Followers

Sponsored By

Tuesday, April 27, 2010

Negatif


Sejak aku didatangi haidh yang pertama pada bulan 3 sewaktu aku tahun 6, haidh aku memang tak stabil.Kalau dulu selang 4bulan sekali dan paling lama 5bulan sekali.Bila datang haidh pulak, tempoh haidh aku 10 hari.Dan pernah sekali sehingga 15 hari.

Bila aku kawin, orang kata haidh akan datang elok dan segala sengguguut hilang kan.Senggugut jarang jarang aku rasa.Cuma haidh aku dah mula stabil.Tapi bila aku tak dtg period lagi 2bulan selepas aku berkahwin aku rasa itu perkara biasa.Mungkin itu adalah kerana haidh aku memang tak tetap.Sebelum itu aku tak datang haidh selama sebulan dan aku buat upt.Tetapi negatif.Mungkin awal lagi.Namun aku pergi juga ke klinik minta di scan.Itu pun atas saranan kawan2 dan melalui pembacaan kemungkinan orang yang haidhnya tidak teratur ni bermasalah.Sewaktu aku scan di klinik dktr sahkan aku mengandung dlm 3minggu.Kecil lagi.Tetapi ada sesuatu yang turut sama membesar bersama sama janinku.Melalui imbasan itu aku dapati ada sesuatu yang doktor gelarkan cyst sebesar 3cm di dalam rahimku.Doktor nasihatkan aku agar tidak meneruskan dahulu kandungan itu dan memberi laluan kepadanya mengawal cyst tu dari membesar.Selepas diberikan suntikan.Doktor memberi masa seminggu aku akan keluar darah..

Selepas itu aku tidak datang haidh lagi selama 2bulan.Aku tidak mahu memikirkan apa apa lagi tambahan pula aku masih belum tamat kursus perguruan.Cuma aku rasa rindu sangat pada embrio yang sudah tiada itu sebab selepas itu aku rasa sihat dan segar..tiada rasa loya dan pening lagi.

Disebabkan aku harus menghadiri Kursus Bina Guru yang memerlukan aku beraktiviti lasak,aku lakukan UPT utk kali kedua.Hasilnya positif.Alhamdulillah.Walaupun Doktor minta aku berehat untuk beberapa ketika aku tetap ingin teruskan kandungan itu.

Selepas melahirkan Rikazz aku menyusukan badan.Selepas 2bulan berpantang aku tidak didatangi haidh sehinggalah Rikazz berusia setahun.

Pada bulan 1 aku telah di datangi haidh yang pertama selepas aku bersalin dan period itu teratur dan datang tepat pada masanya kecuali pada bulan ini.Masuk hari aku menulis sudah 8 hari aku lewat.Aku dah pun buat UPT 4 hari yang lepas hasilnya negatif persoalannya

1.Adakah aku mengandung?

2.Adakah disebabkan aku bf rikazz haidh aku menjadi tidak normal semula walaupun sudah 4 kali ia datang tepat pada masanya.

3.Adakah rahimku membengkak semula?

aku akan menanti tiga minggu lagi untuk menentukan segalanya

Monday, April 26, 2010

Seram tapi diteruskan jua


Kenangan bersama Personaku-seminggu usia

Alhamdulillah selepas makan pulut kuning penguat semangat akhirnya hari ini ISNIN 26 APRIL 2010 aku dengan semangat waja dan keberanian yang kental telah merealisasikan Lesen P aku untuk memandu dari rumah ke sekolah dan pulang dari sekolah berseorangan


Ikutilah rentetan percubaan pertama yang seram..




6.30pg


Keluar dari rumah.Mak suruh hantar adik ke sekolah dia tapi aku tak berani


6.32


Baru je nak keluar simpang Enjin mati.Hati dah rasa xsedap.Adakah ini petanda bahawa aku masih tak mampu lagi memandu sendirian?Orang belakang dah hon.Aku?Dengan selamba hidupkan enjin dan bergerak.


Sebenarnya bila enjin dah mati aku niat nak patah balik ke rumah naik bus lagi selamat.Tapi tak tau mcmn nak patah balik mcmn.Hahaha.So teruskan jua perjalanan sambil mulut tak henti berzikir mohon kekuatan dan kelancaran perjalanan dari Allah.


