Followers

Sponsored By

Wednesday, October 7, 2009

Cerita Qalby

Hasil kerja Rikazz..pandai dia susun kan..dah mcm treasure hunt plak
Rikazz n pinggu


Inilah ibu rikazz dengan anak muridnya

Rikazz sudah semakin alert..cuba nak masuk bawah katil ambil bedak



Bila aku semak..tak banyak cerita pasal Rikazz yang aku paparkan dekat blog ni.Entah lah..kadang kadang teragak agak nak cerita.Anak kita..mestilah kita bangga dengan kemajuan dia kan..disebabkan blog ni boleh dibaca oleh sesapa..mesti ada jugak yang tak suka baca kan..dia kata kita berlagak lah nanti..bangga banggakan sangat anak kita ke..tp aku nak tulis jugak kat sini...sebab bila masa berlalu banyak memori yang tersimpan tak dpt nak retrieve kembali..biarlah ada bukti apa yang kita catatkan kan..sebab catatan ini akan menjadi sejarah bila usia menginjak tua..apa yang aku nak cerita ni?




Apabila aku pulang dari sekolah nak ambil Rikazz..dengan wajah ceria kak wati bagitau aku..Naz..anak hang dah banyak langkah dah..asyik jalan je dia hari ni..adalah 4 5 kali dia buat hari ni..pas ni berlari lah pulak..aku tersenyum je..aku pun jawab..Kak..semalam pun dia melangkah lagi..Saya yang risau sebab Rikazz ni nak laju je..takut jatuh..Kalau korang nak tau...masa Rikazz masuk usia 7bulan dia terus duduk dan berdiri dengan sendiri.Serentak!masa tu lah yang paling menyedihkan aku..Terhantuk terlentang..tak sempat aku nak tahan..Terasa diri ini mcm ibu yang gagal..kepala Rikazz tu lebam sana lebam sini benjol sana benjol sini.Disebabkan kulit rikazz yang agak cerah(kalau nak dibandingkan aku)..memang ketara sangat lebam di kepala dia..ditambah plak dengan dahi rikazz yang dongga org penang kata..org johor kata ..adus..ku boleh lost word plak..malu aku nak jawab sebab kepala rikazz lebam lebam tu..tp skang rikazz dah steady..kalau jatuh pun terduduk..mujur diapers tebal ye..




Korang ingat tak jiran mak aku yang kata Rikazz hitam tu?bukan hitam je..dia kata Rikazz lambat merangkak sebab 5bulan baru nak merangkak..ha..bila dia tanya mak aku yang rikazz dah mula menapak di usia 8bulan...dia diam tak kata apa..sebab anak dia 9bulan baru menapak..ha..tu lah..jgn ejek ejek anak org..jangan nak berlagak lagak..rezeki memasing Allah nak kasi kan..bukan boleh kata budak ni..kalau dia rajin cepat lah progress..klu perlahan fizikal dia nyer percakapan cepat..so..kwn kwn..sama samalah kita doakan kemajuan anak kita..semoga mereka menjadi anak yang soleh penyejuk hati..amin

9 comments:

QIQA said...

alhamdulillah bagus sungguh cik abg rikazz kita ni cepat..dan hebat..kalah laa tunangan mu...yg br merangkak ni..hehhe

Huda said...

hehe..baik kak..huda x bg dah husna duduk sorang2 kat bouncer tu.

rikazz dah semakin maju skang ni yer..as a mommy kite mesti bangga. x kisahla ape org nak kata. blog kite kan :)

mamafaris said...

klu org suka..bc la.klu xsuka..tu click je kat 'X'..toksah tmbh dosa..

naz mnari cak pong ke dpn murid2 naz tu..miahahaha..sweet..

Hanna said...

rikazz dh start menapak ye..aagus org bujang ni..cepat belajar..khayra pun dh start menapak gak..dia la paling rajin belajar menapak kt taska tu..mana taknya,akak x ajar khayra masuk walker..walker pun x beli..so kerajinan dia belajar jalan tu mmg nmpk..baby lain kurang sket..akak tengah risau takut dia kena pindah kelas..ialah x smpai 10 bulan nk berjalan..kalau pindah kelas kena duduk dgn baby yg dh pndai jalan,so khayra dikira yg paling junior..takut dia x sesuai dok situ..harap khayra ok..

Naz-Segalanya disini said...

takpe2..yang penting ada progress kan kak..

hahaha..kelakarlah huda..klu tak kita bangga dgn anak kita..sapa lagi kan..

hehehe..tgah bercerita kat diorang kak..klu akk tgok dr depan..terlopong mulut diorang..

oh..kene tukar kelas ye kak klu ada kemajuan..lagi bagus kak..nanti dia lebih advance dr baby seumur dia..insyaallah..khayra cpt belajar kan

mama uzma said...

ishh kak..
biar la dorang nak kata apa...
ni blog kita..cita je..mcm iena mmg iena cita sbb nanti nak bg uzma baca crita dia dari krcik2 lg..


taniah rikazz..semakin maju dia...
kira rikazz mmg cepat la nak berjalankan..bestnya...

mcm uzma mmg iena paham..dia semuanya cepat..tapi tang jalan..ni nak masuk setahun baru nak 4 5 langkah..pastu malas..hmm..tapi x pe lah..x nak paksa2...nanti pandai sendiri gak..janji mulut dia x henti2 pot pet pot pet..riuh umah..

Naz-Segalanya disini said...

btol iena..klu budak tu tak mau..kita paksalah mcmana pun..uii tak inginnya dia buat kan..

Kerol+Natt=Adam said...

K.naz xyah risau ckp org la..ape slh kalo kte nk bangga ngn ank sndr..kalo xsuke xyah la bace kan..nat pn penah kene org ckp adam ni hitam tp k.naz tau ape mama nat sembur org tu blk..sib baik ade gak yg itam dr xde ank langsung..coz ank die dh lame kawen tp xde ank lg...br nat dgr mama mrh org sbt cucu die..slalo die tu penyabar tp bile tang cucu mrh tol die org mengate..hehehe

winarizull said...

rikazz pinggu rikazz sama ler ngan sofea...tapi sofea punya pinggu tu dah bocor...anak sape ntah datang umah cucuk benda tu ngan jarum..cian sofea..tu nak cari ganti balik kat dia...tahniah ye abe rikazz...adikmu sofea pun lebih kurang jer...

SIGN JANGAN TAK SIGN