ni..dia dah mula kenal orang.Kalau dulu..sapa pun ambil dia..dia takkan menangis..Dia tetap tersenyum dan ketawa manis.Namun sekarang..bila dia berada dalam jarak yang agak renggang dengan ibu..dia menangis..dia tau yang orang lain sedang dukung dia.

Mutafawwi sedang dalam proses menambah gigi ke 3 dan ke 4.Dah putih gusi atasnya...
Mutafawwiq dah nampak bosan dengan bubur nasi..bubur nestum...Tapi kalau ibu bagi nasi yang ibu kunyah..ayam yang ibu kunyah..nampak berselera sangat..kalau kuewtiow..hui..laju je dia sedut.

Ibu suka bila Mutafawwiq peluk ibu dan perhatikan mulut ibu bergerak.Ibu suka sebut perkataan perkataan asas dan Mutafawwiq ikut gerak bibir ibu.Seolah-olah dia boleh ajuk semua sebutan ibu.

Mutafawwiq mungkin lambat berjalan tapi ibu rasa Mutafawwiq mcm dah mula nak bercakap.Dah beberapa kali ibu dengar Mutafawwiq sebut ibu ibu..Bila ibu sebut perkataan tu.Ibu sebut dum dum..dia akan sebut dum dum..Dia dah mula mengajuk sebutan ibu..Seronok sangat.

Bila Ibu peluk Mutafawwiq dia akan pegang hidung ibu..mata ibu..dia tenung ibu kemudian ketawa..So sweet..Bila Mutafawwiq ketawa menampakkan dua batang giginya..em..buat ibu rasa nak berhenti kerja..Sekarang projek Mutafawwiq bukak kabinet..kemas rak kasut..Sampai hitam kaki dan tangan Mutafawwiq dek kerana minyak yang melekat di kaki abah..

Makin hari Mutafawwiq semakin membesar..Dan satu hari nanti Mutafawwiq akan tinggalkan ibu kan.Tapi di mana pun Mautafawwiq berada..jangan lupa ibu ye..i love u manja..

Tahun hadapan kami akan beraya di RUMAH SENDIRI


Rentetan dari kisah pengeluaran KWSP hari tu..sebenarnya...
Lepas kena halau dr umah sewa yang selama ini kami duduk..Kami nekad untuk membeli rumah sendiri.Saya pulak dah dapat masuk ke skim berpencen pada 1 Ogos yang lepas..
Lepas tu dapatlah saya keluarkan duit KWSP sebanyak 45 percent dari total akaun..Tujuannya utk membiayai duit pengurusan rumah baru..

Memula carik rumah kat Mudah.com.Tapi sehari je diiklankan..habis sumer terjual..Minta tolong kawan2 surveykan rumah second hand..tp tak ada..kalau ada di kawasan yang dikehendaki pun..mahal dan saya rasa mcm tak berbaloi..

Bila tak dicarik..ada plak 3 pilihan..Salah satunya rumah di atas lah..Dan 2 pilihan lagi di Saujana Putra...

Tapi bila difikir2 kan..kami tak mampu nak beli rumah kat Saujana Putra tu..harganya sudah hampir RM300K..Beli lah rumah yang termampu...

Setelah dilawati..saya dah jatuh hati dengan rumah di atas..Luas kawasan 40'x72'..Tapi rumahnya agak kecil 20'x70'..tapi saya dah suka..harganya RM220K..sbb saya amek corner Lot..Tu je lah yang tinggal..rumah ni dah siap dalam 90percent skang..Wiring sume dah..yang tinggal...pasang pintu gate dan pintu kayu tu..Serta buat jalan..

Setelah membooking dengan bayaran RM500 saya pun mengisi borang pinjaman semua lah..Sekarang ni tengah menunggu loan approve.Saya buat loan govenment...Insyaallah approve lah..

Kat mana kawasan ni?Dekat Jalan Sukepi Banting..ha a..kalau saya masih belum dapat pindah..Saya berulang alik lah dari PJ ke Banting..jauhnya..35.7km selama 41 minit jauh perjalanan..

Oh rumah ini type semi D..mungkin buat masa ni saya akan tinggal dengan rumah yang asal..xda duit nak renovate2 ni..mungkin akan datang saya nak tambah rumah tu dekat kawasan yang lapang tu..Hehehe..dijangka siap pada DEc2011...tak sabar nak duduk rumah sendiri..

Oh ye..kelayakan pinjaman untuk loan perumahan kerajaan ada lah seperti berikut:-

Bil
Gaji Bulanan Hakiki (RM)
Kelayakan Pinjaman (RM)
1
6,500 dan ke atas
450,000
2
5,500 ke 6,499
420,000
3
4,500 ke 5,499
400,000
4
3,500 ke 4,499
380,000
2
3,000 ke 3,499
320,000
3
2,500 ke 2,999
280,000
4
2,000 ke 2,499
255,000
5
1,500 ke 1,999
205,000
6
1,200 ke 1,499
168,000
7
1,000 ke 1,199
130,000
8
800 ke 999
105,000
9
799 dan ke bawah
80,000

Wednesday, October 5, 2011

Ini kisah Ibu pulak





Asyik anak2 je posing...ibu nak jugak...

Bujang kecik dah 7bulan









Gambar ni Rikazz yang ambil.adik plak terus pose utk abang

Riyash Qa'iyd Mutafawwiq dah 7 bulan tau..Berat tak tau lah.sebab dah tak timbang lagi.Last timbang masa 6bulan 7.5kg..Tak tau lah skang..

Ha..ibu Riyash dah kena komen ni...blog ni tak banyak citer pasal Riyash macamana banyaknya cerita Rikazz dulu..Aduhai..skang ni ibu Riyash dah xmelanggan broadband..skang guna prepaid je..tu yg lambat je nak update..

Pas tu skang dah bertambah bilangan orang yang nak berebut laptop dengan kita.Nak update tunggu tgah malam bila dua dua hero ni dah tido.Last2 semua tido...

Jom cek apa Riyash dah boleh buat sewaktu dia 6bulan dulu...

1.Riyash dah boleh angkat badan dan goyang2..belum bergerak merangkak lagi.
2.Riyash dah tumbuh gigi..2batang
3.Riyash dah mula makan makanan yang bertekstur
4.Riyash dah boleh duduk
5.Riyash dah boleh papah kat katil
6.Riyash dah pandai turun katil dan buai sendiri
7.Riyash dah boleh naik basikal abang..Sangat suka
8.Riyash dah pakai baju abang 2tahun..uwaaaa
9.Riyash sangat suka membebel..dalam bebelan dia dah terkeluar perkataan buuu..bunyi baaa..maaa
10.Riyash dah mula tiru apa abang buat..ni yang tak best..banyak sangat dah projek diorang dua beradik..Terkekek kekek ketawa...

Ha..setakat ni..ini lah yang ibu ingat.Doakan kesihatan Riyash ye..

yang paling penting...Riyash masih lagi

FULLY BREASTFEED!!!!

SIGN JANGAN TAK SIGN