Followers

Sponsored By

Wednesday, February 5, 2014

Siapa Saya yang berani Menulis Entry Qalif dan Khalif

Assalamualaikum
Bismillahirrohmanirrohim
Pertama sekali, saya ingin memohon maaf kerana dua entry saya telah menyentuh keibuan n kebapaan anda yg sudi menyinggah di blog ini.
Ramai juga yg mengaku kesilapan dan kekhilafan dan ramai juga yg marah2 dan menuduh saya menyebarkan RUMOURS dan FITNAH.banyak dr kita lebih suka terima yg salah dari mengakui kebenaran.
Dua entry saya boleh dibuka untuk perbincangan since sy nyatakan sumber utk rujukan anda yg membaca.Kalau anda sdr tiada kemampuan anda boleh meminta siapa yg berkemampuan utk menyemak fakta tersebut.
Ramai juga yg menasihati saya agar MERUJUK KEPADA USTAZ N USTAZAH YANG PAKAR dr menyebarkan fitnah dan andaian yg salah.
Besar benar tuduhan FITNAH tu pd saya sedangkan anda sendiri tidak mahu semak sendiri.
Oklah..siapa saya yg berani menimbulkan kontroversi ni.

SAYA MENDAPAT PENDIDIKAN SEKUNDER DI

SEKOLAH MENENGAH AGAMA ARAB ANNUR
pelajar terbaik keseluruhan SPM 2000 dengan memperoleh A1 di dalam subjek BAHASA ARAB TINGGI

Menyambung pelajaran di PUSAT MATRIKULASI UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA dlm jurusan BAHASA ARAB DAN KESUSASTERAAN selama satu tahun setengah dan menerima ANUGERAH BEST STUDENT AWARD IN ARABIC LANGUAGE IN LITERATURE utk tahun tersebut

Meneruskan IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KEMANUSIAAN PENGKHUSUSAN BAHASA ARAB DAN KESUSASTERAAN di UNIVERSITI ISLAM ANTARABANBSA MALAYSIA dan graduate pd tahun 2006.
Mewakili UIAM dlm pertandingan Debat Bahasa Arab persahabatan melawan USIM dan wakil DEBAT BAHASA ARAB INTERVARSITY dan mendapat first runner up dlm pertandingan tersebut

Pernah bertugas sebagai Tourist guide Pelancong Arab ketika saya berada di tahun terakhir pengajian.

Kini seorang guru bahasa ARAB di sebuah sekolah di Petaling Jaya, dan tahun ini merupakan tahun ke 8 saya bertugas.
Telah dilantik sebagai JURULATIH UTAMA NEGERI BAHASA ARAB oleh JABATAN PELAJARAN NEGERI SELANGOR.

INsyaallah sedang dalam usaha menyambung pengajian dalam IJAZAH SARJANA BAHASA ARAB DAN LINGUISTIK.

Begitulah sedikit sebanyak pengenalan buat rakan2 baru semua.salam perkenalan.
Saya sayangkan bahasa syurga ni dan doakan sy berjaya dlm bidang ini.

Jutaan ampun dan maaf saya pohon kpd parent yg terguris hati..
Qulil Haqq walau kana murran
قل الحق ولو كان مرا
Berkata lah benar walaupun ia pahit

8 comments:

Anonymous said...

Terbaca entry terdahulu.. Dan ingin saya copy paste number2 telefon ustaz2 yang boleh dijadikan rujukan.. Saya telah menelefon ustaz di JAIS, dan tidak menceritakan apa2 tentang hal ini.. Saya hanya bertanya makna "khalif" dan diminta menunggu panggilan mereka untuk mendapat jawapan.. 2 minit kemudian ustaz telefon saya semula, dan memberi makna khalif yang bermakdud: yang di belakang/ pengikut/ dan juga KHALIFAH".. saya tidak langsung menceritakan tentang keraguan atas nama ini kepada ustaz.. kemudian, bila saya menceritakan tentang blog saudari, ustaz hanya menyatakan bahawa maksud nama ini adalah baik, dan boleh digunakan.. saudari boleh rujuk ustaz di bawah juga, kerana saya pun ada menelefon mereka untuk mendapat lebih kepastian..

Dari blog terdahulu: Terima kasih commentators..

Minta kerjasama blogger dan mana2 ibu bapa yg ragu2 tentang nama atau ejaan nama 'khalif', boleh hubungi : ustaz ahmad dasuki - 013 3213775, ustaz daud che ngah - 019 3102500, ustaz hafiz noordin - 019 4127440, ustaz abd rafek mohd saleh - 019 3809652, ustaz mahzad JAKIM serta JAIS, nama dan ejaan khalif tidak mempunyai apa2 masalah.. minta rujuk dengan yg berkenaan kerana rujukan mukjam mmg tak boleh dipakai dalam bahasa melayu..