6.40


Belum keluar simpang Taman Sri Sentosa dah jammed dah.Teruskan perjalanan


7.00


Tak lepas lagi traffic Light .Adohai jammed yang panjang.Kaki dah menggigil nekan clutch


7.02


Berjaya melepasi traffic light simpan 4 sekaligus naik fly over.Fuh bila dpt duduk line Kiri..Bersyukur sangat sampai tercakap Arab.SYUKRAN YA ALLAH.padahal nak cakap SYUKUR YA ALLAH.


7.05


Berjaya sampai sekolah dengan jayanya.Aku org keempat yang hadir pagi tadi




Itu baru pergi.Belum cerita balik pulak.Aku habis sekolah pukul 1.Selalu aku org paling laju pergi pintu pagar sebab nak kejo bas RapidKL.Tapi hari ni aku relax2 dulu.Bual bual dgn cikgu senior.Dalam hati kembang kuncup je jantung ni mikir kan apalah pulak dugaan aku nanti




1.35


Keluar dari pagar.Kak Mah kawan sekerja ku follow dari belakang.


Pas tu tak ingat masa dah..


Aku sampai kat roundabout jalan Othman mmg jammed sangat.Penuh dengan kereta lori bas sekolah sume ada.Konon kuar lambat sikit nak bagi jalan clear.Tapi hampeh.Rasakan Nazla..


Setelah menyelit2..aku berjaya menduduki jalan sebelah roundabout nye divider.Sampai lah naik bukit flyover lagi.Traffic Light pulok.Bukit..mmg fobia.


Kereta?Mati sekejap..uuh..


Mujur kereta depan baru gerak.Tak sempat kene hon aku berjaya bergerak semula.


Lepas tu berjaya sampai dengan selamat di rumah.




2.10


B kata..jauhnya sekolah..baru skang sampai umah.Lantak le B nak ckp apa.Yang penting Sayang dah berjaya mengatasi rasa takut di jalan raya.Syukriya Ya Allah

Sunday, April 25, 2010

Anak muridku menang lagi

Alhamdulillah..anak muridku yang dikatakan kurang berbakat dek pentadbir sekolah dulu kini sudah berjaya mengungguli tempat PERTAMA Majlis Tilawah Al-Quran peringkat daerah Petaling Utama.Tajuk kisahnya ialah Siti Hajar Ibu Mithali.
Aku tak pernah harapkan Mery akan menang lagi.Cuma yang selalu aku pesan pada Mery..USTAZAH NAK MERY BUAT YANG TERBAIK UNTUK DIRI MERY DAN SEKOLAH.TAK PAYAH FIKIR NAK MENANG.mery memang anak yang matang.Dia tak pernah berlagak dan selalu merendah diri dan patuh pada ustazahnya yang garang ni.Hehehe..
8 Mei ni..Mery akan pergi ke peringkat Negeri.Inilah pencapaian terbaik di sekolahku..Yang memeranjatkan semua guru.Dan aku sendiri.Selepas ni aku hanya ada masa satu hari untuk menyediakan teks Kisah Habil dan Qabil untuk Mery dan kurang 2minggu untuk melatih Mery.
Buat ayah Mery..terima kasih kerana bekerjasama membantu mery melatihnya.Aku percaya apabila parent dan sekolh bekerjasama pasti anak2 kita akn berjaya..

Sunday, April 18, 2010

Contest Seiras Wajah

Nama Ibu : Nur Nhazzla Bt Abdul Wahab
Nama Panggilan : Naz
Nama Anak : Rikazz Qalby Muntasyee
Nama Panggilan : Qalby
Usia anak : Satu tahun
Tarikh Lahir : 11Jan2009

Persamaan anak dan ibu?
Muka kami sama sama bulat.Paling ketara pada hidung kami.Qalby memang mewarisi hidung ibu.Hidung setompok kata Oma Qalby.Tengok tu kening kami..Sama sama terjongket tapi tak setinggi Ziana Zain.HEHEHE..Yang penting..Bila orang tengok muka kami.mesti kata..Sebijiiik muka ibu dia..Ha..bangga kan..



Contest Seterusnya dianjurkan oleh ummiabbiqis..


