Followers

Sponsored By

Saturday, October 31, 2009

Thalasemia?HuhUHhu..






















Korang tau kan perkataan tu?THALASEMIA..sejenis penyakit yang berkaitan darah..Huhuhu..tu dah bunyi macam sedih..sebenarnya..sedih plus risau..aku ke ada thalasemia tu?






Kisah ini bermula pada hari Rabu yang lpas apabila Rikazz diserang cirit birit yang tidak diketahui apa puncanya..dah lah demam Rikazz datang semula..cirit birit lagi..Aku siap kira brapa kali cirit Rikazz...bukan apa..senang aku nak bgtau doktor nanti..hari pertama Rikazz cirit sehingga 15 kali dari pagi sampai ke subuh esok harinya..memula..aku bagi je ubat cirit birit yang ada kat rumah..tapi beberapa kali aku bagi..ciriitnya tak reda reda..hampir habis bekalan pampers Rikazz di rumah..






Aku masih berkira kira nak bawak Rikazz g klinik atau hospital..tapi apabila esok paginya Rikazz masih lagi cirit..aku terus bertindak membawa Rikazz ke PPUM..Setelah doktor mengecheck Rikazz..Rikazz terus dirujuk kepada PAED di wad kecemasan..Apa lagi..kenelah Rikazz masuk air..menjerit jerit dia kesakitan..Aku berkampung kat PPUM tu sampai malam..nak masuk wad..wad penuh..mmg ramai sangat anak anak keccik yang sakit..






Setelah hampir 2jam setengah menanti result darah..akhirnya DR JOYCE membawakan keputusan tersebut kepada kami..






Dr hasil kajian darah Rikazz..tiada jangkitan kuman dikesan..Jadi Rikazz dibenarkan pulang ke rumah..TAPI..masalah timbul apabila sel darah merah berada di paras yang rendah dan agak merbahaya utk seorang bayi..soalan pertama yang doktor ajukan..






AWAK ADA THALASEMIA KE?aku mengeleng..mula pelik dgn soalan DR..FAMILY?takde jugak..KENAPA DR?Dr pun terangkan masalah anemia Rikazz yang boleh membawa kpd 2 kemungkinan..






1)PEMAKANAN..






2)THALASEMIA






aku tanya..SERIUS KE DR KURANGNYA?






YE..SIKIT SANGAT NI..dr kata..apabila Dr bertanya ttg pemakanan Rikazz dan lebih2 lagi Rikazz menyusu badan..sepatutnya takde masalah pemakanann yg berlaku..Habis tu?takkan THALASEMIA..oh tidak..anakkuuu






lalu aku mengizinkan darah Rikazz sekali lagi diambil sebanyak 4botol..utk kajian dan mencari punca anemia Rikazz..






RESULTNYA?






5nov ni..aku akan ke PPUM lagi utk mendengar result itu..






Ya Allah..jauhilah anakku dari sebarang jenis penyakit..

26 comments:

Azlina Ibu Alisha said...

Kesian rikaz..don't worry,insyaAllah xde ape2 yg serious..ibu alisha doakan rikaz sihat semula..

The Queen Of My Heart said...

ala...rikazz...sian nyer...aunty dgr pon sedih...Risau gak kan...Hopefully takder apa2 lah...Aunty doakan rikazz cepat sembuh yer dear!!!

ezan said...

kesiannya kat rikaz.. insyaAllah aunty2 semua akan doakan rikaz xde apa2. ummi rikaz jgn sedih2 pulak ye. be strong utk rikaz. :)

Sitisifir10 said...

Saya doakan biarlah resultnya dari pemakanan Rikaz..sbb pemakanan lebih mudah dibaiki..juga saya doakan yang terbaik untuk kesihatan kalian..amin..

Naz-Segalanya disini said...

thanks semua..naz pun harap n the doc too..anemia tu sbb pemakanan..jgnlah krn penyakit tu..

-T.e.d - said...

Kuat hati dan tabah ya ummi rikaz..

-DiraDiya- said...

nazz..
terima kasih sbb mms pic rikaz ms kt spital ari 2..
mgkinkah ibu dira org ptama yg tau rikazz xsehat??..
sgguh besar ati ini..
apapn.. ibu doakn yg tbaik utk rikazz..
insyaAllah.. xde aral.. ibu dtg ziarah rikazz nnt k??..
take a good care okayy 2 both nazz n rikazz..

Mrs. Adz said...

sedihnya baca ni..kesian rikazz kena ambik byk drah tu..tapi auntie harap rikazz tak ade ape2..moga rikazz dan family dijauhkan dari sebarang penyakit..sabar ye

Naz-Segalanya disini said...

ye ibu dira..kamulah org pertama yg tau..thanks kwn kwn atas doa kalian..rikazz sekarang nampak takut sendirian..tak mcm dulu..bawak diri..aktif..huhuhu

Chor Ayu said...

naz, sabar yek...adoyaii..mcm2 penyakit bb ayu dh dgr la ni..ritu OR kawasaki ni thalassemia lak..sabar ye..doa byk2..moga2 rikazz tak ape2..ayu dh fobia tgk drip kt bb..hmm..