February 10, 2014 at 10:01 AM
intan said...
Rujuk kepada ustaz majid dari jabatan mufti selangor, 03 5514 3738, ejaan khalif boleh dipakai dan membawa maksud khalifah. Boleh juga rujuk ustaz shauqi othman, 019 324 1364. Juga menyatakan tiada masalah dalam ejaan dan makna 'khalif'

Anonymous said...

Blog saudari juga telah diforward kepada beberapa orang ustaz lagi bagi mendapat kepastian, bukan untuk menilai saudari, tetapi untuk mendapat pencerahan..

Naz Nur Nhazzla said...

Maaf ye saudari atau saudara yg memberi comment.apa maksud tuan n puan mukjam tersebut tidak boleh digunapakai dalam bahasa melayu.sedangkan mukjam2 tersebut adalah antara rujukan utama bahasa arab dan mksudnya juga bahasa arab.terima kasih atas saranan utk rujukan ustaz2 tersebut.dan minta dipastikan ejaan arab utk khalif itu خالف atau خليف.
Terima kasih juga kerana memforward blog saya utk perbahasan para ustaz tersebut.mungkin ada yg mereka terlepas pandang.maaf cakap..kebanyakan parent yg menelefon ustaz2 di pejabat agama..mereka tidak merujuk kpd kamus tetapi hanya bergantung kpd buku nama2 yg kebanyakannya masih perlu diedit.adalah lbih baik mereka menyediakan satu kamus sbg rujukan berbanding rely on buku nama2 yg ada dipasaran.tu yg bnyk dr kita yg berkemampuan tidak lakukan.

Naz Nur Nhazzla said...

Saya minta saudara or saudari anonymous di atas pm di facebook sy agar kt boleh berbincang dgn lebih smooth ye.tq

ninest123 said...

air max, tory burch outlet, chanel handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, tiffany and co, ugg boots, louis vuitton outlet, nike outlet, uggs on sale, nike air max, louboutin, ray ban sunglasses, louboutin shoes, ray ban sunglasses, sac longchamp, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, cheap oakley sunglasses, louboutin outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, louboutin pas cher, nike roshe run, christian louboutin outlet, prada handbags, nike free, nike free, longchamp, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, michael kors, louis vuitton, replica watches, kate spade outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, tiffany jewelry, longchamp outlet, louis vuitton, nike air max, replica watches, longchamp pas cher, jordan shoes, ugg boots, oakley sunglasses, burberry

ninest123 said...

ugg boots, michael kors outlet, michael kors, replica handbags, timberland, coach outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, hermes, hogan, tn pas cher, true religion jeans, coach outlet, nike free run uk, sac guess, lacoste pas cher, vans pas cher, coach purses, michael kors outlet, hollister pas cher, michael kors, north face, hollister, north face, burberry outlet online, oakley pas cher, abercrombie and fitch, nike air max, burberry, true religion jeans, ray ban uk, nike roshe, lululemon, vanessa bruno, ugg boots, nike air max, kate spade handbags, converse pas cher, ray ban pas cher, true religion jeans, nike air max, true religion outlet, michael kors, mulberry, nike blazer, new balance pas cher, michael kors outlet, michael kors, michael kors outlet, air force

ninest123 said...

iphone 5s cases, nike huarache, ipad cases, iphone cases, instyler, asics running shoes, valentino shoes, soccer shoes, vans shoes, mont blanc, babyliss, nfl jerseys, s5 cases, baseball bats, iphone 6 plus cases, nike air max, bottega veneta, nike roshe, hollister, ghd, iphone 6s plus cases, jimmy choo shoes, hollister, north face outlet, mcm handbags, p90x workout, mac cosmetics, iphone 6s cases, lululemon, timberland boots, chi flat iron, ralph lauren, soccer jerseys, reebok shoes, nike trainers, longchamp, beats by dre, new balance, herve leger, abercrombie and fitch, north face outlet, birkin bag, insanity workout, hollister, wedding dresses, celine handbags, giuseppe zanotti, ferragamo shoes, louboutin, iphone 6 cases, oakley

ninest123 said...

juicy couture outlet, ray ban, pandora jewelry, wedding dresses, moncler, lancel, pandora charms, links of london, pandora charms, swarovski, karen millen, converse, moncler, moncler, moncler outlet, juicy couture outlet, canada goose, swarovski crystal, montre pas cher, gucci, louis vuitton, louis vuitton, canada goose uk, ugg,ugg australia,ugg italia, hollister, supra shoes, moncler, canada goose outlet, louis vuitton, doudoune canada goose, bottes ugg, coach outlet, marc jacobs, louis vuitton, barbour jackets, moncler, canada goose, ugg pas cher, replica watches, canada goose, ugg boots uk, converse outlet, moncler, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, sac louis vuitton pas cher, canada goose, canada goose outlet, barbour, toms shoes, moncler, pandora jewelry

SIGN JANGAN TAK SIGN