1. Kategori ibu & anak


2. Kategori ayah & anak


tapi syarat utamanya masih same.. mesti ade persamaan/mirip2 antara anak dgn ibu/bapanya.Kalau dulu umur anak dihadkan pada 6 tahun kebawah.tapi kalini saya terpaksa memendekkan kepada 4 tahun kebawah kerana dari pengalaman lepas.. tiada yg menghantar penyertaan untuk anak berusia 6 tahun


Satu lagi perbezaan contest seiras wajah kalini ialah contest akan berlangsung selama 3 bulan sessi pemilihan, bermula 1 Februari 2010 hingga 30 April 2010.Satu bulan sessi perhitungan iaitu pada Mei 2010Sessi PemilihanSetiap bulan.. hanya 10 - 16 peserta terbaik akan dipilih. (bergantung pada jumlah penyertaan setiap bulan). Pengumuman insya Allah klu tiada aral akan dipublishkan pada minggu pertama bulan berikutnya.3 bulan contest bermakna ada 30 - 48 peserta kesemuanya.Sessi PerhitunganMereka yg terpilih akan seterusnya bertanding untuk merebut tempat pertama hingga ke-5 bagi kedua2 kategori yg akan berlangsung pada bulan Mei nanti.Pada bulan 6 setelah siap ditimbangtara.. saya akan buat pengumuman nama2 pemenang. Hadiah sebole2nye saya akan kirimkan sebelum Hari Ibu & Hari Bapa tahun ni (saya tak pasti lagi tarikh tepatnya bila hehehe)Sekiranya korang dah antar penyertaan pada bulan Feb. tapi gagal ke sessi pemilihan, korang masih layak untuk bertanding pada bulan Mac & April.




Syarat2 lain Contest :


1. Tiada paksaan untuk menempek banner pada entry/ sidebar korang.


2. Tidak perlu add blog atau jadi follower (tapi kalau sudi, apa salahnya)


3. Hanya perlu backlink entry ini juga link blog ummiabbiqis (http://mayaqarmyla.blogspot.com/) dalam entry penyertaan korang. (tak perlu copy paste keseluruhan entry saya nih)


4. Sertakan nama panggilan utk ibu/ayah. Nama penuh & panggilan anak serta tarikh lahirnya sekali.


5. Ceritakan persamaan yg ada antara anak & ibu/ayah. nak cerita panjang2 boleh, cerita pendek pun boleh. Tapi ingat entry menarik mungkin bakal menambat hati juri.


6. Gambar mestila jelas dan mudah untuk saya copy.


7. Entri tu korang nak stickykan boleh, tak stickypun takpe janji link yg diberi pada saya betul.
8. Sila submit link entry korang tu kat sini -->> http://mayaqarmyla.blogspot.com/2010/02/contest-seiras-wajah-musim-kedua.html untuk mengelakkan sebarang kekeliruan especially di pihak saya bile nak gatherkan balik semua penyertaan..


9. Kalau dah antar entri penyertaan tuk ibu & anak, korang masih layak tuk antar entry anak & bapa juger. Nak antar entri tuk anak2 yg lain pun boleh selagi usia mereka dibawah 4 tahun. Usia mak bapak takde had yer... hehehehehe (ermm lg satu gambopn sekeping jekla.. pasal saya tak nak pilih2..)




HADIAH yang menanti????Untuk makluman, hadiah2 yg tersebut dibawah adalah bagi kedua2 kategori.


Tempat Pertama


1 box One Drop Perfume ( Set Selebriti)1 pc legging/tight untuk anak1 pc cenderahati dari ummiabbiqis


Tempat Kedua1 box One Drop Perfume ( Set Biasa)1 pc legging/tight untuk anak1 pc cenderahati dari ummiabbiqis


Tempat Ketiga1 box One Drop Perfume ( Mini Set )1 pc cenderahati dari ummiabbiqis


Tempat Keempat1 pc legging untuk anak1 pc cenderahati dari ummiabbiqis


Tempat Kelima1 pc cenderahati dari ummiabbiqis.


15 Peserta terawal yg menghantar penyertaan berpeluang mendapat 1 hadiah istimewa melalui cabutan bertuah.

Contest Dad's Special Moment



Dah lama sangat tak join Contest.Sementara ada masa nak meraban ni.Jom join contest kat Blog Zamieda-Lifeline ni.

