Followers

Sponsored By

Friday, October 23, 2009

Rikazz kene campak?

Demam Rikazz dah kebah..alhamdulillah.tu pun berkat doa kawan2..tapi apa yang terjadi pada Rikazz sebenarnya?demam rikazz yg sekejap panas sekejap kebah tu rupanya nak kene demam campak.Sekarang rikazz tengah sibuk menggaru garu kepala n mukanya yang paling banyak dipenuhi ruam campak.

Melalui pencarian aku tentang demam ini..demam campak ni berjangkit.Memang aku tak tau langsung fakta ini.Yang aku tau..orang yang dah kene sakit ni badan dia akan immune dgn penyakit ni dan takkan kene campak untuk kali kedua..Aku tak terfikir langsung Rikazz dapat demam campak ni akibat dijangkiti..sehinggalah adik aku aka daddy ngah rikazz datang tadi.Bila dia tgok muka Rikazz yg merah berbiji biji dia terus kata..RIKAZZ JANGKIT DENGAN ANAK SEDARA MARIAH NI MASA KAT KEDAH.KAN RIKAZZ PELUK PELUK DIA.haa...barulah aku teringat.mmg baby tu tengah penh dengan ruam campak masa tu.huhuhu..patutlah sepulangnya Rikazz dr kedah dia terus demam.Sebab virus campak ni berjangkit melalui bersin..maksudnya air liur..sebab baby Nazrin tu adaa bersin masa kami tgah duduk dekat dgn dia..

Takpelah..bagus juga Rikazz kene awal awal..baby dibawah umur 12 bulan kalau kene campak tak perlukan vaksin sbb badan dia masih kebal dengan kekuatan yang diperolehi dari ibu.Lebih lebih lagi baby yang minum susu ibu..(hasil penggooglean aku lah ni)

Disebabkan rikazz demam campak ni..banyaklah agenda yang tergendala..sbb takkan nak bawak Rikazz g kluar plak..kang ramai plak baby yang berjangkit dengan virus rikazz ni..Esok nak g besday Fia pun kene tggal Rikazz dengan oma nya sekejap..Tak dapat g open house boss sebab kat cheras..jauh..duduk je lah kat rumah.

Bagi menghilangkan rasa gatal Rikazz..aku dah belikan krim Ruam campak utk rikazz..apatah namanya..lupalak..ok..hari tu aku ada janji nak upload Rikazz nye gambar n asam jawa..so inilah gambarnya..Oh ye..walaupun tergaru garu Rikazz dah mula meneruskan aktivitinya berjalan..belajar lah semula Rikazz..dengan takut takut..

6 comments:

Azlina Ibu Alisha said...

la kesiannya..cepat baik yer rikaz

Huda said...

sayang aunty..mudah2 an lekas sembuh :)

The Queen Of My Heart said...

ala cian rikazz kena campak plak...cepat sembuh yer rikazz!!!

-DiraDiya- said...

rikaz kna campak?..
campak 2 sm x dgn mcm yg adam kna ari 2?.. chicken pox??..
hahaha.. ibu adam sengal jap d ctu..
rikazz.. get well soon eh??..
xpe.. rikaz kuat mcm adam..
ye!!!..

nurshariza mohmad samiri said...

sama mcm amin.. demam turun naik turun naik rupanye kena demam campak.. br 2 hr lepas lega dah tp kena plak ulser mulut sbb panas dr demam campak tu..

Naz-Segalanya disini said...

mekaseh aunty ina n aunty huda..n aunty lily atas doamu..

aunty dira oii..yg adam kene tu klu org jhr kata cengkering..org utara kata campak besaq..org taman medan kata(mamy lina) pelentung..tak sama..demam campak ni kecik kecik macam ruam

SIGN JANGAN TAK SIGN