Followers

Sponsored By

Monday, October 19, 2009

Ibu sedih..


Rikazz masih lagi demam..dah 3 hari tak nampak dia senyum..yang ku dengar hanya rengekan rikazz..rikazz tak mau makan makanan lain..jadi dia bergantung sepenuhnya pada susu badan..aku plak jadi semakin lapar sebab rikazz akan diam kalau menyusu..Tapi tadi aku dah termarah Rikazz sebab dia gigit B aku..sakit tau rikazz..demam Rikazz bermula pada tengahari semalam..bila rikazz menyusu panas badan dia kurang..tapi setengah jam kemudian panas semula..Pagi tadi pukul 4.30 pagi Rikazz tersentak dari tidurnya ..bila aku pegang badannya panas sangat.Bila aku sukat suhu dengan termometer suhunya 39.9 darjah celcius..menangis aku..aku terus kejut B..kami basahkan kepala Rikazz..bagi dia makan ubat..barulah Rikazz dapat tidur..pagi tadi aku dah bawak Rikazz pergi klinik..suhunya 38 darjah celcius..di klinik Rikazz tidur aja..masalahnya dia cuma nak tidur di bahu aku..bila aku pass kat B rikazz bangun n nangis..Sakit pinggang aku mendukung Rikazz..klinik ramai orang..Selepas diperiksa Rikazz hanya diberikan ubat demam biasa sebab Rikazz tak batuk..cuma selsema sedikit sahaja..Waktu waktu demam ni Rikazz tidur dalam buaian..dah lama Rikazz tak tidur dalam buai..

waktu aku menulis..Rikazz tgah tidur selepas merengek..esok ibu harus kerja Rikazz..macamana lah ibu nak hantar Rikazz g rumah mama wati sedangkan Rikazz masih demam..Dengan abah pun Rikazz tak nak..nak sambung cuti bukan senang..Rikazz cepat cepat baik ye..ibu nak main sembunyi sembunyi dengan Rikazz..ibu rindu nak main kejar kejar dengan Rikazz..ibu doakan Rikazz cepat sihat..ibu sayang Rikazz

13 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sabar yer...saat yg tak dapat seorg ibu terima apabila anak2 berada dalam kesusahan....tak kira demam ke, merengek ke, sakit ke or whatever....memang letih + penat menjaga budak yg demam ni, bersabar lah yer.....saya doakan agar semuanya berjalan dengan baik dan semoga cepat sembuh...

The Queen Of My Heart said...

ala cian nyer rikazz masih demam lagik yerk...suhu badan pon dh tinggi dh tue...mmg sedih sgt klu time anak kiter demam kan....diorng pon tak lalu nk makan...nk di pangkuan jer kan...

Aunty doa kan semoga rikazz cepat sembuh...dpt bermain lg ngan ibu...ok dear!!!

Buat ibu rikazz byk2 bersabar yer...

Sitisifir10 said...

kesiannya Rikazz..Arwa pernah mcm tu..sampai angkat tangan pun tak boleh...dan daku memahami apa rasanya menjadi ibu seperti yang dikisahkan itu..

adda said...

kesian rikazz.. macam ni lah kalau anak sakit kan.. sabar byk2 ok.. sediakan ubat montot kat umah.. kalau mlm2 suhu panas terus letak ubat tu. insya allah.. pastu jgn pakaikan dia baju tebal tau.. biar suhu dpt dibebaskan.. sekadar mengingatkan.. auntie tak sabar tunggu erikazz sihat semula. get well soon

Ibu_Mysara Syauqeena said...

sian nyer rikazz...banyak jalan sangat kot..nk wat cane nk tk nak kena la jaga kan..harap2 rikazz cepat sembuh yer..auntie doa rikazz cepat baik nnti leh main kejar2 ngan ibu yer...

Mrs. Adz said...

ala sedih la baca ni..kesian rikazz..dia tak selesa la tu..ibu lak kena la banyak sabar..eisya pun batuk2 sejak semalam..siap muntah2 lagi minum susu..penat skit la melayan budak demam ni sebab dia memang nak kat ibu dia je..dia rasa lebih selamat dan selesa dengan ibu sebenarnya..

moga rikazz cepat sembuh ye..aminn

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

mmg risau sgt klu ank x sihat..yg penting nazz kena rajin tuam kepala rikazz ngn tuala basah.. jgn bg pkai bju sluar tebal2.. klu blh biar tnggal pampers jer..bg panas tu kuar..

get well soon Rikazz!!

Sidratul Muntaha said...

salam
that's what we call as motherhood experiences.
by the way..
aqil selalu jer demam
suhu bdn dia selalunyer 39 - 40 deg cel.
alhamdulillah,ari ni teruk esok dah kebah.
ayu nk share petua time ank demam ni
1.lumur air asam jawa kat kepala
2.bg minum air beras barli rebus
3.bgi ank minum air masak

sometimes ayu bg aqil mkn madu sbb dia mudah sgt demam n selsema.

and also,be thankful bila ank kita mcm tu time sakit.that's mean how much you are meant to him/her as a mother.

just bump out in my mind my late mother in law words;everysingle time ank demam n kita selalu cam lelah nk menjaga...
'sebnyk mana kita rasa tertekan waktu itu..sebyk itu jugak kesabaran ibu kita menjaga kita dahulu'

hope rikazz get well soon.
i'll follow it thru your blog.
till then..

mamafaris said...

rikazz cpt sembuh ek..mokcik ni rindu nk jmpa rikazz..klu dh sembuh leh kita g rmh fia sama2..

Naz-Segalanya disini said...

thanks semua..rikazz tak mau minum air masak lah..naz dah cuba bagi..jelum kepala tu naz buat..demam dia kebah bila dia minum susu je..pas tu naik balik..mgkin ni first time dia demam mmg teruk sket lah..apa apa pun thanks

wanie @ suzie said...

ya allah kesiannya kat rikazz...aunty doakan rikazz cepat senbuh ye syg

maya said...

sedihnye... ciannye rikaz... mst dia rindu lagi kt kedah tu... x puas lg agaknye dok umah mammy mariah.... sabar ea...

MAMADANISH78 said...

part anak demam ni..mmg la mjadi kerisauan ibu bapa...mamaD pun jadi tak senang duduk kalau tgk danish demam..
moga2 rikaz comel cepat sembuh ye...

SIGN JANGAN TAK SIGN