Followers

Sponsored By

Saturday, July 11, 2009

Aku nak CUTI REHAT

Sepanjang aku bertugas sebagai seorang guru,tak sekali pun lagi aku amek cuti rehat.MC pun buleh dikira dgn jari.jadi cikgu ni susah nak cuti..alasannya..banyak cuti sekolah dah..itu cuti sekolah..bkn nya urusan kita boleh postpone sampai cuti sekolah kan.Alkisah..aku plan nak amek cuti rehat 16hb Julai ni..sbb nak bawak rikazz g cucuk kat klinik pagi.Faham faham aja lah kalau klinik kerajaan kan..panjang berjela line..ramai tak usah nak kata..mengalahkan pasar malam..dah alang alang aku cucuk tu..aku nak mintak cuti sekali sbb plan petangnya aku nak g maktab amek result Kursus Induksi n BTN..ni pun sbb result tu dah keluar 3bln..aku je lagi yg tak amek amek memandangkan aku keje waktu sessi petang.kalau pagi tu seng sikit..tak payah lah aku nak amek cuti kan..pegi je terus..dengan yakinnya aku cakap kat mek ema 16hb ni aku tak dtg..dengan yakinnya yang GB akan luluskan cuti tu memandangkan aku teramatlah jarang bercuti..tahun pertama..selama setahun MC n Cuti Rehat = 0..tahun kedua..tahun aku pregnant..CR=0 MC=1hari..tahun ke 3..tahun ni lah..MC =1..CR belum pernah lg..aku ingt GB bagi lah.tup tup lpas dia suruh aku explen sbb aku nak cuti..dia kata saya tak boleh nak luluskan..alasan awk tak munasabah..lagipun BAHASA ARAB takde sapa pandai ajar selain awk (FYI aku satu satunya guru bahasa arab kat sekolah tu)..dia pun suruh aku fikir balik..siap bagi cadangan suruh aku naik teksi lah...bawak baby lah..g klinik pagi lah..aku ni tak reti drive..apa apa pun tggu B balik keje..kecewa nya aku...mulalah aku pertikai..selama ni cikgu cikgu lain tak dtg berhari hari..keje amek cuti rehat tiap tiap bln..ok je..senang je nak lpas..aku yg first time ni dia tak approved..sampai borang pun salah isi..dek kerana tak pernah mintak cuti..huhuhu..dengan kecewa n sakit hati aku pun berlalu n meluahkan rasa tak puas hati pada kawanku Mek ema.Dia pun terkejut dgr alasan GB..kalau dia nak calonkan aku anugerah khidmat cemerlang tahun ni..takpe gak..bila aku dgr ada lah sorg member ni nak cuti..aku terus cerita kes aku tu..dia diam jer..terasa kot..lantaklah..yang penting aku tak puas hati.Keluarlah citer yg GB aku ni dlm masa 2thn..dah 2bln straight dia cuti..alasannya..ke luar negara..jumpa anak..boleh je bos dia luluskan..dia tak pk ke kepentingan kita nak cuti tu..satu hari je..bkn satu bln mcm dia..tu pun payah..tapi tadi..dia nmpak aku tgah tggu nak msk kelas..dia tanya..NAZLA..MACAMANA?DAH FIKIR?OK KE TAK OK?aku pun kata TAK OK PUAN..sambil buat muka sedih..tiba tiba dia kata..kalau mcm tu takpelah..isi borang bagi kat saya..nanti saya sign..Ha?Puan nak approved?Ye..aku apa lagi happy!!!Niat aku nak ponteng tak berjaya sbb aku dah dpt cuti yg halal..Thanks Puan Rita..

No comments:

SIGN JANGAN TAK SIGN