Followers

Sponsored By

Saturday, September 12, 2009

Balik Raya Mana tahun ni?

Ini Oma Rikazz.Orang Johor.Namanya Sutimah Bt Ali.Umur 51 tahun ni.

Rikazz suka ikut Oma ni..kalau Oma tak ambik..nanti Rikazz nanges.Oma ni emak kepada Ibu Rikazz..Oma selalu manjakan Rikazz sebab Rikazz cucu pertama Oma.



Itu lah soalan yang sering ditanya apabila raya semakin hampir.Macam aku..soalan tu menyebabkan aku kurang bersemangat nak menjawabnya.Minggu lepas..sekolah mengumumkan yang Hari Jumaat dah start cuti raya.Masing masing senyum meleret.Tapi bagi aku..huhhh..sedih..semua org pelik apasal aku buat muka tak bersemangat..Mana taknya..tahun ni turn balik KAMPUNG JENJARUM BANTING SELANGOR.a.k.a Mak Mertua n Pak Mertua aku..uwa!!!!



Macam teruk sangat aku yer kene raya umah sana dulu..bukan tak balik Johor..Balik..tapi dah raya ke dua or ketiga nanti.



Ada beberapa sebab yang membuatkan aku tak semangat bila memikirkan raya tahun ini.






1. Raya pertama my B keje.huhuhuh..(bosanlah aku kat sana bila B takde)






2.Rikazz asyik menangis je kat umah tu.Pelik..padahal Rikazz ni kaki jalan mcm ibu n abah dia.Tempat lain dia ok je even tak pernah sampai.Tapi jejak je kaki ibu kat tanah Jenjarum tu..teruslah Rikazz meraung sampai mcm org sesak nafas teresak esak.Aku jadi tak selesa bila Rikazz menangis mcm tu..






3. Ni first time aku tak raya dengan emak aku dulu.Sian mak aku..






4. Tak rasa balik kampung lah..dekat sangattt






Tahun ni berwarna biru lah baju raya kami..sedondon lah satu family B..dengan family belah aku..tahun ni tak buatlah memandangkan aku takde..Tak sabarnya nak balik Johor!!!!

Ini Nenek Rikazz.Orang Banting Selangor.Namanya Salamah Bt Ahmad.Umur pun 51 tahun gak.Rikazz selalu menangis bila nampak muka nenek.Dengar suara nenek pun nanges.Pening kepala ibu dengan rikazz.Nenek Salamah selalu kecik ati dengan Rikazz.Tapi ibu nak buat macamana.Rikazz punya pilihan.Ini emak ABAH rikazz

12 comments:

QIQA said...

naz..anak akak yg sulong pun sama dulu tak suka kat opah dia asal nampak aje nangis..dgr suara pun nangis...tp kalau jumpa mak akak wan dia bukan main suka..sampai opah dia kecik ati laa sebab cucu dia tak nk kat dia hehehe

Naz-Segalanya disini said...

ha a kak.bukan kita ajar dia pilih sesapa kan..hem..family belah hubby ingat rikazz ni mmg jenis takut org n kuat nanges..padahal tak pun kak.cuma bila balik umah mertua jd totally berubah

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

ala nazz rilek laa.. dah 3 taun ku tak blk raye ke kuale kangsar.. asek raye blh
MIL nam FIL jer.. lg sedih..!

adda said...

agaknye rikazz x biasa dgn nenek banting kot.. kena selalu jmpa kot baru ok. mcm syafi pn ada certain org yg dia terlebih malu.. ada tu yg terlebih manje w.pun 1st jmpa.. budak2..

sabo je la yek.. raya tun depan balik johor lak yek.. johor katne? kite kt muo

SheLa^^ZuL said...

cian naz...mamashela pun x beraya umah mak sendiri tahun ni sbb giliran suami..kena la tola ansur,lg pun perjanjiannya mcm itu..hehehe..
tp kita sama2 la raya rumah mertua tahun ni...kampung yg sama juga...kg jenjarom... :)

eRiNsZ said...

sama ler kiter waaaaAAAAAaaaaaaa
raya klantan dulu~ raya ke 3 baru blik pahang WaaaAAAAAaaaaa

x suker...
aci tak gitew

Naz-Segalanya disini said...

mak lina kat mana?bukan kat dato harun ke?

adda..nak kata tak biasa..kat johor lagi tak biasa.jumpa mak johor 5bulan sekali..kat banting ni selalu balik.dekat ngan umah kan..

Naz-Segalanya disini said...

erinz.. sedih tu boleh lah..tapi kene aci lah kan.hehehe

-DiraDiya- said...

huhuhu..
2 la beza org ada PIL..
mcm ku yg xde PIL dh ni..
ala² tkilan sbb xprnh dpt raya dgn dorg.. huhuhu..
fuhhh.. nsb baik adam ada nanny dgn tokwan aje..
2ati 2 je nk kna jg..

Ieda the Rainbow Princess said...

Knp Rikazz..Mama die sedih x dpt beraya kt Jhr,Rikazz pun turut bersedih jgk ke nie..Sampai je umh Opah kt Banting trs nangish2 nieh..

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

mak abah ku mmg di sini naz.. tp dorang tiap2 taun blk kg sbb ku masih ade opah.. tp sedih sejak kawin ni tak penah dpt raye kat umah opah lg.. 3 kali raye dah..
raye pertama sbb br kawin kene ikut suami.. raye taun ke2 pregneen Fia .. mase tuh dah sarat cukup mggu takut meletop tgh highway jem.. so tak blk gak.. raye ni konon nya dpt la blk ... waaaaaaahuwaaaaaa tp mak abah tak nak blk plak depa nak bisnes lemang.....wuhaaahuwwaaaaa...

nak order lemang kol yer...

Naz-Segalanya disini said...

alah dira..sedihnya..ada hikmahnya tu..

ha a lah aunty ieda..rikazz pun sama sedih..

uiks..sempat promote lemang tuh

SIGN JANGAN TAK SIGN