Jom tengok syarat2nya
syarat-syarat penyertaan:
1. buat entry contest ini di blog anda -dah-
2. letak banner pada entry & side bar -dah-
3. link back banner ke page ini -dah-
4. masukkan link blog ini ke blog list anda -dah-
5. letakkan gambar anak anda sedang dilayan oleh bapanya yang paling touching
bagi anda spt memandikan anak,memberi susu,tukar lampin dsb.
Ada 3gambar yang menjadi pilihan saya
Gambar ini diambil sewaktu di Pizza Hut Sunway Pyramid.Waktu ni Hubby dan Rikazz sedang main tanduk2 kepala.Jadi dapatlah ibu makan dengan tenang.
yang ni pula gambar masa jalan2 kat Taman Botani.Ibu dah tak larat nak kejo Rikazz ni.Jadi abah ambil Rikazz bawak main air.Dia tahu anak dia hantu airYang ni kat Zoo Negara.Rikazz baru pes time nengok binatang.Abah ajar Rikazz sebut nama binatang..
6. ceritakan sedikit ttg gambar itu.
7. usia anak mestilah 5 tahun ke bawah semasa gambar diambil.
8. masukkan juga link penaja iaitu MAZcollection dalam entry & bloglist anda.
9. tinggalkan jejak di ruangan komen di bawah sp mudah saya melawat entry anda.
TARIKH TUTUP IALAH PADA 11.30 MALAM 30.5.2010..
HADIAH AKAN DIBERITAHU KEMUDIAN.
(2 HADIAH MISTERI MENANTI ANDA)

Friday, April 16, 2010

Semua tentang Anakku


Malam ini mungkin akan menjadi malam terakhir untukku meluahkan rasa di dalam blog tercinta ini.Kerana aku akan menamatkan kontrakku dengan Maxis Broadband.Hehehe..pakej yang aku guna sekarang 118rm sebulan.Maklumlah sekarang semua kene potong kos jadi aku pun sama lah.Mungkin aku akan bersiaran lagi selepas aku melamar broadband yang baru insyaallah lepas dapat gaji ke..Tengoklah macamana..

Cuma sebelum aku berehat panjang aku nak kongsi lah cerita tentang anak sulungku ini Rikazz Qalby Muntasyee.

11hb April 2010 genaplah usia Rikazz satu tahun 3bulan.Alhamdulillah..sehingga ke saat ini Rikazz membesar sebagai anak yang sihat dan stabil emosinya.

Nak cerita tentang Rikazz..mungkin perkembangannya sama sahaja dengan kanak kanak seusianya.Tapi biarlah aku catatkan juga disini tidak lebih dari sekadar berkongsi dan peringatan diri ini.

Aku mulakan dari sudut pendidikan-Kini Rikazz sudah aku belikan pensil warna jumbo set.Pensil warna ini saiznya besar dan sesuai dengan saiz tangan anak anak kecil.Terima kasih kepada Mek Ema kerana membelikan Rikazz buku mewarna.Aku sengaja biarkan dia meluahkan emosi dan imaginasinya di buku mewarna tersebut.Kali pertama dia melihat pensil warna tu dia nampak teruja untuk memilih warna yang diingininya.Aku..Baby..Emak dan Aniq turut sama mewarna bersama-sama bagi merangsang minat Rikazz.Dia seronok sangat dapat mewarna bersama sama dengan pelbagai posisi cuba mencari posisi yang selesa dan sesuai.

Aku masih belum mengajar Rikazz menulis.Apa yang penting sekali yang aku ingin tanamkan kepadanya ialah minat terhadap buku.Klau dah minat semua benda jadi kan.

Selain akademik..aku juga tidak lupa mengajar Rikazz Al-Quran dan doa-doa.Sejak Rikazz berusia 3bulan dalam kandungan aku sudah mula mengajar Rikazz surah-surah lazim.Setiap minggu satu surah akan aku ajarkan padanya.Kini aku mengambil kesempatan mengajar surah lazim sebelum Rikazz tidur dan sewaktu dia menyusu.Walaupun Rikazz belum faham dan belum mampu untuk mengikut bacaanku namun aku yakin dia akan terbiasa dengan ayat ayat tersebut.

Dari segi sosialisasi.Eh betul ke ayat aku ni?Makin hari terserlah kemesraan Rikazz.Dia seorang yang peramah dan mudah melemparkan senyuman kepada sesiapa sahaja.Rikazz sangat berminat dengan wanita dewasa dan kanak-kanak lelaki seusianya.Dia akan terjerit-jerit memanggil mereka di mana sahaja dia berhenti dan jumpa.Rikazz akan pergi kepada mereka dan menegur mereka dengan bahasanya.Kalau perempuan dewasa dia akan panggil KAKAK.

