Followers

Sponsored By

Thursday, October 15, 2009

Kisah sebuah Nama







Hallu hallu hallu rakyat Malaysia..dah mcm deejay radio plak.Kisah sebuah nama akan menceritakan kepada anda tentang NAMA.Semua manusia punya nama.Nama biasa sederhana atau luar biasa.Pernah kah kalian menemui sesiapa yang mempunyai nama yang unik atau pelik atau jarang didengar?aku memang berkenan mengetahui nama orang tp orang melayu je lah.dari dulu sampai sekarang perkara itu tak berubah.Masih ku ingat sewaktu aku berada di darjah enam..aku adalah seorang pengawas perpustakaan.Tugasku ialah membantu cikgu memproses ahli perpustakaan yang baru.Aku teringat nama seorang budak lelaki yang hingga kini menjadi bahan ceritaku tentang nama yang pelik.Nak tahu namanya?MUHAMMAD FAFEFIFOFUROHAIZIADI.inilah namanya.pelik kan..apalah emak dia ni..suka sangat dengan huruf vokal letak nama anak dia mcm tu.lagi satu nama seniorku di sekolah rendah ABADI CHINTAMI TENGKEL.abadi selalu menjadi bahan ejekan kawan kawannya di sekolah.sian abang abadi.Kisah nama ini tidak berakhir lagi.Pada tahun lepas kak ema kawanku yang sama sama berstatus cikgu jqaf di sekolah tempat aku bertugas..memberikan aku senarai nama murid murid di sekolah bukit jelutong tak silap aku.Nama mereka memang glamour.Maklumlah masing masing anak kepada businessman..Tapi dalam banyak banyak nama..suamiku amat berkenan dengan nama ini NUR SABREENA JAZMINE MELODY.ada ke dia suruh aku letak nama anak perempuan kami nanti SABREENA MELODY?huh! tidak sekali kali.Lagi cerita pasal nama.Sewaktu aku bersekolah menengah, kebanyakan guru yang mengajarku berasal dari Indonesia.Kerana minat akan nama,aku menginterview seorang ustazahku tentang nama adik beradiknya.Ustazah ku merupakan anak sulung dalam keluarganya..Namanya RAHMAH SETIANI REVOLUSI..adik-adiknya ialah DINA ROSTANI..ASHWIN RAMADHAN..POPPY BAKTIAH NUR..TABAH NUR..dan yang kecil sekali ELSIA FEBLY SAKILA MALFINAS.aku juga ada dengar tentang nama di radio HOTFM LEBIH HANGAT DARIPADA BIASA.tak tahulah korang ada dengar ke tak..nama orang tu CAHAYA LANGIT..ada lagi satu ABCDEF sebutannya EBSIDEF.tapi dengan ejaan ABCDEF dan adik ABCDEF itu ialah HIJKL atau sebutannya HIJKEL.kelakarkan..korang plak..pernah dengar nama nama yang pelik?ada gak yang berkata nama anakku itu pelik?RIKAZZ QALBY MUNTASYEE.aku search tentang nama Rikazz di dalam internet semalam.kalau perkataan RIKAZZ banyak digunakan untuk web pengurusan wang dan harta di negara Arab..kalau Qalby tu biasa bagi yang mengetahui bahasa Arab..namun MUNTASYEE..setelah aku search hanyalah data dari frenster dan blog aku jer..maknanya di seluruh dunia ni..MUNTASYEE ada kat Malaysia jer..huhuhu..nama aku sendiri ramai yang kata first time jumpa NUR NHAZZLA.sebenarnya aku ada terbaca tentang nama NHAZZLA ni..tapi selama aku sekolah dan bekerja..aku masih belum pernah berkongsi nama dengan sesiapa.Kalau korang plak mcmana?Kalau ada nama nama pelik yang korang pernah kenal..sila tinggalkan nama itu di komen bagi entry ni k..mekaseh

8 comments:

adda said...

teringat masa kt u dulu KERBAU.. kesiann

eRiNsZ said...

kalo nama anak murid mr jep mg byak yang plik-plik.
(skolah orang asli)
nanti abang blik erin tnyer eak~

erin suka nama cam
KASIH, CINTA, LUNA
tapi mr jep tak approve untuk anak-anak dier huhuhu

ibu_arifa said...

peliknye nama tuh...satakat ni tak pernah lagi jumpa nama sepelik cam tu. paling kuat pun org sabah punya nama...ANAK RIMAU.

wanie @ suzie said...

fafefufefo.....hurmmmm dah mcm nak mengajar budak baru mengeja pulak...mak budak tu cikgu ke naz?
wani xpernah jumpa la nama pelik2.tp nama anak wani tu pon dah ramai yg kata pelik...ekekek wani pulak yg rasa pelik apa yg peliknya ngan nama anak wani tu...ok wani dah pening hahhahahah

The Queen Of My Heart said...

wow...nama yg 1st tue...terbelit lidah ku nak menyebut...ekekeke...

Nana Aziz said...

nama pelik yg sy penah jumpa sama cam post diatas..ABCDEF..sian bdk 2..

Salam perkenalan..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

phergh..mmg pelik2 nama..jiran mak k.e-caR namenyer SI BUROK.. ktorang panggil dia MAKCIK WOK.. ksian betul Makcik Wok dpt name cenggitu..pdhal orngyer chantekk.. kulit putih-melepak.. ank2 darez nyer smua santek2 blaka..jd rebutan lelaki lg..hehe..

ms skolah dlu pun my classmate nama dia BISMILLAH..adik2 dia nama RAHMAN..RAHIM..so, kire lengkaplah sebut BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..tp, tym tue ade sorang ustaz tegur dia.. suh bgtau mak dia tukaq nama BISMILLAH tu coz mksudnyer kan DGN NAMA ALLAH.. ustaz ckp x sesuei.. pstu dgr citer dia tukaq nama rsnyer..x silap BASIRAH kots..

haa..ade lg sorang classmate nama dia ROSDANMAWAR (read: Ros dan Mawar) ..mcm2 kan..

mcm nama Eiymann laks, E'IZZ EIYMANN NAZRIN BIN MOHD NAZRIN.. dorang x kata peliks..tp UNIK.. hehe..

fieza said...

Bab2 nama ni, tiap kali anak kfieza lahir, mesti semua nak tahu nama apa..pelik tu tak. Tapi panjang bebenor..Yg tak bestnyer time keje2 dulu, ada sorang brother ni, sibuk nak kondem2 nama anak orang. Suka hati r nak letak nama apa. Yang penting sebagai mak bapak kita tau la cam mana nak didik anak. Ye tak Naz...

Pastu dalam family asben, nama adik beradik mak mertua Semuanyer ada 2 nama AJ. Yang pelik sikit ejaan nama mak mertua dan adiknya. Mak mertua AYENIE JAMAL sebutan AINI dan adiknya AYENOONE JAMAL sebutan AINON..arwah Grany asben memang pantang nama anak2nya tersilap eja. Kalau silap dia akan pergi sekolah soh cikgu betulkan. Lagi satu, arwah Grany ni dalam family nama atau panggilan gabungan melayu dan omputih sikit-sikit. Pasal tu dia di panggil GRANY dan wifenya OPAH. Dan nama2 spellingnya gitu...

Pasal tu nama anak2 Kfieza spellingnya lain sikit. eee panjangnya dah macam tulis kat blog sendiri laks...hee..hee..hee

SIGN JANGAN TAK SIGN