Followers

Sponsored By

Thursday, August 4, 2011

Boleh ke ibu menyusukan berdiet?Perlukah?



65kg
69kg

Maksud ku diet dgn bantuan minuman atau makanan untuk menguruskan badan..
Macam yg ku cerita dalam blog ini sebelum ini yg aku mengalami kenaikan berat badan yg memang banyak apabila mengandung..kalau masa peknenkan Rikazz aku naik dr 58kg sehingga 76kg pada saat melahirkan dan kembali ke 60kg dalam masa 5bulan selepas bersalin tanpa memakan apa apa ubat..tapi masa tu aku xdalah di provoke sgt dgn momokan yg badan aku dah mcm peti sejuk..Dan xda pun sesiapa nak sarankan aku berdiet..sbb selepas bersalin berat badanku turun dr 76 ke 63kg...

Apabila aku bersalinkan Riyash..berat badanku dr 60kg naik sehingga 84kg..dan selepas bersalin hanya turun sehingga 78 kg..Mulalah ramai yg "mengambil berat" tentang badanku dan pipiku yg dah mcm belon udara panas..tudung2 semua kena buka jahitan lehernya kerana pipiku yg tembam dan lapisan dagu yg berlapis lapis..Bukan sahaja kawan2..adikku sendiri selalu sahaja membandingkan aku dgn isterinya..selalu sangat mengatakan bahawa badanku seperti aku masih lagi mengandung..

Adik2 iparku..selalu sahaja menunjukkan wajah terkejut dgn badanku yg bulat hatta pembantu am rendah di sekolahku juga menenung badanku dr atas ke bawah dan direct menyatakan yg aku gemuk..sampai ada yg mengaku tidak kenal dgnku ketika hr pertama aku kembali mengajar.

Mak mertuaku pun slalu saja mengulang ulang kenyataan bahawa aku gemuk sangat..Hr pertama aku ke sekolah pd bulan 5 dgn berat 70kg.
Sehingga mggu lpas aku masih dikatakan gemuk ole mertua dan menyarankan aku mengambil HERBALIFE.jawapan aku...Aku xmau diet..Sbb aku menyusukan Riyash sepenuhnya dan msh lg menyusukan Rikazz..

Bukan Herbalife sahaja..malah Litchin..Rxlite semuanya menjadikan minuman sbg bahan diet..Kalau mengambil minumna minuman tersebut..perut jd kenyang..sehingga nafsu tertutup utk makan nasi..bukan diet ke namanya tu?Kalau saya hanya mendapatkan protein dan fibre dr minuman minuman tu..di mana karbohidrat vitamin dan sumber makanan yg lain yg saya perlu ada utk menampung keperluan bg badan saya dan badan anak anak?Adakah itu perlu?
Bukan saya xmahu kurus..sapa tak mahu kurus dan cantik..tp perlukah saya berdiet sbg ibu yg ingin menyusukan anknya sehingga anknya berhenti sendiri?

Hr ini berat saya sudah turun ke 63kg..Saya xberdiet..sy makan pil perancang dan saya wajib mkn nasi 3kali sehari demi memastikan pengeluaran susu saya tdk merudum...3kg lg saya akn kembali ke berat asal..sy xpasti bila dan sy sudah turun 2kg dlm ms 2mggu..klu penimbang saya rosak ..mknanya xbtollah apa sy ckp..
saya hanya yakin breastfeeding membantu kpd penurunn berat bdn..jd perlukah ibu menyusukan berdiet?

12 comments:

IDAZS said...

pada saya tak perlu diet, cukup dengan makan mknn seimbang. sebab pengalaman saya menyusukan anak mmg berat turun sgt2 dan mmg langsung tak berdiet hingga ada yg ckp saya perut stokin dan yang melawak "ko bela hantu raya ke?, mkn byk bdn cekiding" hehehhe

Yaati Nor said...

salam kenal.saya lps pantang mkn gila2 nyesal sbb berat naik..lps bsalin back to normal..lps pantang naik..saya fullf bf anak sampai 1 thn 2 bln

Naz Nur Nhazzla said...

untungnya idazs..mkn bnyk tp bdn xnaik ye?sy setakat ni blom pernah naik lg..skang ni berat turun n turun dr 84 skang dah 63kg

salam kenal yaati..berat yati naik lpas pantang?jd yaati ni tak berkesan lah menurunkan berat bdn dgn bf je ye

myfirdz said...

erm... my dan kak long mmg berbeza... kak long nk kurus, my pulak nk naikkan berat badan.. hakikatnya apa yg Allah jadikan itu ada kebaikkannya... Bersyukurlah.. walaupun kak long berisi, suami sntiasa menyayangi dn sntiasa menyokong kak long...