Kalau permainan..Rikazz lebih berminat kepada kereta dan lori2.Budak lelaki lah katakan.Dia akan menyorong kereta tersebut dengan bunyi begini..UUUUMMM cHIS..ada bunyi nose sekali.

2minggu ni mulut Rikazz tidak berhenti bercakap dengan bahasanya dan selalu mengajuk kami bercakap.Sangat suka menari.Sehinggakan dekat TV tu orang bercakap pun jadi bahan tariannya.Macam macam gerak tariannya.Tetapi dia pandai membezakan antara nasyid dan lagu biasa.Klau nasyid yang berkumandang tak pula dia berjoget menari.Fitrah kan..

Aku ada juga belikan Rikazz susu dutch lady choc kononnya untuk susu tambahan dia sebab Rikazz suka minum milo.Tapi..dia tak mahu.Dia masih memilih susu ibunya ini sebagai satu satunya susu Rikazz.Masih belum ada tanda yang Rikazz akan berhenti BF..Mujur aku belum mengandung lagi.Dapatlah Rikazz menyusu sepenuhnya..Rikazz dah pandai berebut susu.Kalau Oma dia acah acah nak ambil susu dia..tengah bawak basikal sanggup turun semata-mata nak selamatkan susu dia dari diganggu orang lain.Hahahaa..

Itulah kisah anak bujangku seorang..Anak itu adalah anugerah Allah yang tidak terhingga.Keletah Rikazz menjadi penghiburku setiap masa.

Sunday, April 11, 2010

Ada apa dengan 8 April

Kalau dulu 8april ni sangat dinanti oleh rakyat Johor.Termasuklah aku sebab cuti sekolah n cuti keje.Tapi kini 8 April tidak bermakna lagi bagiku untuk cuti sebab aku dah keluar dari negeri Johor dan berkhidmat untuk rakyat negeri Selangor.



8 April yang lepas banyak perkara yang terjadi menyebabkan aku kepenatan dan kebizian.



1. Hari tersebut sekolahku menjadi tuan rumah untuk Majlis Tadarus Al-Quran peringkat Petaling Utama. Bz nak prepare venue dan aku jadi Mc hari tu


2. Sekolah aku juga hantar wakil untuk pertandingan bercerita.Dalam masa seminggu aku kene train murid aku bercerita.Nak bagi dia hafal dalam masa yang singkat bukan semua orang mampu.Aku pilih Mery Zurina kerana aku tahu kemampuan dia.Mery ni murid darjah 4.Tapi kawan-kawan..Guru Besar aku dan Guru Penolong Kanan aku last minit dia suruh aku tukar orang kerana dia tak yakin dengan Mery.Sampai suruh aku spare murid pilihan dia.Murid pilihan dia tu mmg berbakat memang dah selalu masuk pertandingan manakala Mery ni tak pernah mewakili sekolah.Aku cuma bagitau guru besar, aku pilih Mery kerana dia punyai memori yang kuat untuk menghafaz kisah yg dipenuhi dengan hadis dan ayat Quran dalam masa yang pendek (Dapat tau last minute pertandingan ni).Aku tawakal je apabila ramai orang membebel kat aku sbb pilih Mery.Mereka kata buat malu sekolah je pilih Mery yang tak berbakat dan tak hafal.huhuhhu



3. Aku dah janji dengan sepupuku Nadia untuk menghadiri konvokesyennya di Hotel Pan Pacific Sepang sebab mak n ayahnya tak dapat hadir.Bila Last minute aku dpt tau sekolahku kene jadi tuan rumah dan aku plak jd mc..plan ku nak mintak balik awal terasa hambar.Mujur hari itu pertandingan berjalan dengan lancar..dan habis pada pukul 11.30pg.Aku sempat lah bergegas ke Sepang.Sampai sana tetamu dah masuk dewan.



4. Dengan kelaparan aku menggagahkan diri untuk meneruskan semua aktiviti ini.Selesai majlis konvo pukul 6ptg.Aku sekeluarga meneruskan aktiviti seterusnya.Makan2 di TARBUSH SUNWAY PYRAMID.sebab aku dah janji dengan seseorang...siapa tu?????



