Followers

Sponsored By

Sunday, October 23, 2011

Tahun hadapan kami akan beraya di RUMAH SENDIRI


Rentetan dari kisah pengeluaran KWSP hari tu..sebenarnya...
Lepas kena halau dr umah sewa yang selama ini kami duduk..Kami nekad untuk membeli rumah sendiri.Saya pulak dah dapat masuk ke skim berpencen pada 1 Ogos yang lepas..
Lepas tu dapatlah saya keluarkan duit KWSP sebanyak 45 percent dari total akaun..Tujuannya utk membiayai duit pengurusan rumah baru..

Memula carik rumah kat Mudah.com.Tapi sehari je diiklankan..habis sumer terjual..Minta tolong kawan2 surveykan rumah second hand..tp tak ada..kalau ada di kawasan yang dikehendaki pun..mahal dan saya rasa mcm tak berbaloi..

Bila tak dicarik..ada plak 3 pilihan..Salah satunya rumah di atas lah..Dan 2 pilihan lagi di Saujana Putra...

Tapi bila difikir2 kan..kami tak mampu nak beli rumah kat Saujana Putra tu..harganya sudah hampir RM300K..Beli lah rumah yang termampu...

Setelah dilawati..saya dah jatuh hati dengan rumah di atas..Luas kawasan 40'x72'..Tapi rumahnya agak kecil 20'x70'..tapi saya dah suka..harganya RM220K..sbb saya amek corner Lot..Tu je lah yang tinggal..rumah ni dah siap dalam 90percent skang..Wiring sume dah..yang tinggal...pasang pintu gate dan pintu kayu tu..Serta buat jalan..

Setelah membooking dengan bayaran RM500 saya pun mengisi borang pinjaman semua lah..Sekarang ni tengah menunggu loan approve.Saya buat loan govenment...Insyaallah approve lah..

Kat mana kawasan ni?Dekat Jalan Sukepi Banting..ha a..kalau saya masih belum dapat pindah..Saya berulang alik lah dari PJ ke Banting..jauhnya..35.7km selama 41 minit jauh perjalanan..

Oh rumah ini type semi D..mungkin buat masa ni saya akan tinggal dengan rumah yang asal..xda duit nak renovate2 ni..mungkin akan datang saya nak tambah rumah tu dekat kawasan yang lapang tu..Hehehe..dijangka siap pada DEc2011...tak sabar nak duduk rumah sendiri..

Oh ye..kelayakan pinjaman untuk loan perumahan kerajaan ada lah seperti berikut:-

Bil
Gaji Bulanan Hakiki (RM)
Kelayakan Pinjaman (RM)
1
6,500 dan ke atas
450,000
2
5,500 ke 6,499
420,000
3
4,500 ke 5,499
400,000
4
3,500 ke 4,499
380,000
2
3,000 ke 3,499
320,000
3
2,500 ke 2,999
280,000
4
2,000 ke 2,499
255,000
5
1,500 ke 1,999
205,000
6
1,200 ke 1,499
168,000
7
1,000 ke 1,199
130,000
8
800 ke 999
105,000
9
799 dan ke bawah
80,000

3 comments:

iera me casa........ said...

wahh nazzz siok nya,.. dapat umah dah.. ku lak dah ada tanah tapi belum mula buat lagi.. insyaallah tahun depan..doa kan aku sama naz ya

Naz Nur Nhazzla said...

iera..ku doakan kamu sama

Mama Farris said...

TAHNIAH...

THAMKS 4 DE INFO YER...

OK GAK UMAH TU...RUMAH AREA KL N SELANGOR MMG DAH MAHAL SANGAT..

SIGN JANGAN TAK SIGN