Ustaz my selalu cakap msa kt U dulu, wanita Arab lau dh khwin mmg akan gemuk, tandanya bahagia dan suaminya pandai jaga... kdg2 kita perlu pikir positif utk motivasi diri sndiri...

Org mengata tu normal lah.. diorg sntiasa tak puas hati tgk pa yg kita ada.. yang pasti buatlah apa pun asalkan kita bahagia.. kebahagiaan milik sntiap insan... Biar berisi asalkan tak sakit, apa guna cantik, tapi hidup sntiasa berpenyakit...

Bagi my, biarlah my kurus, smpai org penah ckp bdan my kurus mcm tiang telefon, my senyum je, Alhamdulillah.. my sempurna dan sihat...

Along tgh menyusu.. insya-Allah.. suatu hari pasti blh capai berat badan ideal... antara cepat dan lambat je... jgn mudah menyerah kalah...

Bersyukur sbb along xde penyakit kronik mcm yg my alami... ntah bila akan smbuh my x pasti, tapi my redha...

Yaati Nor said...

hai..dtg sini lagi..smlm saya dtg sini tapi tak ingat dari blog sape..gmbr awak dg asben awk tu saya mcm familiar kat fb asben saya, safri..saya tanya la dia, abg ada ke kwn nama nazzla, dia kata ada..awak kawan sekolah rendah dia, dia cakap..awak kenal ke asben saya..saya rs dunia ni mcm kecik pulak..hehehehe Salam pekenalan.

e.l.i.z.@ said...

mak aihhh byk jgk naik berat tu..tp x mustahil nk turunkan berat tu..yg penting kena disiplin la..bila kita menyusu badan, mmg kena mkn secukupnya, br susu byk..hrmm kalau gitu, menten je mkn utk baby..bila baby dh cerai susu, br diet beriya² ;)

Naz Nur Nhazzla said...

yah..budaya arab dgn budaya melayu xsma..mmg bg org arab..wanita gemuk tu cantik..ada dlm syair diorg kalau wanita tu berjalan dlm lumpur..maka tenggelam sehingga ke lutut maknanya wanita tu jelita..jd xheranlah diorang kalau gemuk..
tp budaya kita xsama..org melayu plak melihat wanita gemuk tu hodoh tua..dan yg kurus tu cantik..
kalau kaklong tggl dlm negara arab..mesti diorg kutuk sbb kaklong ni dikira ringan dan xgemuk..
tp kaklong ni dok kat malaysia yg mana org nampak org gemuki tu xcantik dan selalu dikutuk..mujur ada mak yg selalu bg semangat dan abg riz xpernah komen apa pun..tp sedih bila adik sndr asyik ckp benda yg sama je setiap kali jumpa..org lain tu jgn kata lah..selamba jek mulut dia main lpas..
kalau kaklong kurus kaklong xkisah pun org nk ckp apa..

Naz Nur Nhazzla said...

yati istri safri ye?nape plak xknl?knl sgt..sbb bnyk kelas kitorg sama...kelakar plak leh knl istri safri dr blog.kikiki

armouris said...

lagi info tentang diet di SIHAT SELALU - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR

Naz Nur Nhazzla said...

tq armouris ats info..ttp sy xdiet

Mrs. Eeza Herman said...

produk mana yg lebih berkesan, herbalife/Litchin/Rxlite?

adaa said...

salam..sekadar berkongsi..pada saya, ibu menyusukan anak mmg x patut berdiet sbb apa yang dimakan akan disalurkan pada anak, kalo berdiet, susu ank pon kurang nutrisi..mcm saya, mmg tercr2 product utk slim dan selamat utk bayi tanpa jejaskan kualiti dan kuantiti susu saya..akhirnya saya jumpa..silalah baca ye slim walaupun menyusukan anak/kurus dan susu makin lazat/badan sihat anak semangat ibu pon lawa/vitamin selamat untuk anak dan ibu menyusu

SIGN JANGAN TAK SIGN