JAWAPAN


1. Majlis Tadarus Al-Quran berjaya tamat pada pukul 11.30 pg.Alhamdulillah


2. Tahniah ustazah ucapkan buat Mery Zurina kerana telah mempersembahkan cerita yang terbaik sehingga berjaya mendapat no 1..Nak tau..guru besar dan GPK yang bising2 kat aku terkejut.Sebenarnya diorang tak percaya dengan kemampuan siapa ye?Kemampuan aku train Mery ke kemampuan Mery?Dah 3tahun berturut2 wakil sekolah aku berjaya mendapat tempat pertama untuk pertandingan bercerita.Wakilnya?Murid yang tak pernah join apa apa pertandingan tetapi aku nampak bakat mereka.Kalau tak guru guru yang asah mungkin sampai bila bila bakat mereka hanya di dalam hati sahaja.



3.Tahniah buat Nurul Nadia Fatin sepupu kesayanganku kerana berjaya mengungguli anugerah pelajar cemerlang di kolejnya.Sejambak mawar itu sahaja yang mampu along hadiahkan untuk kakak.


4. Selamat Hari Lahir yang ke 29 buat suamiku Muhamad Rizal.Hajat dan impian B nak makan Maqlouba Lamb kat Tarbush dah pun sayang sempurnakan.Harap B puas hati...






Penatnya...zzz






Wednesday, April 7, 2010

Gegarannya ku rasakan


Bumi kita semakin tua.Dengan berlakunya bencana alam seperti gempa bumi menandakan bahawa bumi kita semakin sakit dan lemah.Sudah pelbagai penyakit yang menimpa bumi kita.Sehebat mana bumi kita..berjuta juta tahun ia mampu menampung segala hidupan yang ada.Namun bumi tetap makhluk yang pastinya akan mati.

Negara kita dikejutkan dengan gegaran kecil kesan daripada gempa bumi yang berlaku di Acheh.Dahulu..sewaktu tsunami melanda Aceh dan beberapa buah negara lain termasuk Malaysia..keadaan ini juga yang berlaku.

Masih segar dalam ingatanku..waktu itu aku berada di tahun akhir di UIA.Sewaktu aku sedang berbual-bual dengan rakanku Olin di tangga Batu Caves kami gelarkan ia..di tepi Mahallah Nusaibah dan Sumayyah menghadap ke jalanraya..Tiba tiba pemegang tangga bergoyang dengan kuat.Kami yang sedang rancak berbual terdiam sambil menjenguk ke jalanraya kalau kalau ada lori besar yang lalu yang menyebabkan jalan bergegar.Namun sunyi..Sebanyak 2 kali pemegang besi di tangga itu bergoyang dengan kuat.Aku mula risau..dan tidak sedap hati..mulutku berkata..LIN..TAKKAN LAH MALAYSIA NAK KENE GEMPA BUMI.lalu aku pun meminta izin Olin untuk pulang ke Mahallah ku Mahallah Hafsah.

Masih tidak berfikiran apa apa yang buruk dan ku lihat penduduk Hafsah berkeadaan seperti biasa sahaja..aku pun menuju ke Cyber Cafe..Ketika di Cyber Cafe menunggu giliran PC, terdengar bunyi gegaran yang kuat.Seperti sebuah letupan.Sebanyak 3kali..serentak itu, lantai bergegar dan kami yang berada di dalam CC mula pening dan loya.Keadaan kami terhuyung hayang.Aku tidak sedap hati lalu pulang ke bilik.

Sepanjang perjalanan ke bilik, penduduk yang sedang menonton berita bergegas pulang ke bilik masing2.Baru ku tahu rupanya amaran tsunami dikeluarkan kerana berlaku gempa bumi di Aceh yang turut melibatkan negara kita.Aku cepat cepat mengejut sahabat sebilikku Maryam yang sedang lena dibuai mimpi.YAM..BANGUN YAM.GEMPA BUMI.SEMUA ORANG DAH KELUAR DARI BANGUNAN.

Barulah Maryam membuka mata dan menyatakan patutlah sewaktu dia tidur, katilnya bergoyang2.Kami semua berkumpul di halaman Hafsah.Aku mengambil kesempatan menelefon emak di Johor.Sayu sungguh hatiku waktu itu.Aku sempat memohon ampun dan maaf atas segala kesalahanku dan menceritakan apa yang berlaku di UIA.Aku bimbang aku tidak dapat bertemu emak lagi.Lalu terjadilah acara tangis menangis diantara penduduk Hafsah dan keluarga masing2.Saat itu..aku redha kalau nyawa ku hanya sampai disitu sahaja.Kami semua berdebar menanti ajal masing2 seandainya gegaran yang lebih kuat berlaku yang pastinya akan meragut nyawa kami semua.

