Followers

Sponsored By

Friday, June 12, 2009

Kari Kambing




Bahan-Bahan:
1 kg bahu kambing yang bertulang(dipotong dadu sebesar 2.5 cm.

125 g minyak sapi

1 kuntung bunga lawang

1 camca adas

1 camca kakas

5 cm kayu manis

20 ulas bawang merah (dihiris nipis)
8 ulas bawang putih

2 camca serbuk rempah kari

Sedikit air (digaul menjadi pes)

5 batang lada hijau (digiling)

5 batang lada merah(digiling

2.5 cm kunyit hidup(digiling)

Gram secukup rasa 450 ml pati santan
setengh tin cendawan butang
serbuk lada hitam
Cara:
Pijarkan minyak sapi dalam sebuah kuali besi & masukkan kesemua rempah kering tadi. Tumiskan sehingga wangi, Kemudian masukkan bawang merah & bawang putih. Kecilkan api & mask sehingga layu. Masukkan rempah kari & kacau rata-rata. Apabila naik baunya, masukkan lada hijau yang telah digiling pes & pes kunyit. Masukkan daging & garam secukup rasa. Goreng sehingga tergaul rata.Masukkan santan & kacau sehingga mendidih. Kecilkan api & biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga dagaing itu empuk. Rasa garamnya & turunkan daripada api.
Tambahan:
Jika menggunakan susu sejat cair sebagai ganti santan, didihkan perlahan-lahan dengan bertutup sehingga daging empuk.


Juadah hari ini..Jemput makan kawan kawan..

6 comments:

Dira Diya said...

tlg pos uma adam apple.. pleaseeee...

Segalanya disini said...

ahahaha..sampai umah adam dah basi lah kari tu

Eyna Shariff said...

salam... wahh bestnyer... leh ke ummie pinjam resipi nie... :D

Naz Nur Nhazzla said...

ummie..pinjam lah..boleh je

Anonymous said...

ini copy paste kat mesra.net ke?

Naz Nur Nhazzla said...

xingt la..tp sebelum ni suka tgok resepi kat situ..yelah kot

SIGN JANGAN TAK SIGN