Friday, June 12, 2009

Kari Kambing




Bahan-Bahan:
1 kg bahu kambing yang bertulang(dipotong dadu sebesar 2.5 cm.

125 g minyak sapi

1 kuntung bunga lawang

1 camca adas

1 camca kakas

5 cm kayu manis

20 ulas bawang merah (dihiris nipis)
8 ulas bawang putih

2 camca serbuk rempah kari

Sedikit air (digaul menjadi pes)

5 batang lada hijau (digiling)

5 batang lada merah(digiling

2.5 cm kunyit hidup(digiling)

Gram secukup rasa 450 ml pati santan
setengh tin cendawan butang
serbuk lada hitam
Cara:
Pijarkan minyak sapi dalam sebuah kuali besi & masukkan kesemua rempah kering tadi. Tumiskan sehingga wangi, Kemudian masukkan bawang merah & bawang putih. Kecilkan api & mask sehingga layu. Masukkan rempah kari & kacau rata-rata. Apabila naik baunya, masukkan lada hijau yang telah digiling pes & pes kunyit. Masukkan daging & garam secukup rasa. Goreng sehingga tergaul rata.Masukkan santan & kacau sehingga mendidih. Kecilkan api & biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga dagaing itu empuk. Rasa garamnya & turunkan daripada api.
Tambahan:
Jika menggunakan susu sejat cair sebagai ganti santan, didihkan perlahan-lahan dengan bertutup sehingga daging empuk.


Juadah hari ini..Jemput makan kawan kawan..

6 comments:

  1. tlg pos uma adam apple.. pleaseeee...

    ReplyDelete
  2. ahahaha..sampai umah adam dah basi lah kari tu

    ReplyDelete
  3. salam... wahh bestnyer... leh ke ummie pinjam resipi nie... :D

    ReplyDelete
  4. ini copy paste kat mesra.net ke?

    ReplyDelete
  5. xingt la..tp sebelum ni suka tgok resepi kat situ..yelah kot

    ReplyDelete

Shhh..jangan mengumpat tau..Tak baik..