Namun setelah tengah malam..tiada lagi gegaran yang berlaku dan didengar.Kami masuk ke bilik masing2 sambil ternanti2 adakah matahari esok akan dapat lagi kami saksikan keindahannya.

Setelah apa yang aku lalui..barulah ku dapat faham dan rasai bagaimana perasaan penduduk yang mengalami gempa bumi menanti maut memisahkan mereka dari keluarga dan insan tercinta.Rasa pening..loya dan terapung2..itu baru sedikit..hanya tempiasnya sahaja.Bagaimana keadaan mereka yang berada di negara malang tersebut?

Tiada laporan berita tentang kejadian gegaran di UIA dilaporkan.Yang ada di uitm Shah Alam sahaja waktu itu.Syukur..hingga kini aku mampu bernafas dan melahirkan seorang anak.Allah masih memberi peluang aku untuk menikmati keindahan alam nikmat kurniaannya.Subhanallah..Masyaallah Allahuakbar.

p/s : masa gegaran berlaku yang terlintas di fikiranku..tak dapatlah merasa nikmat perkahwinan.hahahah

Tuesday, April 6, 2010

Hari-hari seram sejuk

Kenapa plak ni?seram sejuk..mcm jumpa sesuatu yang menakutkan..ye..itulah yang terjadi padaku setiap hari..Aku fobia..bila memikirkan perkara yang akan ku temui setiap hari..aku kecut perut..mulalah aku rasa berdebar debar..nak muntah..oh tidak..sampai bila ku harus begini?Aku harus lalui itu semua..Aku harus berani menanganni semua itu..Tidak!!!!
Kawan-kawan yang dikasihi..Pagi ini aku bertemu lagi dengan perkara yang membuatkan aku loya loya itu..tidak lain dan tidak bukan..stereng kereta dan jalanraya..Oh ye..alhamdulillah..aku dah selamat melepasi ujian JPJ sekali hadap je..pada 18 Mac yang lepas..cuti sekolah.Alhamdulillah..Allah memberi ku kekuatan dan mentakdirkan orang tak hebat mcm aku ni melepasi ujian tersebut dengan mudah.Itu pun sepanjang masa aku berzikir untuk mendapatkan kekuatan dari Allah.Selepas seminggu dari tarikh itu aku pun memperolehi lesen P ku yang tak pernah ku mimpikan selama ini.
Sejak lesen itu tinggal bertakhta di dalam dompetku..maka aku pun harus memulakan langkah di jalan raya..Langkah yang keras kaku..Kali pertama aku drive keliling taman perumahan mengambil masa 20minit.Alhamdulillah..nekadku memberi aku kekuatan untuk memandu di jalanraya menuju kesekolah.Ttetapi ditemani B..
Hari pertama aku ke sekolah..aku berjaya melepasi semua kesibukan jalanraya..jam..naik bukit yang aku takut selama ni..Tetapi kesalahan yang aku lakukan apabila aku tertekan minyak apabila sudah sampai didalam kawasan sekolah.Mujur aku tak terlanggar tukang kebun
Hari kedua aku memandu kesekolah masih lagi ditemani B..kali ini aku keluar awal sedikit dan jalan masih gelap..dalam 6.40pagi.Kesilapan aku apabila aku nak menukar lorong..dan mataku tidak mampu mengagak kenderaan yang berada dibelakang dan tepiku..Hampir hampir aku menghimpit bas sekolah sehingga kereta kereta dibelakang membunyikan hon ke arahku..Tanganku sejuk beku
Hari ketiga..aku drive di Johor..di Bandar Tenggara..pertama kali pusing kat roundabout.Aku terlalu memusing stereng..Mujur kereta tidak menghimpit batu disitu..Fuh..sejuk
Hari ini..aku masih lagi tidak berputus asa..aku memandu lagi..Semuanya berjalan lancar sehinggalah sampai dikawasan berbukit dan traffic light.Jalan jam dan aku tak sempat menukar gear 1 dan akhirnya kereta ku mati dan aku berada betul betul ditengah jalan yang sibuk.Semua kereta membunyikan hon dibelakangku.Mujur traffic light itu dijaga oleh Traffic NPE.Jadi aku sudah menjadi orang paling hadapan sekali.Ya Allah..menggigil kaki dan tanganku namun aku masih berlagak cool dihadapan suamiku..Kemudian perjalanan diteruskan sehingga aku selamat sampai ke sekolah..
Hm..kawan2..keretaku manual..ramai yang menyarankan aku memandu kereta auto..tapi kereta siapa pula yang aku guna?Adakah aku harus putus asa dan terus bergantung kepada suamiku dan membiarkan sahaja lesen P ku direnew setiap tahun tanpa diaplikasikan kemudahannya?Ya Allah..setiap kali aku fikirkan kereta dan pemanduan..aku kecutttt

