Followers

Sponsored By

Wednesday, May 4, 2016

Perkembangan Nubla

Lamanya blog ini tidak berupdate.Sejak2 hp saya rosak ni memang susah nak update apa apa.Banyak yg saya ketinggalan utk ceritakan di dalam diary ini. Last update ketika Nubla berusia 5 bulan x silap.Ketika kali pertama dia meniarap.So nak sambung lah cerita anak solehah yg bijak ni...(insyaallah)
Usia 5 bulan 2 minggu
Kali pertama Nubla meniarap itu pun selepas saya dan emak menjalankan sesi latihan berguling.Berat sgt badan si Nubla wlupun tuannya ringan je.Slpas beberapa kali dia meniarap..dia trus terbaring sprt biasa.

Usia 7 bulan
Nubla sudah mula kuat badannya.Semakin mudah tiarap sendiri kemudian menelentang sendiri.Hilanglah segala kegusaran ibu kerana Nubla sudah berjaya melangkah setapak maju bab kemajuan fizikal.

Usia 8 bulan
Nubla sudah boleh duduk tanpa sokongan.Badan dia memang dah kuat.Tapi bukan dia duduk sendiri tau.Dia didudukkan.
Nubla juga sudah mula berpusing2 ketika meniarap.Kalau nak ambil sesuatu barang dia akan berguling atau berpusing.Dadanya sudah mula diangkat tinggi.
Hujung usia 8 bulan Nubla sudah mula mengundur undur.Bukan maju kedepan.Sudah rajin berkemas.Bertambah bersepah rumah ni.
Hujung usia 8 bulan juga..Nubla sudah mula kuat berdiri tanpa sokongan utk tempoh masa seminit.

Usia 9 bulan
Baru saja tadi Nubla angkat badan anggih anggih kata mak.Mcm nak merangkak tu.
Semakin berangan nak melangkah dr satu tempat ke satu tempat.Yang pasti badan dia x kuat lg cuma semangat dia je yg besar sangat.
Tuannya baru 6.5 kg di kala usia 9 bulan ni.

Mungkin Nubla tidak sepantas anak anak seusianya yg lain mau pun sepantas perkembangan abg abgnya pd usia 9 bulan.Tp terlalu maju perkembangan Nubla kini kalau nak dilihat langkah pertamanya kukuh pd usia 7 bulan.Kini ibu dah x risau lagi...Nubla makin ligat..makin meriah menjerit2.
Doakan kesihatan Nubla dan abang2 nya ye

2 comments:

Iela Fazielah said...

alhamdulillah...still cantik perkembangan dia...ala biasala...setiap anak perkemabangan diaorg lain2..yg penting sihat

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

SIGN JANGAN TAK SIGN