Followers

Sponsored By

Tuesday, February 16, 2010

Apabila suamiku bekerja


Lama x update apa apa cerita kat blog kesayanganku ini kan..kesibukan yang melandakah menyebabkan aku malass sangat nak update?entahlah..aku pun tak tahu jawapannya.Tapi di subuh hari ini..di musim cuti CNY ni aku update lah sikit sikit apa yang patut.

Suamiku bekerja sebagai juruteknik di kilang MEGASTEEL SDN BHD.kilang ini letaknya di daerah banting sempadan antara Nilai dan Sepang.Manakala kami menetap di Kuala Lumpur.bersempadan dengan Petaling Jaya.Hari hari suamiku akan bekerja mulai jam 8 hingga 8..itu waktu kerja wajib.Tapi selalunya dia akan ambil masa satu jam utk siapkan report harian dan satu jam lagi utk OT.dia bertolak kalau shift pagi seawal 6.30 pagi dan apabila dia pulang ke rumah jam sudah menghampiri 11.30 malam.Itu pun kalau xhujan..kalau hujan?lagi lah lambat..Yelah..orang pergi kerja naik moto kan.

Nak dijadikan cerita..kami jarang balik ke kampung mertuaku di Banting..apatah lagi tidur disana.Sebab kalau nak cari cuti suamiku pada sabtu dan ahad hanya sekali sebulan.aku pulak..bila suamiku cuti aku pula yang bekerja.suamiku pulak bila aku suruh pulang sendiri ke kampungnya di Banting tu sendirian dia tak mahu.Akibatnya mak mertua aku kecik hati..tapi takkan dia nak salahkan anaknya kan..

Apabila aku pulang dari Rembau kami terus menuju ke Banting..asal ada kesempatan kami akan terus kesana.Walaupun xdapat tidur sana tapi bagiku lebih baik dari tidak datang langsung kan.Disana mak mertua sempat bercerita kepadaku..katanya sepupu suamiku bertanyakan tentang suamiku yang sudah lama tidak kelihatan di kampung itu.Maka mak mertuaku pun mengkhabarkan kepadanya suamiku sudah susah utk pulang ke kampung..lalu si sepupu pun menambah lah..sejak berkahwin denganku suamiku sudah berubah..tidak bercampur dgn mereka lagi..bermain boling bersama seperti kebiasaan..semuanya kerana AKU?

aku tak pernah nak halang kalau suamiku nak bermain boling ke..nak balik kampung ke..tapi kalau nak dicari masa kami free bersama..memang susah..sedangkan aku pun kalau suamiku bekerja..aku tak dapat nak berbual dengan dia..setiap kali dia kerja pagi..pulang hampir pkl 12 mlm..aku dah pun tertidur apabila menidurkan Rikazz..kalau dia kerja malam..pulang kerja pada waktu siang adalah masa untuknya tidur..ditambah lagi dengan rumah kami yang jauh dari Banting..sanggup mereka mereka menjadikan aku sebagai punca suamiku tidak seperti dahulu.Sedangkan suamiku sendiri yang tak mahu..kawan kawanku pun banyak yang berkecil hati denganku kerana tidak menghadiri majliss majlis yang mereka adakan.Aku memang nak sangat pergi..siapa tak suka berkumpul dgn rakan rakan bertemu kwn kwn baru dan lama.Tapi..siapa yang faham masalah aku?Kalau aku terangkan keadaannya pun mereka kata alasan semata mata..Nak jaga hati siapa?kawan kawan atau keluarga?

11 comments:

firahadifa said...

owh.. org rembau ? kat mana? kite pon org rembau gak . keje

mama_izz said...

ermm.. saya pun mcm ni jugak.. suami keje 12 jam.. orang lain tak faham ape yang kita rasa padahal kiter sendiri tertekan.. orang cakap kerana kiter, suami ilang kawan, adik beradik plak dah menjauh.. entah la.. kiter sabar aje la.. itu aje yang mampu.. hehe..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sedih plak baca n3 Naz nih...kita ni mmglah x dpt utk memenuhi kehendak semua..apalagi cam Naz ni..suami isteri keja..masa pon sgt terhad.. Apapon bykkan bersabar ya Naz!!

Naz-Segalanya disini said...

firahadifa..naz bkn org rembau..cuma semalam naz ada kenduri kat rembau..kat kg pilin..trus singgah umah mertua

ye ke mama izz?ada jugak org yg senasib dgn nazz ye?hmm..sedih jugak bila dituduh mcm tu..sedangkan anak yg duduk sekampung pun susah nak menjenguk..apatah lg kita kan..

ye lily..kalau naz keje same time dgn hubby ok lah..ni sorg ke timur..sorang ke barat..mcm skang naz cuti sekolah pun xpegi memana..sebabnya hubby keje.huhuhuh

mamalieyna said...

alahai siannye dengar masalah naz ni..huhu..apa nak buat kan..orang bukan nak cari punca utama, terus jer nak salahkan kita..mmg susah kalo suami/isteri bekerja di shift berbeza ni..hope naz bersabar lah ye, kalau boleh terangkanlah situasi sebenar..biar clean n clear gitu..takkan asek2 salahkan kita jer..huhu..sedih kalo jd kt saya ni..

Drama Mama said...

nice blog!

btw, do join our giveaway for a chance to win our delectable diaper cupcakes.

http://twinkywinkystars.blogspot.com/2010/02/join-our-diaper-cupcakes-giveaway_12.html

Naz-Segalanya disini said...

lieyna..naz dah terangkan..naz kata naz keje hubby cuti n begitulah sebaliknya..tp biasalah..bila org tua terasa hati kan..dah xleh nak pk rasionalnya..

nur rabiatul adawiyyah said...

bile baca entri naz kite ni lebih kurang same je...cuti cny baru2 ni pon hubby atul cuti..mmg meletup2 perasaan ni bile family nye tanye nape tak balik umah sane..atul ni pendam je ape yg org kate..kdg2 rase nak jerit je bgtau atil sendiri nak bercakap ngan hubby pon ssh..ni kan pulak nak g kesana kemari..maisarah pon kadang2 tanye ayah mane coz lame sangat tak jumpe ayahnye..atul nk bgtau kat hubby kalau cuti penah ke kite tak kesana yg diaorg sibuk2 nak tanye2 semua tu..tu kalau atul dapat luahkanlah kan..huhu..tapi tak terkeluar dari mulut ni..dgn keadaan yg sarat ni lagilah tak larat dah nak kesana ke mari walaupun umah dekat2 je..org tak faham mmg macam2 nak katenye..

Naz-Segalanya disini said...

ye ke atul?ha a lah..susah btol nak jaga hati banyak org kan..kadang kadang suami kita yg xmo kesana..sbb dia kata waktu cuti ler dia nak rehat..tp diorang pk asal cuti nak kene dtg sana..huhuhu

mrs izah azli said...

Sabarlah Naz, lebih kurang la masalah kita... Izah pun tersepit jugak, kdg2 naik tension ngan mertua, asik salahkan kita jer... issue izah sbb x keja, bkn xnak, dah suami yg x izin... ank dia jugak..

maya said...

kdg2.. hidup kita lebih byk nk jaga hati org sekeliling tnpa memikirkan sapa plak nk jaga hati kita... melainkan sabar dan redha dan yakini Allah tahu apa yg terjadi membuatkan kita tersenyum dalam kepahitan... bersabarlah...

SIGN JANGAN TAK SIGN