Followers

Sponsored By

Thursday, October 29, 2009

Aku ummu Rikazz

Tetiba rasa nak kongsi sedikit ilmu yang aku dapat masa aku blaja kat UIA dulu..ini pun aku teringat nak share dgn kawan2 sebab insan yang mula mula menggelarkan aku dengan panggilan UMMU RIKAZZ ni ialah adik angkat aku namanya SYARAFUDDEEN..beberapa hari lpas uden dtg ke KL sbb nak jumpa aku dan Rikazz..Uden ni org Singapura..dia stay umah aku satu mlm..tak sempat aku nak ajak Uden jalan jalan KL sbb aku kerja kan..maaf ye Uden..
Kembali kepada gelaran UMMU tu..budaya org arab..mereka tak suka panggil nama betul seseorang..tapi gelaran.Bila kita nak dpt gelaran ni?
BAGI SESAPA YANG MELAHIRKAN ANAK SULUNG LELAKI..automatik ibunya akan dipanggil dgn panggilan UMMU + nama anak tersebut..begitu juga bapaknya..akan dipanggil dgn gelaran ABU + nama anak..contoh ..anak pertama aku lelaki..nama RIKAZZ..jadi aku terus dipanggil UMMU RIKAZZ n abah Rikazz ABU RIKAZZ..bermakna ibu rikazz n ayah rikazz..dah tak de dah nama kita sendiri..tapi hanya kepada mereka yg anak sulungnya LELAKI..kalau pempuan?teruslah dipanggil dgn nama sendiri...kalau anak kedua lelaki?tidak diterima utk pggilan ABU N UMMU ni..so..klu korang jadi nama apa?aku lah UMMU RIKAZZ

10 comments:

Jiey Mien said...

Salam perkenalan..

Fakta yang menarik.. Thanks for sharing!
Saya jadi Ummu Rayyan..
=)

The Queen Of My Heart said...

lily tak dpt lah jd ummu Qis...hehehe....

Sidratul Muntaha said...

kewl
klu camtu den ni UMMU AQIL..
ehehe..
uia kat kulliyayh mana dulu yerk?

-DiraDiya- said...

UMMU ADAM in the house!!..
sian ada org 2 xblh nk jd UMMU jgk..
just stay with the MUMMY okay?..
kami UMMU RYAN.. UMMU RIKAZZ.. UMMU ADAM.. n UMMU FARIS nk bsidang..

Naz-Segalanya disini said...

selmt dtg ummu rayyan..hihihi

ha a..lily tak dpt la gelrn ummu tu..

sid..naz kulliyah HUMAN SCIENCE..department of arabic language n literature..tu yg boleh citer pasal budaya arab.heheh

wahahaha..dira..ada org tu still lah dgn mummy dia..hehehe

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

ouh..so k.e-caR jd UMMU EIYMANN.. hehe..

Naz-Segalanya disini said...

ya betul kak ecar..ummu eiymann

Murni said...

salam...nak join bersidang bleh :)
akak jadi UMMU IRFAN.

apa yg sesuai yer sebab nama anak akak ADI IRFAN MUQRI (sulung) 2nd ADI HAIKAL MUQRI.

norulez83 said...

Hm..salam..Saya dengan bangganya memperkenalkan diri saya UMMU Wafiq Darwisy..Hehheheh..Ye,UMMU Rikazz..Apa khabar?

Naz-Segalanya disini said...

Ummu Irfan lah kak Murni..anak kedua tak layak.hihi.

ye Ummu Wafiq..sehat

SIGN JANGAN TAK SIGN