Followers

Sponsored By

Wednesday, May 19, 2010

Rahsia tau ustazah!


Azrin Shah..murid tahun 1..bertubuh kecil dan rendah.Berada di dalam kelas KIA2M.Dia ditempatkan di kelas tu bukan kerana tak bijak.Dia bijak..Cepat belajar namun kesediaan untuk belajar..xada.

Kerja dia..bila cikgu masuk dalam kelas:-

1.Kacau kawan

2.Minum air kawan

3.Lari dari kelas

4.Kacau kelas sebelah

5.Pukul kawan

6.Main air ludah

7.Tandas

Kami gelarkan dia HALIMUNAN sbb dia lari laju dan sekejap2 dah hilang dari kelas.

Hari ni aku buat latihan kertas peperiksaan Bahasa Arab tahun lepas.Saja nak dedahkan mereka dgn bentuk soalan periksa.Tapi Azrin fikir tu soalan periksa sebenar.Setelah aku membenarkan peperiksaan dimulakan,Azrin dtg berjumpaku

AZRIN: Ustazah..bagilah saya lulus.Ayah kata kalau lulus boleh dapat kereta control (Sambil berbisik ke telingaku) Ni rahsia tau ustazah..

ustazah:Ha..jadi Azrin duduk kat kerusi..jawab betul2..

Dengan bersungguh2 azrin cuba menjawab soalan sedangkan selama 5bulan belajar cuma 3kali dia hantar buku kat aku.

AZRIN: Ustazah..mcmn nak jawab ni?(sambil menggaru kepala)

ustazah:Mana boleh ustazah bg jawapan.Nanti ustazah pulak yang dapat kereta control Azrin

AZRIN:Tak boleh!

Lalu Azrin cepat2 menyiapkan kertasnya..

Apa yang bapa Azrin cuba gunakan ialah motivasi extrinsik ataupun motivasi luaran seperti ganjaran..hadiah dsb..Kebiasaannya motivasi jenis ini tidak kekal lama..

Rasanya azrin betul2 inginkan kereta control tu.Agak2..berapa markah yang Azrin dapat?

a.100-90

b.89-69

c.68-59

d.58-40

e.39 kebawah...


7 comments:

Hazlina Shahrel said...

hahahahaa.. naz.. agak2 dia lulus ke tak?

Ieja said...

pas naz marking paper dia jgn lupa bgtau yek...nk tau gak berapa dia dapat...hehe...

mamafaris said...

gelak besau bl akk bc naz..dl ustazah zaizunur ajar sirah..lps abis ngajar musti ada soal jwb..akk org yg selalu kena bediri ats kusi kdg2 meja n then kn cubit sbb 1 soalan pon akk xjwb..tp sib baik sijil darjah enam akk lulus sbb akk igt soalan2 yg pnh ustazah tu soal n kat rmh akk study balik..hehe

akk rs azrin lulus..

mrs.ecam said...

kui3 pndainyer bdk2 skang siap nk kautim ngan ustazah ek....kagum la cr ustazah ngajo ank murid....pndai jwb bile dpt murid cam azrin nih...hikhikhik

Ummi Eisya said...

hihi..lawak tul la..tapi memang susah nak motivasikan bebudak yang tak ade semangat nak belajar ni..mungkin pendekatan tu tak kekal lama,tapi satu cara untuk mendapatkan mood menghadapi peperiksaan..ape2 pun terpulang kepada cara terbaik untuk mendidikkan..

amylisa_maria said...

a'ah ler..trtanye gak..lulus ke tak yek...???

Naz-Segalanya disini said...

lina..kamu rasa?

hehehe..ieja..mesti bgtau

akk..vote for lulus

mrs ecam..azrin ni mmg jenis loyar buruk n dia pun pandai menjawab.ustazahnya kenelah lg pandai menjawab dr dia

ye cikgu fara..harap akan ada perubahan yg berkekalan

agak2 amy apa?

SIGN JANGAN TAK SIGN