Followers

Sponsored By

Saturday, September 10, 2011

Bagaimana nak buat keluaran wang KWSP???

ekekeke..suka ni suka..tp xleh suka suka ...alhamdulillah..settle lah sudah proses mengkeluarkan wang kwsp...cuma duit je blom dpt..sabar..2minggu je lagi..

buat apa keluarkan?

1.sebab..aku dah dpt taraf TETAP DAN BERPENCEN

2.sebab..aku nak guna duit tu untuk pengurusan pembelian rumah nanti...den ni mano ado duit tunai banyak banyak kat tangan..simpanan pun xda..tu yg kluarkan tu..

macamana prosedurnya????

1. pergi KWSP..amek borang pengeluaran tunai untuk yang berpencen
2.Balik rumah isi borang...pas tu fotostat

  • ic
  • buku bank yang akaunnya aktif
  • surat lantikan jawatan tetap (fotostat)
  • surat pengesahan lantikan (fotostat)
  • surat pemberian taraf berpencen (fotostat)
dah siap semua..bawak lah g kwsp..jgn lupa bawak semua di atas tu surat dan buku yg asli...

bila dah proses kita akan dapat 45percent dari jumlah keseluruhan epf kita...ada yg kata amek akaun dua je lah..ada yg kata amek akaun 1...tp sebenarnya...

45percent dr jumlah keseluruhan..

tggu 2minggu nanti duit masuklah dlm akaun..selamat mencuba..

Tuesday, September 6, 2011

Kemana anda simpan duit raya anak2?








Ha..sebut pasal raya..mesti lah teringat DUIT RAYA..macamana collection???meriah???hehehe..bukan mata duitan..tapi tu rezeki anak anak kan..Tak mengharap..tak meminta..dan jangan ajar anak anak kalau pergi beraya rumah orang tu mesti dapat duit raya.Didik lah anak anak beraya tu untuk menziarah saudara mara dan sahabat handai..mengeratkan silaturrahim..Namun kalau ada orang bagi duit raya..ucapkanlah ALHAMDULILLAH...SYUKUR.

Di kesempatan ini..aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada sanak saudara..sahabat handai yang sudi lah memberikan duit raya buat anak-anakku QALBY dan QA'IYD tu..terima kasih bebanyak...

Ha..kalau dah banyak banyak collection tu..kat mana korang simpan duit raya anak anak?
a) Di bawah bantal kah?
b) Di dalam wallet mak ayah kah?
c) Atau di bank bank pilihan???

Ada yang kata..simpanlah dalam SSPN...

tapi bagi aku pula...aku telah pun menyimpan duit raya Rikazz dan akan membuka akaun untuk Riyash dalam

BANK RAKYAT...

jom kita tengok apa kah dia produk yang ditawarkan oleh Bank Rakyat ni....

AKAUN SIMPANAN-i NURI

Akaun Simpanan Nuri merupakan akaun simpanan disediakan khas untuk kanak-kanak.

Konsep

Al-Mudharabah

Kelayakan
  • Terbuka kepada semua kanak-kanak warganegara Malaysia yang berumur 13 tahun dan ke bawah
  • Pembukaan akaun minimum RM10.00 sahaja
Keistimewaan
  • Berpeluang menjadi ahli Kelab Nuri
  • Dapat menikmati pakej diskaun yang menarik dari rakan strategik Kelab Nuri
  • Menawarkan pelbagai bahan galakan yang berbeza pada setiap tiga bulan seperti Tabung Nuri, Beg Sekolah, Topi Nuri dan bermacam-macam lagi
  • Berpeluang menyertai aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan seperti Kem Cuti Sekolah, Kembara Alam Laut dan lawatan sambil belajar
sebenarnya xdalah penting sangat dengan keistimewaan tu.Tapi aku lebih suka berurusan dengan ISLAMIC BANKING..

Pembiayaan kereta..kad kredit..simpanan..pinjaman peribadi..semuanya ku buat berasaskan kaedah Islamik..cuma bukan semualah bank rakyat..ada gak bank islam..

Korang?simpan kat mana?

Monday, September 5, 2011

Kami beraya...








Tak terlambat lagi kan nak update pasal Raya dan mengucapkan Selamat Hari Raya kat kalian semua..

Tahun ni tema kami pink pink..Dah lama nak kaler ni.Tp disebabkan en rizal tak mau..jambu katanya..terpaksalah ditunda tunda..Tapi tahun ni dia setuju plak...

Warna kami xsama..xsedondon tapi dalam gambar comei plak...

Raya pertama..kami sedondon pink..
Raya kedua..sedondon cuklat...
Raya ketiga ...sedondon purple..

Tapi yang ada gambo pink je.uhuk uhuk..

Yang pink ni masa raya kat Benut.Jom layanzzz

Saturday, September 3, 2011

Anugerah Aidilfitri..alhamdulillah




Selamat hari rayaaidilfitri buat semua kengkawanku...alhamdulillah..dlm kesulitan yang ku hadapi tatkala raya menjelang, dapat juga ku beraya bersama sanak saudara di kampung belah johor dan banting.

Pada Syawal ini..aku telah mendapat anak saudara pertama tau.Baby girl.Tahniah buat adikku Mariah dan Firdzaus.Anak saudara sulungku ini dilahirkan pada 31 Ogos pkl 2.31am dgn berat 2.61kg..namanya FAIQAH MUA;FFAH

Anugerah kedua...
Kami dah dapat rumah sewa dekat Puchong..xpayah bayar bayar deposit pun sbb umah sewa pakcik suamiku..Pertengahan bulan ini kami akan menjadi warga Puchong lah plak..Selamat tinggal Sri Sentosa...

Cerita raya?Nanti ye..layanlah muka baby sedaraku itu..

SIGN JANGAN TAK SIGN