Followers

Sponsored By

Saturday, December 10, 2011

Mesin basuh meletup dan berapi!

Ni muka baru
Mesin lama
Mesin baru

Pop! Pop! pop! Dah mcm bunyi mercun pop pop pulak.Tapi itulah yang terjadi kepada diriku minggu lepas.Ahad pagi aku mencuci baju seperti biasa..dengan menggunakan mesin basuh semi auto jenama upsson 3.5 kg..kecik kan?jenama pun tah apa apa tah..
Tahun ini..adalah tahun keempat mesin tersebut berjasa kepada kami sekeluarga.Dari kami berdua..sampai dah ber 4 dan berenam dalam rumah ni.Mesin tulah yang membantu meringankan tugas tugas membasuh.

Sebelum bunyi letupan..mesin tu dah round 2kali dah.maklumlah..mesin kecik..mestilah kena pusing banyak kali.Time nak basuh tudung..dah pusing dah..aku terdengar bunyi letupan di dapur basah.Mula mula menjenguk air cond..manalah tau air cond yang meletup.Bila datang ke dapur..dah berapi api mesin tu..TidaK!!!!Aku dah panik.Macamana nak stopkan mesin ni.Dengan segera ternampak suis utama.Lalu suis itulah yang ku tutup.Nampaknya tergendalalah tugas tugas membasuh.

Telefon baby tuaku.Kami nekad nak pergi beli mesin basuh lain.Sehari je tak membasuh alamatnya menggununglah kain.Lagi baju bebudak ni.Asyik kotorkan baju kan.Tunggu suami balik ajak pergi Giant.Giant Kinrara tutup pukul 1 pagi.So sempatlah tunggu Baby balik keje malam.

Bila dah sampai Giant pergilah memilih mesin auto murah murah.Dah alang alang nak beli baru..biar lah beli auto terus.Memang dah lama teringin nak pakai mesin full auto tp rasa mcm belum ada kepentingan.So tertangguh tangguh.Pilih pilih Haier 7.5kg tp aout of stock.Sales girl tu cadangkan ambil Samsung.Dia kata kalau ada problem cepat je techniciannya datang.bolehlah kami setuju nak ambil mesin samsung 6.8kg dengan harga 609RM.Murah kan???murah lah sangat...(Terpaksa kuburkan impian nak ganti hp yang dah retak seribu skrinnya)

Mintak deliver ke rumah katanya driver cuti sampai Khamis.Khamis???Suami tak setuju nak tggu driver..dia kata nak bawak balik mesin sendiri..Naik tangga???Tingkat 5???Aku dah banyak kali ckp kat dia..jangan lah..takde orang nak tolong angkat.Selalu dukung Riyash pun dah mengah..Ni nak angkut mesin naik tangga tingkat 5?Tapi kalau dah nekad..memang dia sanggup...Dulu mesin basuh lama pun suami bawak naik moto sampai rumah.Masa tu belum ada kete.Baru kawen..

Akhirnya setelah hampir setengah jam ku tunggu di rumah barulah Babyku sampai..dia angkat mesin macam pikul beg sekolah tu..Bila dia bukak baju..merah merah bahu dia kerana menahan beban mesin tu..Kesian baby..

Tapi yang tragisnya..balik rumah mesin tu tak boleh turn on power..Muka suami nampak kecewa sangat.Aku pun kesian dengan dia...Badan luka luka mesin tak boleh On.Esoknya dia pergi Giant semula Giant kata boleh tukar..tp call Technician Samsung dulu..Memang leceh sebab Driver Giant kata tak boleh hantarkan sbb kami bawak balik sendiri mesin tu..Technician plak berhari2 di tepon tak datang2..Hari Selasa Riyash pulak demam..muntah2..cirit birit..mesin pulak tak ada nak basuh..Mau menggunung baju kotor
Akhirnya ..Hari Khamis jugak baru settle..Button power on tu termasuk ke dalam.Sbb tu tak boleh on..Bila technician cina tu dengar suami bawak naik sendiri..dia kata..Woo..manyak gila oo...

Tapi..sekarang rasa lega sbb sangat senang guna mesin full auto ni..relax...Hui..banyak sungguh halangan dan dugaannya..

2 comments:

myfirdz said...

hahaha... tahniah dah ada mesin baru long... bestkan guna auto... msk je angkat kuar... sekejap je... x payah nak bilas2... hehehe... jangan lupe sidai udah le... (adik)

Naz Nur Nhazzla said...

mmg..abg riz plak rajin basuhkan baju

SIGN JANGAN TAK SIGN