Followers

Sponsored By

Monday, August 3, 2009

Merdunya suara azan..

Islam tu agama fitrah..tapi aku bukan nak kupas macamana islam tu dikatakan agama fitrah.Aku cuma nak cerita kisah Rikazz dan merdunya azan..Kalau difikir fikir oleh akal yang cetek ni..macamana dia boleh tertarik dengan bunyi azan yang dia sendiri belum tahu fungsi dan maksudnya dalam kehidupan.Cuma..azan itu telah diperdengarkan kepadanya sewaktu dia baru melihat dunia.Azan lah yang menyambut kelahiran setiap anak muslim di dunia ini.Aku pasti..anak anak lain juga begitu.Bila mereka dengar je azan berkumandang kat TV atau radio..dari menagis..terus senyap.Macam Rikazz..tengah tidur dalam buai pun mesti bangun dan terus menoleh ke arah tv lalu mendengar azan sehingga habis..cara dia menoleh dengan serta merta tu seperti suara yang memanggil itu satu suara yang amat dikenali..suara yang dapat mengubati kesedihan dan menghentikan tangisan...Bagaimana itu terjadi?sedangkan bukan Rikazz pernah dengar suara muazzin dalam tv tu..itu lah yang dimaksudkan dengan Islam agama fitrah..Jiwa seseorang bagai ditarik tarik untuk mendengar sehingga habis..sesuatu yang menenangkan bukan..sebelum ni..kalau aku solat..aku letak Rikazz atas katil..Rikazz hanya dibenarkan memerhatikan ku dari jauh sahaja ketika solat.Namun hari ni..aku mengambil keputusan untuk membawa Rikazz lebih dekat denganku ketika solat.Aku pun tak risau..dan lebih khusyuk..ye lah..takde dengar suara rikazz merengek keseorangan.Memang menakjubkan..Rikazz diam je bila aku letak dia di sejadah.Dan dia kelihatan begitu teruja diletakkan disitu..Ini juga satu didikan awal untuk Rikazz juga kan.Bila dia semakin matang..dia akan tertarik untuk melakukan seperti apa yang diperhatikannya..Humans learn tru observation..Ini lah salah satu konsep pembelajaran..melalui pemerhatian..Aku tak mahu menganggap mengenali agama seusia Rikazz ini dikatakan terlalu awal kerana aku sudah pun memperkenalkan Rikazz dengan Tuhannya sejak ditiupkan roh ke dalam jasad nya lagi..aku selalu bercerita kepadanya ..Siapa Tuhannya..siapa nabinya..dan aku perkenalkan kepadanya surah surah pendek buat permulaan..Semoga rasa ingin tahu dalam dirinya semakin meninggi..insyaallah...

Cantiknya sejadah ibu..ajarlah Rikazz solat ibu..

12 comments:

mamafaris said...

agreed nazz..honestly ms faris bb dl susah gak klu nk solat jemaah ngan en seman..kdg2 en seman tpaksa kuat'n sikit bacaan..lm2 senang je..asal nmpk kitorg bentang sejadah dia fhm n buat hal dia sndri.bl nk bc doa duduk'n faris kat tgh2..

Naz-Segalanya disini said...

betul kak.satu permulaan yang bgs.budak ni ngikut org tuanya..nanti besar sikit dia mintak la tu akk ajar dia solat..

asmieyra said...

betul..betul..betull...kn ajar dari usia muda..br sng bentuk...bgus bb sis,dah pandaiyer..

.:Iz-AnN (",):. said...

bagus ni...melentur buluh biarlah dari rebungnya...

Echa said...

bagus.. bagus.. seawal camni dah mulakan.. biar sampai ke besar..

neway, saya dah join contest awak yeee..
http://ecatir.blogspot.com/2009/08/contest-baju-raya-sedondon.html

tq

Sidratul Muntaha said...

salam
dah joint dah
dah buat pun entry
ni linknyer http://iceboxrivet.blogspot.com/2009/08/baju-raya-sedondon.html

by the way...nama saya ayu.
ehehe..
salam ziarah..salam kenal.

NahDaTuLIzaH said...

Alhamdulillah...

Memang alunan azan tu tersangat indah...

RAse tenang kalau dgr...

eRiNsZ said...

rasenyer kiter knal via friendster kan?
hehehe jumpa lagi di dunia IT..

kiss from umah pink kami... hehehe

Honey said...

Anak2 saya semua suka dengan azan ... Bila kat tv tu, walaupun tengah main2 ... Mesti berenti .. Tengok jap ... Biasa nyer waktu Maghrib lah ...

Ena Qaisya said...

bagusnye kecik2 dah ajak anak2 ek... oh ye, sy masuk contest awk ye

mayra_solace said...

agree with ur say..my daughter tgh melalak tantrum pun bila dengar azan otomatik diam pastu dh abis bleh smbg balik huhuhu..at least she knows how to hormat azan kan?Since dia baby lagi I dh letak dlm baby seat then letak sebelah masa solat.. alhamdulillah, baru 2 thn stgh dh pandai ikut rukun semayang sume.. ;p

CT said...

agreed...begitulah anak-anak yg lahir suci murni. telah tertanam dalam dirinya tentang keesaan Allah...cuma bila lahir kedunia saja, setiap memerlukan pendedahan yg betul bagi mencorak kehidupan masa depan mereka...

SIGN JANGAN TAK SIGN