Followers

Sponsored By

Sunday, October 25, 2015

Zikir Asy Syafi

Baru je menidurkan Rifaa'. Dah dua malam dia mcm tu.Bila nak urutkan dia mcm tak nak.Nak baringkan marah.
Dah bacakan zikir terlelap sekejap kemudian menangis.Teringat sebuah buku yang sy dpt sebagai hadiah ketika di sekolah rendah...
Menurut buku tu Asy Syafi antara 99 nama Allah yang bermaksud YANG MAHA PENYEMBUH. Kalau dibacaka  pd orang yang sakit akan dpt mengurangkan sakit mereka.
Segala penyakit pun datangnya dengan izin Allah jua.Bila saya bacakan pd Rifaa' dia terus berhenti meronta...tenang dan melelapkan mata..sehinggalah sy susukan dia baru sebentar tadi.
Hanya Allah Maha Pemilik segala kesembuhan

Saturday, October 24, 2015

Rifaa' 90 hari

Alhamdulillah...genaplah hari ini Rifaa' 90 hari.Bermakna cuti bersalin ibu pun telah berakhir.Inilah cuti bersalin paling best dan paling enjoy yg saya rasa.Cuti yg betul2 nikmat...
Rasa beratnya ibu nak meninggalkan rutin 3 bulan bergomol dengan Rifaa' setiap hari.
Tapi...utk pertama kalinya...Rifaa' mengamuk malam2. Nampak mcm sakit perut.Semua posisi serba tak kena.Susu pun x menjadi.Mesti sakit sangatkan sayang...Akhirnya dengan 3Qul Rifaa' tertidur jua.Alhamdulillah anak kecil ini tak banyak ragamnya jadi malam ini ibu agak panik sebab xtau nak handle Rifaa mcmana.
Anak ibu ni dah pandai tengok tv..dah pandai nak capai2 objek.Suka main dekat play gym dia.opps..Rifaa' belum meniarap lagi...xkisahlah bila2.. tapi dia dah mengiring selalu.Dah makin kuat..Dah pandai senyum..borak..bahagianya saat saat tu kan.Dan dia suka betul dengan miow.
Tadi kucing kami masuk longkang.Kami terpaksa mandikan Miow malam2. Menangisla miow tu..apa lagi..Rifaa' pun respond la..
Berapa berat Rifaa'?
belum timbang lagilaah.29hb nanti baru timbang..ibu target Rifaa' mst sampai 5kg 3 bln ni..tapi....Rifaa' dah mula refuse ebm pulak.Dia sanggup tahan utk DF.mcmn nak bam bam syg?
Rifaa pun dah boleh tdo..ibu ada banyak kerja nak kene settle...tata.wassalam


Monday, October 19, 2015

90 hari pun belum

Saya perasan..sejak beberapa hari production agk down...LDR pun lambat.Apa slh saya? sblm ni bila pam sy boleh dpt 5-7 oz...tp dua tiga hr ni dpt 3 oz pun mkn masa...apa salah sy?
Pil noriday yg sy mkn tidak akn ganggu production...Dua anak sebelum ni memang saya makan noriday..ehhh jgn samakan saya dengan awak...saya ni bersalin czer..period pun x tahu nak kata.demi kesihatan sy..sy kenala mkn noriday tu.x boleh rancang sendiri...
Dan pagi tadi...saya dah tau jawapan kenapa susu sy berkurang...
Rupanya best fren saya dah datang...sy terkejut...terlalu cepat bg saya kali ni.
Ms Rikazz dlu lpas setahun...ms Riyash lpas 8 bln...kli ni lpas 2 bulan?
Tp saya tetap terus positif utk pam susu demi Rifaa.sikit atau pun banyak

Friday, October 2, 2015

Milestone Rifaa' 2bulan

Salam...
Hari ni pergi check up dan cucuk Rifaa' 2 bulan

perkembangan rifaa'
Flash back
Lahir-
Berat-2.29kg
Panjang-45cm
Kepala-32cm

2 bulan
Berat-4.1kg
Panjang-54cm
Kepala-37cm

Hari ni ibu ambil Noriday lg.
Sempat ibu menimbang berat ibu kat klinik tadi.
Bulan lepas 69.5..kg
Ni dah naik dah...70kg.sob sob sob.Memang rasa...baju sangkut tang punggung

Thursday, October 1, 2015

Bersunat

Sudah beberapa kali tertangguh2. Niat nak menyunatkan anak dara.Selama ni xda anak dara jadi xdalah kisah psl berkhatan utk baby girl.
Sbgai ibu aku cuba mencari ms yg sesuai dgn keadaan kesediaan dan kesihatan Rifaa' seblum menjalankan ritual ini.
Nak disunatkan masa Rifaa dlm pantang..kesian dekat dia kecik sangat.Sebab orangnya pun memang kecik 2.2kg je.Ditambah dgn jaundis yg berakhir pd hr ke 40.Asyik kena cucuk sana sini...x sampai hati nak tambahkan lg kesakitannya.
bercadang nak khatankan Rifaa' sebelum aku habis bercuti bersalin ni.
Alhamdulillah Rifaa selamat dikhatankan pd 30 september 2015 di klinik Suhaini banting.Dengan kos rm20 saja.Sekejap saje prosesnya.Yg penting aku x tengok.Abi dia yg tengok.Jadi...Rifaa dah anak dara la ni kan.hehe

SIGN JANGAN TAK SIGN