Followers

Sponsored By

Sunday, January 24, 2010

Rikazz setelah berusia setahun
















Kenapalah sekarang ni malas sangat nak online.Kalau online pun cek fb..cek blog update..sebarang citer best dan tak best dr kawan kawan..baca je lah tp xda mood nak meninggalkan komen.





Tapi hasrat aku mengarang lagi bangkit semula setelah aku membaca kisah di blog HAZIRA MARSYA HANIE.sedihnya kisah tu.semoga roh QAID AHMADINEJAD selalu dalam rahmat Allah.Al-Fatihah..





Disebabkan lama aku tak mencoret disini..lalu banyaklah benda aku tak cerita.Jadi hari ni aku nak ceritalah serba sedikit tentang kemajuan Rikazz apabila dia telah berusia setahun



Rikazz masih lagi belum pandai bercakap.Kalau dia ajuk ajuk pun masih satu suku kata..



kalau dia panggil kak nurul dia..kaka



panggil oma dia mmma



panggil ucu dia gugu



panggil ibu dia buu



panggil abah dia mbah..(dah macam nenek plak)



tp kalau menunjuk guna jari telunjuk dia akan kata tuuu



kalau pegang hp letak kat telinga cakap oo (helo)



dah faham arahan



kalau bukak baju terus tuju ke bilik air dan bersedia utk mandi



kalau bukak seluar dulu tandanya nak basuh ek ek dia..jd terus tuju ke tandas dan bukak paip sendiri



Suka sangat pegang sikat..lalu menyisir rambut ibu



Tengah suka kutip semua benda di lantai buang dalam bakul sampah.Hp abah n daddy ngah dia dah selamat masuk bakul sampah



suka pusing pusing sampai pening lalu terhuyung hayang



kalau nak keluar pintu ambil selipar sendiri (tapi bukan tahu pakai sendiri lagi pun)



Kalau aku solat dia memang akan ikut lalu meniru pergerakan aku..lagi lagi waktu sujud



Kalau azan berkumandang dia pun azan sekali.sama je intonasi dan nadanya.



Dah pandai nyanyi tp xtau lagu apa..sambil dia jalan jalan atau main sendiri dia akan berlagu dengan melodi yang aku pun tak tau lagu apa.hihihi




banyak lagi sebenarnya..tp cukuplah dulu setakat ni..tapi sejak Rikazz setahun..dia nampak matang sedikit.Cuma aku masih belum bersedia nak bagi Rikazz adik.Bila dia bf dgn aku..terasa lagi Rikazz ni masih bayi..tak sampai hati aku nak stop kan susu Rikazz sedangkan dia belum lagi pandai bercakap..kalau aku mengandung sekalipun memang tak salah kalau aku terus bf rikazz tapi aku rasa aku yang tak mampu.sebab sekarang bf rikazz sorang pun aku lapar sangat..apatah lagi aku kene support 3badan sekaligus.Aku tau ketidakmampuan aku..tambhan sejarah melahirkan yang juga tidak menggalakkan aku mengandung buat masa sekarang.





Sekarang kalau aku pulang dari sekolah..aku lah cikgu pertama yang keluar pagar selepas loceng berbunyi..Lantak lah orang nak kata apa...berlari lari aku dari keluar pagar sekolah nak kejo bas kat stesen bas jalan othman tu biar tak tertinggal bas?sebab apa?sebab nak jumpa Rikazz n nak bf dia..walaupun buat masa sekarang emak aku tolong jaga Rikazz..tapi aku tetap xsenang hati tinggalkan dia lama lama..tambahan pula sekarang Rikazz dah xminum ebm..jadi dia mmg tunggu aku balik untuk bf..tu yg buat aku xsabar sabar nak balik.Kalau nampak bas dari jauh aku berlari dengan beg buku dengan handbag..rasanya kalau org tengok memang hodoh sungguh larian aku.ahaha..tapi semuanya untuk rikazz..untuk rikazz sayang

10 comments:

Cik CT said...

rikazz dh bleh jd abg la ibu walapun xtau ckp lg...hihi..

Huda said...

rikazz dh pandai macam2..xper..slowly blaja cakap :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

byk dh yg Rikazz tau..satu perkembangan yg bagus...Klu Qis kutip benda kat lantai trus masuk mulut...hikhik... :)

Mrs. Adz said...

dah banyak perkembangan rikazz..tak pe,eisya pun sama jugak mcm rikazz still masih 1 suku kata lagi..teruskan usaha ye rikazz..aku pun sama,klu boleh balik sekolah je terus nak balik rumah..rindukan..

ibunafis said...

rikazz byk persamaan ngan nafis laa(1thn 3bln)..msh bf,suka sikat rmbut,kutip brg msuk bkul smpah,tiru gaya solat & mcm2 lg yg blh buat kita bahagia kan iburikazz..rikazz dh blh berdikari tu,pasni leh bg adik kat dia,hee..

iedaLUVsham said...

yeah!!! setahun sudah! jadi anak yang soleh ek :)

Naz-Segalanya disini said...

kiki..ct..ingt nak bg dia pandai ckp dpt dua suku kata dah bolehlah bg adik..baru macho masa tu kan.ehehehe

yelah acik huda..pas ni husna plak kan..

qis nak jd chef tu..sbb tu semua dia nak rasa kat mulut


ha a lah fara..bila sekolah kol panggil masuk office ku dah smpai umah.hahahah


betullah ibu nafis..seronok tgok perkembangan dia kan..lepas ni apa plak dia nak buat kan.hihih

mama uzma said...

dah setahun ye rikazz skang..byk yg rikazz pandai..gud boy syg..
x pe kak..jgn sedih dan paksa anak..lama2 pandai rikazz bercakap nanti..


tips yg leh iena kongsi ngan akak..
rajin ajar rikazz nama2 benda..banyakkan berbual..yg penting biar jelas dan terang&kuat..bykkan timang dan biar rikazz byk melompat..insya'allah rikazz akan petah nanti..itulah iena wat kat uzma dr awal 8bln...

Hanna said...

Dah besar dh rikazz...makin hensem skang ni :)

Nazz punya lesen aritu ape citer?..dh boleh drive dh?

Naz-Segalanya disini said...

kak hana..ada poblem ari tu..naz baru je dpt L mggu lpas..

SIGN JANGAN TAK SIGN