Mummy_Sofea said...

naz dilla doakan rikazz sihat selalu..insyaallah xder apa2 2..harp semuanya baik yer..apa pun nazz kena kuat untuk rikazz..dilla doakan yg terbaik untuk rikazz..

mamAeisya said...

cian rikazz..auntie doakan rikazz cpt sembuh k..kak naz sabar byk2 k..

Huda said...

kak naz, siannye kat rikazz..if huda kat tmpt akak huda pun akan sedih :(

mudah2 an x sirius ye kak..insyaAllah x ape2..

AziE-rAh said...

Allahuakbar.. Kesiannya rikazz.. Dah la kena masuk air. Kena ambik drh plak.. X per, InsyaAllah x der apa2.. Semoga rikazz cepat sembuh yer.. Ameen...

Mummy Wafiq said...

sedihnye tgk rikazz..plg sdh tgk pic yg die nangis tu.mesti fobia jpe doc pasni..xpe la, kitorg semua doakan semoga rikazz cpt sembuh.bnyk2 bersbar ye naz..

mamafaris said...

THALASEMIA ni bkaitn dgn kturunan..klu pembawa elak kwen dgn pembawa.ptut sblom kwen kn amek ujian nih..

akk doa rikaz xde kn mengena dgn penyakit nih..naz+rizal tabah ye..

Naz-Segalanya disini said...

tu la..keturunn..lps ni wajibkn ujian ni mcm ujian aids seblm kawen kan

nur rabiatul adawiyyah said...

kesian tgk rikazz..insyaallah takde ape2. tu..tak mau risau2 sangat ye...auntie doakan rikazz cepat sembuh...

MsAnisSyahirah said...

owh..

insyaAllah, semuanya ok..

doa tuk rikazz, supaya cepat sembuh dan sihat selalu...

winarizull said...

naz try bawa rikazz balik kg berubat..tradisional...klu leh biar ader yg moden dan tradisional...aunti wina, uncle sham dan adikmu sofea mendoakan yg terbaik buatmu anakku rikazz..insyallah rikazz kembali ceria dan aktive seperti dulu...nanti cepat sembuh ye...leh lelari ngan adikmu nier...

ayang said...

kesiann rikaz.. sy doakan rikaz tak apa2 n cepat sembuh. aminn..

QIQA said...

YA ALLAHUAKHBAR...akak tak baca laa pulak n3 ni...sibuk sgt dgn kerja audio..sampai ke rumah bt projek tempat kerja..alahai..menantu ku...ibu doakan agar tidak berlaku apa2 yg serius...nnt suruh wan dan atok adani doakan di Mekah ye semoga rikazz menantu sihat sepanjang hayat...AMIN... sory nazz akak tak tahu pasal hal ni..lambat betull aku bg respond..soryy

Cik CT said...

sian rikaz...Mama Aqeel doakan rikazz cepat sihat n ceria seperti biasa...

Hanna said...

Nazz,akak doakan rikazz sihat2 je ok..insyallah xde pape yg buruk berlaku..nampak rikazz kena cucuk terbayang wajah khayra...kesian rikazz..nnt bgtau result dia ye..

Sidratul Muntaha said...

insyaa Allah takde ape deh?!!
aqil dulu pun selalu kena camni
selalunya bile baby BF kita n kita mkn mcm2
maybe effect ler sikit pada usus
cam aqil dulu
tak gi pun jumpa doc
seriau sebab time warded 3 hari due to his ekzema
lagilah
ari2 amik darah
sehari smpai 5 - 6 kali
sedih ooo
umur masa tu bru 3 bulan
masuk air
msuk antibiotik
tpi alhamdulillah si kecil tu kuat
even bengkak2 dah tgn n kaki dia sbb jarum slh msuk
dia still tak menangis sampai nurse yg tegur
eheheh
jahil gile masa tu sbb yerlah,anak 1st..manakan pandai serba serbi..
apapun mudahan rikazz cepat sembuh.
insyaa Allah.

nadieyaftn said...

alah...nape x bagi tau awal2...
mama dieya tau...
mama dieya nangis tau...
rikazz ni...
nnt klu dh klua result bg tau akak cpt2...
mama dieya nak dtg pj...
rindu sgt kat ri..ri..
rndu nak jaga ri..ri..
nak dkung..buai ri..ri..
rikazz tgu mama dieya dtg k...
syg ri..ri..
jgn nakal2...
makan bnyk...
syg ri..ri..

SIGN JANGAN TAK SIGN