Monday, April 5, 2010

Cerita Rikazz


Rasanya dah lama sangat tak bercerita pasal anak teruna ku seorang itu..ye Rikazz masih lagi kekal menjadi satu satunya anak ibu sebab usaha ibu menghasilkan adik untuk Rikazz masih lagi tidak berjaya..Ibu redha kerana PERANCANGAN ALLAH adalah yang terbaik.Aku tak mahulah menjadikan alasan kewangan yang tidak teguh dan kukuh sebagai alasan untuk tidak menambah zuriat kerana aku percaya setiap anak ada rezekinya masing masing.Jadi aku dah lama stop amik noriday sejak Rikazz 7bulan dan sejak itu aku memang tak pernah merancang.Namun kuasa Allah yang tahu kemampuan aku sekeluarga kan..Jadi sehingga hari ini aku masih melayan Rikazz sepenuh masa.hehehe

Ok berbalik kepada cerita Rikazz..Waktu aku menulis ini ialah 5April2010..Rikazz masih berusia satu tahun 2bulan.11April ini barulah Rikazz berusia Setahun 3bulan.Tak lama je lagi kan..Apa perkembangan Rikazz setakat ini?


Berjalan xpayah kata..dah lama Rikazz berjalan

Rikazz dah pandai jalan itik

Tolong ibu masukkan baju dalam washing machine

Tolong ibu pegang penyodok sampah dan menyapu rumah

Dah pandai selesaikan masalah sendiri..

Melompat melonjak dengan sendiri

Menconteng dinding

Tunjuk isyarat Senyap..jari di bibir..

Bukak baju sendiri n bukak suar n pampers sendiri

Pandai syampu rambut..guna gayung mandi..kumur kumur..

Kalau arahan kita suruh buat apa apa atau ambil apa apa memang dia dah faham..dan dia buat

Kalau vocab..oh masih tak banyak sangat lah..Dia masih baby talk tapi

Dia dah pandai panggil orang pempuan dewasa KAKAK

ADIK

JOM

ajuk bunyi kokokan ayam

UCU

apa lagi ha?sebab dah lama tak update kan...nanti kalau ada yang teringat akan diupdate kemudian

Gigi Rikazz?4batang atas..4 batang bawah..2gigi geraham atas..dah geraham bawah on the way..

Apa apa pun.. ibu doakan yang terbaik untuk Rikazz..catatan ibu ni sebagai peringatan untuk ibu sebab ibu tak mampu untuk nak mengingati satu persatu apabila masa berlalu pergi

Ibu Rikazz gembiraaa

Alhamdulillah..laptopku berjaya diperbaiki..a a a aaa..bukan laptop yang aku ceritakan tempoh hari.Tapi ni laptop yang lain tau..ai..berapa bnyk laptop da..ha a..ni laptop pertama aku..tapi laptop ni aku beli original..selepas setahun laptop ni tiba tiba tidak mampu dihidupkan..power supply ada tp takleh nak on..bila on je mati..Bila aku refer ke kedai dia kata motherboard terbakar..kita yang bodoh ni terima je lah suratan tu..sbb takde kepakaran..kos untuk menggantikannya RM800..tu pun 50 50 katanya..masa tu aku xda 800..bukan sket tu..gaji aku setengah bulan tu..huhuu..so aku redha melepaskan laptop pergi..
Tapi apabila B offer katanya kawannya boleh cekkan..hanya sebentar saja..xsampai seminggu sbb kwn ni buat secara sambilan..dia kata motherboard ok hard disk ok..cuma poblem kat processor je..tuka processor trus on..tak yah nak format..semua gambar gambar rikazz dr lahir terselamat..alhamdulillah..dpt lah aku berbloging lagi..
laptop satu lagi sedang diuruskan..tunggu

SIGN JANGAN TAK SIGN